29 Απρ 2024
READING

Τρεις μεγάλες αφίξεις στην εστίαση που θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά

3 MIN READ

Τρεις μεγάλες αφίξεις στην εστίαση που θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά

Τρεις μεγάλες αφίξεις στην εστίαση που θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά

Τρία επιχειρηματικά σχήματα θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά εστίασης το προσεχές διάστημα. Τα δύο από αυτά έχουν διεθνή προέλευση και πρόκειται για τις αλυσίδες αρτοποιείων «Le Pain Quotidien» και «Pret A Manger».

To τρίτο επιχειρηματικό σχήμα αποτελείται από αμιγώς εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις, καθώς υπό κοινή ομπρέλα συμπράττουν οι επιχειρηματίες Χρήστος Κοπελούζος και Βλάσης Γεωργάτος με σκοπό την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της Αίγλης Ζαππείου με κατάστημα εστίασης, χώρο εκδηλώσεων και κινηματογράφο. 

Le Pain Quotidien: Από το Βέλγιο στην Ελλάδα

Η Le Pain Quotidien (στα γαλλικά η φράση σημαίνει «το καθημερινό ψωμί»), είναι ένας όμιλος αρτοποιείων-εστιατορίων που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 1990 από τον Alain Coumont. Ως νεαρός σεφ, ήταν δυσαρεστημένος με την ποιότητα του ψωμιού που πουλούσαν τα περισσότερα καταστήματα στις Βρυξέλλες. Έτσι, ο Coumont άρχισε να φτιάχνει το δικό του βιολογικό ψωμί με προζύμι και μόλις 4 συστατικά: αλεύρι, νερό, αλάτι και χρόνο. Η αλυσίδα Le Pain Quotidien έχει πλέον περισσότερα από 210 αρτοποιεία σε 21 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ουσιαστικές συνδέσεις των ανθρώπων σε ένα σπίτι που βρίσκεται μακριά από το σπίτι τους. Σερβίρει απλή, νόστιμη, αυθεντική βιολογική και τοπική κουζίνα με υλικά που είναι αντίστοιχης ποιότητας με αυτά που χρησιμοποιεί κάποιος στο σπίτι του.

Mία ακόμα σημαντική άφιξη στη χώρα μας είναι αυτή της Pret A Manger, η οποία σε συνεργασία με τον κορυφαίο όμιλο τροφίμων και ποτών SSP και τη Fraport Greece, ανοίγει τα πρώτα Pret shops στην Ελλάδα. Ήδη το πρώτο κατάστημα λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2023 στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», ενώ θα ακολουθήσουν άλλα τρία το καλοκαίρι του 2024. Η απόφαση της Pret A Manger στην ελληνική αγορά αποτελεί μία ακόμα κίνηση που έρχεται να εξυπηρετήσει διεθνή επέκταση των Pret shops, ενώ αποτελεί συνέχεια των νέων καταστημάτων της σε Ισπανία και Ιταλία.

Η επέκταση της Pret A Manger στα ελληνικά αεροδρόμια

Η Pret A Manger, η Fraport Greece και η SSP, η οποία αποτελεί σημαντικό παίκτη στον τομέα των καταστημάτων τροφίμων και ποτών και εστίασης σε σημεία ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως, προχώρησαν στη συγκεκριμένη συνεργασία προκειμένου να προσφέρουν τα φρέσκα παρασκευάσματα και τον βιολογικό καφέ, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου 2024, τρία ακόμη καταστήματα θα λειτουργήσουν στα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Κω και της Ζακύνθου, προσφέροντας στους επιβάτες το μενού της Pret που περιλαμβάνει φρέσκα σάντουιτς, σαλάτες, επιλογές ζεστού φαγητού, σνακ, αρτοσκευάσματα, όπως και ζεστά και κρύα ροφήματα.

Η σύμπραξη Γεωργάτου-Κοπελούζου

Σημαντική είναι επίσης και η σύμπραξη του επιχειρηματία Χρήστου Κοπελούζου με τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας Γρηγόρης, Βλάση Γεωργάτο. Στις 2 Ιανουαρίου 2024 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση, δυνάμει της οποίας οι εταιρείες Foodcorpo Investments συμφερόντων του Χρήστου Κοπελούζου και η Γρηγόρης, απέκτησαν κοινό έλεγχο επί της εταιρείας ειδικού σκοπού «1904 Α.Ε.», η οποία έχει ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών εστίασης και θα αναλάβει την ανακατασκευή, εκμετάλλευση και λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος της Αίγλης Ζαππείου, προκειμένου να λειτουργήσει ως πολύχώρος εστίασης, αναψυχής, κινηματογράφου και διοργάνωσης εκδηλώσεων. Η Foodcorp είναι εταιρεία με καταστατικό σκοπό τη συμμετοχή σε εταιρείες σχετικές με οποιονδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Πόσο θα είναι το μίσθωμα της Αίγλης Ζαππείου

Θα θυμίσουμε ότι την άνοιξη του 2023 η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων στην οποία ανήκει ο χώρος στην Αίγλη Ζαππείου πραγματοποίησε διαγωνισμό. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία η Γρηγόρης αναδείχθηκε διαχειριστής.

Η 20ετής σύμβαση για τη διαχείριση του ακινήτου προβλέπει μηνιαίο μίσθωμα 35.100 ευρώ και πρόσθετο ενοίκιο -από 1/1/2025- που θα αντιστοιχεί στο 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της ύψους 5 εκατ. ευρώ ενώ η επένδυση που θα υλοποιήσει εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.