02 Μάι 2024
READING

Τι νέο υπάρχει στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

4 MIN READ

Τι νέο υπάρχει στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

Τι νέο υπάρχει στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

Ποιες ευκαιρίες έχουν οι νέες επιχειρήσεις στον σημερινό ψηφιακό κόσμο;

Στο σύγχρονο κόσμο, με την τεχνολογία να αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής μας, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναδειχθεί ως ένας δυναμικός και εξελισσόμενος κλάδος. Οι νέες τεχνολογίες και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, δίνουν ευκαιρίες στις νέες επιχειρήσεις να βρουν ειδικούς τομείς στις ηλεκτρονικές αγορές στους οποίους θα επικεντρωθούν. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τομείς;

Εξατομικευμένες αγορές

Μία μεγάλη νέα τάση στις ηλεκτρονικές αγορές είναι η δημιουργία προσωποποιημένων εμπειριών αγορών, όπου η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης παίζουν καθοριστικό ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα ταιριάζουν με αυτό που ενδιαφέρει κάθε καταναλωτή, κάνοντάς τον πιο χαρούμενο και πιο πιθανό να προχωρήσει σε αγορά. Σύμφωνα μάλιστα, με την Accenture, το 91% των καταναλωτών προτιμούν τις μάρκες που παρέχουν προσφορές και προτάσεις που τους αφορούν.

Διαβάστε ακόμα: Το comeback των φυσικών καταστημάτων ως εργαλείο marketing

Τι σημαίνει αυτό για τις νέες επιχειρήσεις; Ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουν τι θέλουν οι πελάτες τους και να δημιουργήσουν μια αγοραστική εμπειρία που να είναι ξεχωριστή για κάθε έναν από αυτούς. Κάνοντας τις υπηρεσίες τους πιο προσωπικές, οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεχωρίσουν σε μια αγορά που κατακλύζεται από γενικές προσφορές.

Social Commerce

Άλλη μια τάση, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι το social commerce – ή ελληνιστί, κοινωνικό εμπόριο. Η συγχώνευση, δηλαδή, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες, το κοινωνικό εμπόριο τους επιτρέπει να βρίσκουν και να αγοράζουν προϊόντα ακριβώς εκεί όπου ήδη βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Για τις νέες επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις κοινωνικές πλατφόρμες, υπάρχει η ευκαιρία να κάνουν κάτι περισσότερο από το να δημιουργήσουν απλώς ιστότοπους ή εφαρμογές για αγορά και πώληση. Μπορούν να δημιουργήσουν χώρους όπου τα ψώνια έχουν να κάνουν με την κοινωνικότητα και τη συνεργασία. Τα social media είναι πλέον κάτι περισσότερο από το να μιλάμε μεταξύ μας – είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι αναζητούν συμβουλές, μοιράζονται αυτό που κάνουν και μαθαίνουν για νέα πράγματα.

Η πλατφόρμα μεταχειρισμένων ρούχων, Poshmark, είναι ένα καλό παράδειγμα επιτυχίας σε αυτό το κομμάτι. Δημιουργώντας μια κοινότητα όπου οι χρήστες αγοράζουν και πωλούν ρούχα και αξεσουάρ απευθείας μέσω της εφαρμογής, η Poshmark αξιοποίησε προς όφελός της τη δύναμη της κοινωνικής επιρροής.

Direct-To-Consumer

Το μοντέλο Direct-to-Consumer (DTC) αλλάζει το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο εξαλείφοντας τους μεσάζοντες. Με τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου DTC να φτάνουν πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σύμφωνα με το eMarketer, το μοντέλο αυτό επιτρέπει στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να ελέγχουν ολόκληρη την εμπειρία του πελάτη και να συλλέγουν πληροφορίες απευθείας από το κοινό τους.

Επιτυχημένα παραδείγματα όπως η Nike, η οποία αναστάτωσε τον κλάδο των αθλητικών ειδών, δείχνουν τις δυνατότητες του DTC. Οι startups μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το μοντέλο για να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, να διατηρήσουν την ποιότητα και να χτίσουν μια μάρκα που βασίζεται στην αυθεντικότητα και τη διαφάνεια.

Gamification

Τι ακόμα μπορεί να αξιοποιήσει μια νέα επιχείρηση; Το παιχνίδι – να κάνει, δηλαδή, τα ψώνια να μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδι. Η ενσωμάτωση διασκεδαστικών χαρακτηριστικών που μοιάζουν με παιχνίδια σε εκστρατείες ηλεκτρονικού εμπορίου δημιουργεί ένα μοναδικό και ελκυστικό περιβάλλον αγορών. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την προσέλκυση νεότερων πελατών που τους αρέσει η ψυχαγωγία και η διάδραση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αλλάζει το παιχνίδι των αγορών η Gen Z;

Πέρα από τις πωλήσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το gamification και για να δημιουργήσουν αξέχαστες και συναρπαστικές εμπειρίες αγορών. Αυτή η προσέγγιση που διαφέρει από το συνηθισμένο, βρίσκει απήχηση στις νέες, τεχνολογικά ενημερωμένες γενιές.

Αξιοποιώντας το μέλλον

Αυτές οι τέσσερις τάσεις είναι μόνο ένα μικρό μέρος των πολλών ευκαιριών που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές αγορές. Για τις νέες και δημιουργικές επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις νέες ιδέες για να συμβαδίζουν με αυτό που θέλουν οι καταναλωτές σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να γίνουν επιτυχημένες στον αναπτυσσόμενο τομέα των ηλεκτρονικών αγορών.

Με πληροφορίες από Forbes

 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.