01 Μάι 2024
READING

Δίλημμα για την οικολογική μόδα: Η σύγκρουση Inditex-Zalando

4 MIN READ

Δίλημμα για την οικολογική μόδα: Η σύγκρουση Inditex-Zalando

Δίλημμα για την οικολογική μόδα: Η σύγκρουση Inditex-Zalando

Πράσινοι στόχοι έναντι επιχειρηματικής πραγματικότητας

Σε μια σημαντική σύγκρουση στον κλάδο της λιανικής πώλησης μόδας, η γνωστή ισπανική εταιρεία μόδας, Inditex, και η Zalando, μια μεγάλη διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης με έδρα το Βερολίνο, συγκρούονται για τη χρήση πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης. Το επίκεντρο της διαμάχης αφορά τις πολυσακούλες (polybags), οι οποίες είναι διαφανείς πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία της μόδας για τη μεταφορά ρούχων.

Η Inditex είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της Zalando, καθώς ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου πουλάει ρούχα από τις μάρκες Massimo Dutti, Oysho, Bershka και Pull & Bear. Η μητρική της Zara ζήτησε από τη Zalando να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συσκευασίες αντί για πλαστικές σακούλες για την παράδοση των ρούχων στους πελάτες. Ωστόσο, η Zalando, η οποία είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτό το αίτημα.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο Inditex: επιτυχία στην παγκόσμια αγορά μόδας

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Inditex

Η Inditex έχει θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. Σε μια αποφασιστική κίνηση προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, η εταιρεία δεσμεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια να απαλλαγεί από τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως οι πλαστικές κρεμάστρες, τα αυτοκόλλητα, τα περιτυλίγματα των αρωμάτων και κυρίως τα polybags, στις δραστηριότητές της μέχρι το τέλος του 2023. Μάλιστα, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει ήδη πετύχει το 95% αυτού του στόχου.

Η στάση της Zalando σχετικά με τη χρήση των πολυσακουλών

Σε αντίθεση με την προσέγγιση της Inditex, η Zalando επέλεξε να μην αντικαταστήσει τις πολυσακούλες με διαφορετικούς τύπους συσκευασίας. Ο e-retailer υποστηρίζει ότι η χρήση χαρτονιού ή χαρτιού αντί για πλαστικές σακούλες δεν μειώνει σημαντικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η Zalando επισημαίνει ότι δεν είναι πρακτικό να αλλάξει τη διαδικασία συσκευασίας για κάθε μάρκα που πουλάει, επικαλούμενη την ανάγκη τα προϊόντα να παραδίδονται “έτοιμα για λιανική πώληση”.

Ο ρόλος των polybags στη βιομηχανία μόδας

Οι πολυσακούλες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας, καθώς προστατεύουν τα ρούχα από τη βρωμιά, την υγρασία και τη φθορά κατά τη μεταφορά από τις εγκαταστάσεις παραγωγής στα κέντρα διανομής και στη συνέχεια στα καταστήματα λιανικής πώλησης και στα σπίτια των πελατών. Παρά το γεγονός ότι τεχνικά είναι ανακυκλώσιμες, η πλειονότητα αυτών των σακουλών καταλήγει σε χωματερές ή αποτεφρώνεται. Η βιομηχανία παράγει περίπου 180 δισεκατομμύρια πλαστικές πολυσακούλες μιας χρήσης ετησίως, γεγονός που αναδεικνύει την κλίμακα της πρόκλησης.

Βιωσιμότητα έναντι λειτουργικής σκοπιμότητας

Η Inditex προσπαθεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί polybags στις δραστηριότητές της, επανασυσκευάζοντας τα ρούχα σε ανακυκλωμένα υλικά πριν τα στείλει στους πελάτες. Από την άλλη πλευρά, στη Zalando πιστεύουν ότι η απαλλαγή από τις πολυσακούλες μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή περισσότερων ρούχων κατά τη διάρκεια της αποστολής. Θεωρούν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον, επειδή οδηγεί σε περισσότερα προϊόντα που χαραμίζονται και δεν μπορούν να πωληθούν.

Και οι δύο εταιρείες αναζητούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του περιβαλλοντικού ζητήματος. Η Zalando δοκιμάζει διάφορες μεθόδους, όπως νέους τρόπους διπλώματος των ρούχων και τη χρήση λεπτότερων πλαστικών σακουλών, για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Η εταιρεία εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων που κάνουν τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο και μειώνουν τα απορρίμματα.

Διαβάστε ακόμα: Ρούχα από ανακυκλωμένο πλαστικό

Σε αναζήτηση ισορροπίας

Η διαφωνία μεταξύ της Zalando και της Inditex δείχνει ένα μεγάλο πρόβλημα στον κόσμο της μόδας: πώς να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να λειτουργείς ομαλά μια επιχείρηση. Και οι δύο εταιρείες γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να είναι υπεύθυνες για τη βιωσιμότητα, αλλά είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο που να λειτουργεί και για το περιβάλλον και την επιχείρησή τους.

Η βιομηχανία της μόδας δίνει μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δύο μεγάλες εταιρείες χειρίζονται αυτό το ζήτημα, καθώς θα μπορούσε να δείξει το δρόμο για μελλοντικές φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στη μόδα.

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.