29 Απρ 2024
READING

Πώς αλλάζει το παιχνίδι των αγορών η Gen Z;

4 MIN READ

Πώς αλλάζει το παιχνίδι των αγορών η Gen Z;

Πώς αλλάζει το παιχνίδι των αγορών η Gen Z;

Τι θέλουν οι Gen Z-ers

Η γρήγορη άνοδος της Gen Z ως σημαντικής καταναλωτικής ομάδας έχει οδηγήσει τους retailers να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξυπηρέτησή τους. Οι Gen Z-ers, όσοι γεννήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλάζουν το τοπίο του καταναλωτισμού με τις μοναδικές αγοραστικές τους συνήθειες. Όμως, τι είναι αυτό που κάνει τους καταναλωτές αυτής της γενιάς τόσο ξεχωριστούς;

Πρόσφατες έρευνες των Nfinite (εταιρεία παροχής τεχνολογίας οπτικοποίησης προϊόντων) και Rokt (παρόχου τεχνολογιών digital marketing) ρίχνουν φως στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των Gen Z-ers, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις εταιρείες λιανικής πώλησης και τους marketers που θέλουν να στοχεύσουν σε αυτή την ομάδα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα ψωνίσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Gen Z-ers;

Έμφαση στη σύγκριση τιμών και χαρακτηριστικών

Οι καταναλωτές της Gen Z είναι πολύ προσεκτικοί όταν ψωνίζουν στο διαδίκτυο. Με το 96% να συγκρίνει συνήθως τις τιμές και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων πριν από την αγορά, φαίνεται πως οι Gen Z-ers είναι έξυπνοι αγοραστές που τους αρέσει να κάνουν καλά ενημερωμένες επιλογές.

Προσοχή στη λεπτομέρεια: Περιγραφές και κριτικές προϊόντων

Οι περιγραφές προϊόντων, οι προδιαγραφές και οι διαδικτυακές κριτικές είναι κρίσιμες για την Gen Z, με το 95% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό για τους retailers να παρέχουν ολοκληρωμένες και ακριβείς πληροφορίες για τα προϊόντα τους.

Η δύναμη του οπτικού περιεχομένου

Η επιρροή του οπτικού περιεχομένου, όπως οι εικόνες και τα βίντεο, είναι τεράστια μεταξύ των καταναλωτών της γενιάς Z, με το 94% να αλληλεπιδρούν με αυτό το είδος περιεχομένου. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τις μάρκες να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας, ελκυστικές οπτικές παρουσιάσεις για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν την προσοχή αυτής της οπτικά προσανατολισμένης δημογραφικής ομάδας.

Εξατομίκευση: Ένα κλειδί για τη δέσμευση

Η εξατομίκευση στις εμπειρίες αγορών είναι πολύ σημαντική για το 90% των καταναλωτών της Gen Z. Ενώ το 20%-29% είναι πιθανό να εγκαταλείψει το καλάθι αγορών του εάν η εμπειρία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του για εξατομίκευση. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να κάνουν το marketing και τις προτάσεις προϊόντων τους πιο προσωπικές και ιδιαίτερες, ώστε να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της Gen Z για μοναδικές και εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών.

Ο ρόλος των social media και των influencers

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ σημαντικά για τον τρόπο με τον οποίο η Gen Z ψωνίζει. Περισσότερο από το 80% αγοράζει πράγματα αφού τα δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο YouTube, το Instagram και το TikTok.

Το influencer marketing είναι επίσης σημαντικό για αυτή τη γενιά. Το 85% δίνει προσοχή στις αναρτήσεις από influencers. Αυτό δείχνει ότι οι influencers έχουν μεγάλη επιρροή στο τι αγοράζει η Gen Z και ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τις μάρκες να προσεγγίσουν αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει στις αγορές

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ευχάριστη για τους Gen Z-ers, με το 88% να πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών. Πάνω από τους μισούς ενδιαφέρονται για βοηθούς AI που μπορούν να προτείνουν προϊόντα, γεγονός που δείχνει ότι η Gen Z είναι ανοιχτή σε νέες τεχνολογίες στο retail.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η είσοδος του TikTok στο e-commerce θα μεταμορφώσει τις εορταστικές αγορές

Τα χρήματα παίζουν ρόλο στις επιλογές αγορών

Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζει η Gen Z. Το 63% ξοδεύει περισσότερο χρόνο αναζητώντας χαμηλότερες τιμές και καλές προσφορές στο διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει ότι προσέχουν τα ποσά που ξοδεύουν.

Συμβαδίζοντας με την Gen Z

Ευθυγραμμίζοντας τις στρατηγικές με αυτές τις προτιμήσεις, οι retailers και τα brands μπορούν να συνδεθούν με επιτυχία με αυτή την ισχυρή και απαιτητική ομάδα καταναλωτών, διαμορφώνοντας το μέλλον των ηλεκτρονικών αγορών και του λιανικού εμπορίου.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.