01 Μάι 2024
READING

Η Starbucks καθιερώνει τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια

3 MIN READ

Η Starbucks καθιερώνει τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια

Η Starbucks καθιερώνει τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια

Βιωσιμότητα σε κάθε ρόφημα

Η Starbucks, ο μεγαλύτερος παίκτης στη βιομηχανία καφέ, έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την βιωσιμότητα. Επιτρέπει στους πελάτες σε όλα τα καταστήματά της στις ΗΠΑ και τον Καναδά να φέρνουν τα δικά τους ποτήρια για να τα χρησιμοποιούν για παραγγελίες που γίνονται μέσα στο κατάστημα, στο drive-thru ή μέσω του Starbucks app.

Η νέα αυτή πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της Starbucks να μειώσει τα απορρίμματα κατά 50% έως το 2030. Την ίδια στιγμή, κάνει τη Starbucks την πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης καφέ που δέχεται επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια για παραγγελίες που γίνονται στο drive-thru και στην εφαρμογή για κινητά.

Διαβάστε ακόμα: Κινδυνεύει η Starbucks να χάσει την κυριαρχία της στον κόσμο του καφέ;

Το όραμα για ένα μέλλον χωρίς απόβλητα

Η εταιρεία στοχεύει σε ένα μέλλον όπου όλα τα ροφήματα θα σερβίρονται σε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια. Η νέα πρωτοβουλία της Starbucks επικεντρώνεται όχι μόνο στην παροχή περισσότερων επιλογών στους πελάτες της αλλά και στην πραγματοποίηση ουσιαστικών βημάτων προς ένα βιώσιμο μέλλον. Ενθαρρύνοντας τη χρήση ποτηριών πολλαπλών χρήσεων, η Starbucks αναμένει σημαντική μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τα εμβληματικά ποτήρια μίας χρήσης της εταιρείας.

Πώς λειτουργεί

Στο κατάστημα: Οι πελάτες που παραγγέλνουν στο κατάστημα πρέπει απλώς να πουν στον barista ότι έχουν το δικό τους ποτήρι. Επιπλέον, όσοι επιλέγουν να καθίσουν στο κατάστημα μπορούν να ζητήσουν ένα επαναχρησιμοποιούμενο κεραμικό ή γυάλινο ποτήρι.

Στο drive-thru: Για τις παραγγελίες drive-thru, όπως και στο κατάστημα, οι πελάτες αναφέρουν στο προσωπικό ότι έχουν το δικό τους ποτήρι κατά την παραγγελία. Όταν φτάσουν στο παράθυρο παραλαβής, οι baristas θα παραλάβουν το προσωπικό ποτήρι των πελατών χωρίς καπάκι χρησιμοποιώντας ένα ανέπαφο δοχείο για να διασφαλίσουν την υγιεινή και την ασφάλεια. Το ρόφημα θα επιστρέφεται με τον ίδιο τρόπο.

Στο Starbucks App: Αν οι πελάτες παραγγέλνουν μέσω της εφαρμογής Starbucks, πρέπει πρώτα να πατήσουν το κουμπί “Προσαρμογή” και στη συνέχεια να επιλέξουν “Personal Cup” στο μενού προσαρμογής και να συνεχίσουν την παραγγελία κανονικά. Όταν φτάσουν στο κατάστημα, έρχονται σε επαφή με τον barista στο χώρο παραλαβής και παραδίδουν το καθαρό προσωπικό τους ποτήρι χωρίς καπάκι. Ο barista θα επιστρέψει το ρόφημα με ανέπαφο τρόπο.

Ανταμοιβές και κίνητρα

Οι πελάτες που χρησιμοποιούν το προσωπικό τους κύπελλο θα έχουν έκπτωση 0,10 δολάρια στο ρόφημά τους. Στις ΗΠΑ, τα μέλη του Starbucks Rewards θα κερδίζουν επιπλέον 25 Bonus Stars. Η πρωτοβουλία συνοδεύεται επίσης από οδηγίες: τα ποτήρια πρέπει να είναι καθαρά, καθώς οι baristas δεν θα τα ξεπλένουν, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από 40 oz (περίπου 1.100 ml).

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο νέος CEO της Starbucks αποφάσισε να κάνει βάρδιες barista στα καταστήματα;

Ευρύτεροι περιβαλλοντικοί στόχοι

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης της Starbucks για τη στροφή προς τις επαναχρησιμοποιούμενες επιλογές και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης. Η εταιρεία έχει προηγουμένως πειραματιστεί με προγράμματα όπως η πρωτοβουλία “δανείσου ένα ποτήρι”, όπου οι πελάτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα ανθεκτικό ποτήρι έναντι εγγύησης και να το επιστρέψουν μετά τη χρήση. Το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε σε διάφορες τοποθεσίες, όπως το Σιάτλ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιλογή της Starbucks να επιτρέψει την επαναχρησιμοποίηση των ποτηριών είναι κάτι περισσότερο από απλή βοήθεια προς το περιβάλλον – πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για τις καθημερινές τους επιλογές. Με την υιοθέτηση αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον πρακτικής, η Starbucks δίνει το παράδειγμα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και ενθαρρύνει τους πελάτες της να κάνουν καθημερινά πιο πράσινες επιλογές.

Photo: Starbucks

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.