03 Μάι 2024
READING

Κινδυνεύει η Starbucks να χάσει την κυριαρχία της στον κόσμο του καφέ;

4 MIN READ

Κινδυνεύει η Starbucks να χάσει την κυριαρχία της στον κόσμο του καφέ;

Κινδυνεύει η Starbucks να χάσει την κυριαρχία της στον κόσμο του καφέ;

Η Starbucks σε κρίση

Τις τελευταίες ημέρες, η Starbucks αντιμετωπίζει μια ανησυχητική πτώση στις τιμές των μετοχών και των πωλήσεών της. Μετά από μια περίοδο ανάπτυξης όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, η Starbucks είδε την αξία της μετοχής της να πέφτει συνεχώς επί 11 ημέρες. Η πτώση αυτή έχει οδηγήσει σε απώλεια περίπου 9,4% της χρηματιστηριακής της αξίας, δηλαδή σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η μείωση έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αύξηση 11% του δείκτη S&P 1500 Composite Restaurants Index -που παρακολουθεί την απόδοση των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εστιατορίων- γεγονός που δείχνει ότι η Starbucks δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο άλλες εταιρείες στον κλάδο των εστιατορίων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα Starbucks επενδύουν στη βρετανική αγορά

Οι συνδικαλιστικές προκλήσεις

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτή την πτώση είναι η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Starbucks και των εργαζομένων της σχετικά με τη συνδικαλιστική οργάνωση. Από το 2021, περισσότερα από 366 καταστήματα Starbucks στις ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν σε συνδικάτα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ της Starbucks και του συνδικάτου Workers United. Η απροθυμία της Starbucks να δεχτεί αυτές τις συνδικαλιστικές προσπάθειες προκαλεί προβλήματα στη φήμη της και στην ικανοποίηση των εργαζομένων της, επηρεάζοντας ενδεχομένως την αφοσίωση των πελατών.

Παγκόσμια επέκταση και αμφιλεγόμενες πολιτικές

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, η Starbucks έχει προγραμματίσει να επεκταθεί παγκοσμίως και να αυξήσει τους μισθούς των υπαλλήλων της. Όμως, ορισμένες παροχές θα δίνονται μόνο στους εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε συνδικάτο. Η απόφαση αυτή όχι μόνο προκάλεσε νομικό έλεγχο, αλλά και τροφοδότησε περαιτέρω τη συζήτηση σχετικά με τη στάση της εταιρείας απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική οργάνωση.

Ο αντίκτυπος των απεργιών

Η Starbucks αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα εξαιτίας των απεργιών των εργαζομένων, όπως η μεγάλη εξέγερση της Red Cup Day, κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν. Η Red Cup Day είναι ένα ετήσιο διαφημιστικό γεγονός που διοργανώνεται από τα Starbucks, συνήθως τον Νοέμβριο για να σηματοδοτήσει την έναρξη της εορταστικής περιόδου, και συνοδεύεται από πολλές και μεγάλες προσφορές και δώρα. Αυτές οι διαμαρτυρίες, ειδικά σε μέρες για τις οποίες οι καταναλωτές ανυπομονούν, δεν επηρεάζουν μόνο τη λειτουργία της Starbucks, αλλά και τη δημόσια εικόνα της.

Τιμές και ποιότητα στο στόχαστρο των καταναλωτών

Ένα μεγάλο ζήτημα για τη Starbucks είναι ότι συνεχίζει να αυξάνει τις τιμές της. Οι πελάτες είναι δυσαρεστημένοι με αυτές τις αυξήσεις τιμών, ειδικά επειδή αισθάνονται ότι η ποιότητα και η γεύση των προϊόντων της Starbucks χειροτερεύουν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιλέγουν άλλες μάρκες καφέ που είτε προσφέρουν καλύτερη ποιότητα στην ίδια τιμή είτε είναι φθηνότερες αλλά εξακολουθούν να βελτιώνουν την ποιότητα.

Η δυσαρέσκεια των καταναλωτών στα social media

Η κοινή γνώμη για τα Starbucks, ιδίως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται όλο και πιο αρνητική. Οι χρήστες επικρίνουν ανοιχτά την εταιρεία για τις υψηλές τιμές της, την ποιότητα των προϊόντων της και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της. Αυτές οι συζητήσεις αντανακλούν ένα αυξανόμενο αίσθημα ότι η Starbucks δίνει προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της ποιότητας και της ευημερίας των εργαζόμενων.

Διαβάστε ακόμα: Θα δώσουν τα σχέδια του νέου CEO ώθηση στη Starbucks;

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το σημερινό οικονομικό κλίμα, που χαρακτηρίζεται από πληθωρισμό και επιφυλακτικότητα στις καταναλωτικές δαπάνες, προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατάσταση της Starbucks. Καθώς οι καταναλωτές σκέφτονται πιο σοβαρά για το πού θα ξοδέψουν -ιδίως για την περίοδο των γιορτών- η Starbucks πρέπει να αντιμετωπίσει προσεκτικά αυτές τις προκλήσεις.

Η επιτυχία της εταιρείας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, την εικόνα της στους πελάτες και να κάνει αλλαγές στην ποιότητα και την τιμολόγηση των προϊόντων της. Ο τρόπος με τον οποίο η Starbucks θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα θα δείξει αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη θέση του ηγέτη στον κλάδο του καφέ.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.