29 Απρ 2024
READING

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο retail για το 2024

4 MIN READ

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο retail για το 2024

Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο retail για το 2024

Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον του retail;

Το 2024, ο κόσμος του λιανικού εμπορίου πρόκειται να αλλάξει πολύ. Επηρεασμένοι από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, τις σημαντικές δημογραφικές αλλαγές και τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, τίθεται το ερώτημα: πόσο προετοιμασμένοι είναι οι λιανοπωλητές για να περιηγηθούν σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο;

Η φετινή χρονιά υπόσχεται δυναμικές και καινοτόμες τάσεις που δεν αποτελούν απλώς εφήμερες αλλαγές, αλλά θεμελιώδεις μετατοπίσεις που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον του retail.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το phygital retail αλλάζει την εμπειρία του πελάτη;

Η νέα γενική αγορά: Πολυπολιτισμική ποικιλομορφία

Η έννοια της “γενικής αγοράς” (general market) αλλάζει. Στο παρελθόν, αποτελούνταν κυρίως από λευκούς μη ισπανόφωνους, αλλά ο πληθυσμός των ΗΠΑ (και όχι μόνο) γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφος. Μέχρι το 2050, οι μη ισπανόφωνοι λευκοί αναμένεται να μην αποτελούν πλέον την πλειοψηφία. Αυτή η μεγάλη μετατόπιση σημαίνει ότι η αγορά λιανικής δίνει πλέον μεγαλύτερη προσοχή στους πολυπολιτισμικούς καταναλωτές, όπως οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι, οι Ασιάτες και άλλες ομάδες. Οι retailers κατανοούν ότι είναι σημαντικό να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες και τις προτιμήσεις αυτών των ομάδων, ιδίως της Gen Alpha, που θα είναι βασικοί καταναλωτές στο -όχι και πολύ μακρινό- μέλλον.

Creator Commerce: Η άνοδος του influencecer marketing

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν οδηγήσει σε μια νέα τάση που ονομάζεται creator commerce. Οι δημιουργοί περιεχομένου, ισχυρές προσωπικότητες στη σημερινή κουλτούρα, είναι πολύ σημαντικοί στη διαμόρφωση του τι αγοράζουν οι άνθρωποι. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης συνεργάζονται όλο και περισσότερο με αυτούς τους influencers για να αξιοποιήσουν την δέσμευσή τους με το κοινό. Η τάση αυτή αντιπροσωπεύει μια στροφή από το παραδοσιακό marketing σε μια πιο εξατομικευμένη και σχετική προσέγγιση, όπου οι καταναλωτές βρίσκουν προϊόντα μέσω των συστάσεων των αγαπημένων τους διαδικτυακών προσωπικοτήτων.

Η αυξανόμενη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στο retail

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει πραγματικά τον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Τα καταστήματα την χρησιμοποιούν για να κάνουν τις αγορές τους καλύτερες, όπως η χρήση προηγμένων chatbots για τη βοήθεια των πελατών και η εξατομίκευση του marketing. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος για την ομαλή λειτουργία των πραγμάτων – γίνεται απαραίτητη για να καταλάβουμε τι αρέσει στους καταναλωτές και τι τους ενδιαφέρει. Καθώς η τεχνολογία αυτή συνεχίζει να βελτιώνεται, ο ρόλος της στο retail θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος, καθιστώντας την βασικό παράγοντα για το μέλλον του κλάδου.

Προετοιμασία για τη γενιά Άλφα

Η Gen Alpha, η γενιά που ακολουθεί την Gen Z, επηρεάζει ήδη τις τάσεις της αγοράς. Είναι η πρώτη γενιά που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στον 21ο αιώνα, καθώς αποτελείται από όλους όσοι γεννήθηκαν από το 2010 και μετά. Αναμένεται επίσης να είναι η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2025, που είναι και το καταληκτικό έτος για να θεωρηθεί κάποιος γεννημένος στη γενιά αυτή.

Με αυτούς τους αριθμούς, η γενιά Alpha φαίνεται πως θα έχει τεράστια αγοραστική δύναμη, οπότε οι εταιρείες αρχίζουν κιόλας να προετοιμάζουν τις στρατηγικές marketing τους. Αυτοί οι νέοι, που μεγάλωσαν με την τεχνολογία, έχουν υψηλές προσδοκίες για την εξυπηρέτηση και χαμηλή ανοχή σε κενά στον τομέα αυτό. Οι retailers προετοιμάζονται γι’ αυτό δημιουργώντας εμπειρίες αγορών που είναι ευχάριστες, αστείες και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα αυτής της νέας γενιάς. Οι μάρκες που θα τα πάνε καλά με τη γενιά Άλφα είναι εκείνες που θα εστιάσουν στη δημιουργικότητα, την εξατομίκευση και την ψηφιακή δέσμευση.

Διαβάστε ακόμα: Back to basics: Πώς το λιανεμπόριο κερδίζει τους πελάτες με την προσωπική επαφή

Προτεραιότητα στο Employee Well-Being

Τέλος, η τάση της εστίασης στην ευημερία των εργαζομένων κερδίζει έδαφος. Οι retailers συνειδητοποιούν πλέον ότι ένα ικανοποιημένο και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία των πελατών. Έτσι, δημιουργούν χώρους εργασίας που είναι ενδιαφέροντες και ταιριάζουν με τους στόχους και τις αξίες των εργαζομένων, ιδίως του προσωπικού της πρώτης γραμμής. Η επένδυση στην κατάρτιση, η παροχή ευκαιριών ανάπτυξης και η εξασφάλιση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αντιμετωπίζουν αυτή την πτυχή.

2024 retail trends: Κλειδί για την επιτυχία

Το 2024 το retail θα είναι δυναμικό και ποικιλόμορφο. Η επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά οι retailers μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές. Θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, στη χρήση των social media influencers για το marketing, στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχείρησή τους, στην προετοιμασία για τη νεότερη γενιά αγοραστών και στη φροντίδα των εργαζομένων τους. Αυτές δεν είναι απλώς παροδικές τάσεις, είναι απαραίτητες για την επιτυχία στο μέλλον του retail.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.