02 Μάι 2024
READING

Παρά τη μείωση, τα ποσοστά burnout παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

3 MIN READ

Παρά τη μείωση, τα ποσοστά burnout παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Παρά τη μείωση, τα ποσοστά burnout παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Αν και το burnout δείχνει να μειώνεται ελαφρώς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να τους επηρεάζει αρνητικά. Σύμφωνα με την έκθεση του Isolved, ποσοστό που αγγίζει το 65% δήλωσαν ότι υπέφεραν από burnout το 2023, με το 72% αυτών να θεωρεί πως η επαγγελματική εξουθένωση επηρέασε την απόδοσή του.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσέξουν πολύ τους εργαζόμενους το 2024

Η εμπειρία του πελάτη έρχεται συχνά σε προτεραιότητα σε σχέση με την καθημερινή εμπειρία του εργαζομένου στο χώρο εργασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι δυο εμπειρίες είναι πολύ αλληλένδετες. Μια κακή εταιρική κουλτούρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα και μακροπρόθεσμα, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 88% των εργαζομένων πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να έχει μια δουλειά που τους ικανοποιεί προσωπικά. Επιπλέον, το 53% θέλει ο εργοδότης να του παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για να αναπτύξει τις δεξιότητές του και το 52% αναζητά ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, είναι γιατί “κατακλύζονται” από την κουλτούρα της εταιρείας τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι δικές τους ανάγκες. Η αλήθεια είναι ότι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις εστιάζουν στη δημιουργία και τη διατήρηση της εμπειρίας των εργαζομένων, μιας εμπειρίας που αντανακλά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Οι εμπειρίες που δίνουν αξία στο προσωπικό, αποτελούν εξαιρετικό εφόδιο για τις ίδιες τις εταιρείες.

Ακούγοντας τακτικά τους εργαζόμενους και δίνοντας καθημερινά feedback, εκείνοι που ηγούνται των ομάδων και τμημάτων μπορούν να ανταποκριθούν σε ανησυχίες και μικροπροβλήματα, προτού αυτά γίνουν σημαντικά ζητήματα που θα οδηγήσουν  σε εξάντληση και φθορά.

Η υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης και η παροχή προνομίων που προάγουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και να ενισχύσει την ικανοποίηση και τη δέσμευση των εργαζομένων. Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους είναι να νοιάζονται για την ευημερία τους και να τους βοηθούν να προλάβουν το burnout, αν και -σύμφωνα με την έκθεση- οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για αυτούς και την ψυχική τους υγεία.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Εδώ και αρκετά πλέον χρόνια, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα όρια που θέτουν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας τους, προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν όχι μόνο μια προαγωγή, αλλά και τη διατήρηση της θέσης τους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο, αυτό που κάποτε φαινόταν αδιανόητο, να είναι σήμερα δεδομένο.

Είτε μένουν μέχρι αργά στο γραφείο, είτε δουλεύουν το Σαββατοκύριακο για να τελειοποιήσουν ένα project που έχουν αναλάβει, είτε ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε αίτημα του προϊσταμένου τους όποτε και αν προκύψει, πολλοί εργαζόμενοι αφιερώνουν περισσότερες ώρες και εκτελούν περισσότερες εργασίες από αυτές που ορίζει η περιγραφή της δουλειάς τους. Και παρόλο που για κάποιους, αυτή η επιπλέον προσπάθεια έχει ως απώτερο στόχο να κάνουν ένα βήμα μπροστά στην καριέρα τους, για άλλους αποτελεί ανταπόκριση στην ελάχιστη προσδοκία του εργοδότη τους.

Τα υψηλά ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης που καταγράφονται ακόμη και σήμερα αποδεικνύουν πως είναι καιρός να αλλάξει ο τρόπος που διαχειρίζονται οι εταιρείες τους εργαζομένους τους και πως η διαμόρφωση μιας κουλτούρας -πολιτικών και διαδικασιών- που προάγουν την ευημερία των ανθρώπων αποτελεί μονόδρομο.

Οι ειδικοί ωστόσο συμβουλεύουν πως όταν νιώθει κανείς ότι βιώνει burnout, θα πρέπει να το συζητήσει με τους συναδέλφους ή τους ανωτέρους του στη δουλειά ώστε να ρυθμίσει καλύτερα τις υποχρεώσεις του, να αναζητήσει στήριξη από ανθρώπους που εμπιστεύεται και να προσπαθήσει να βάλει στη ζωή του δραστηριότητες που τον χαλαρώνουν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται κανείς να θυμάται ότι δεν πρέπει να αφήνει τη δουλειά του να υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του.

Με πληροφορίες από Supply Chain Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.