01 Μάι 2024
READING

Ζητούνται Baby Boomers

4 MIN READ

Ζητούνται Baby Boomers

Ζητούνται Baby Boomers

Η συνταξιοδότηση της Laurel McDowell δεν κράτησε πολύ. Δύο μήνες αφότου ολοκλήρωσε την 27χρονη θητεία της στην ManpowerGroup, η 66χρονη εργαζόταν ξανά εκεί. Υπήρχαν μόνο μερικές βασικές διαφορές. Τη δεύτερη φορά εργαζόταν εξ’ αποστάσεως και με μερική απασχόληση.

Ζητούνται Baby Boomers

Οι άνθρωποι που εργάζονται γερνούν, ο πληθυσμός τους συρρικνώνεται, ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξάνεται. 8,3 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας θα αναζητηθούν μέχρι το 2031, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS). Όσο δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι εργαζόμενοι για να αντικαταστήσουν εκείνους που αποχωρούν, οι εργοδότες προσπαθούν να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν υπαλλήλους μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι εταιρείες που ζητούν από συνταξιούχους υπαλλήλους να επιστρέψουν -ή να επιβραδύνουν τη συνταξιοδότησή τους- συναντάται όλο και συχνότερα πλέον κι αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Σήμερα, το 41% των εργαζομένων προβλέπεται να εργάζεται μετά τα 65, ενώ μόλις πριν 30 χρόνια, μόνο ένα 12% το έκανε. Μέχρι το 2030, 150 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως θα έχουν μετατοπιστεί σε εργαζόμενους άνω των 55 ετών. Περισσότερες από 1.000 επώνυμες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και McDonald’s, υπέγραψαν πρόσφατα το  Employer Pledge της AARP  το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευσή τους για προσλήψεις ανεξαρτήτως ηλικίας και διασφαλίζει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ισότιμο ρόλο.

Φεύγει η εμπειρία

Όταν οι έμπειροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, μένει πίσω η νέα γενιά, συχνά απροετοίμαστη για να καλύψει τους ρόλους της χωρίς τη βοήθεια των μεγαλύτερων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιες εταιρείες επικεντρώνονται στη διατήρηση έμπειρων στελεχών για να τους δώσουν ρόλο μέντορα νεότερων υπαλλήλων. Η γνώση που χάνεται μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη όσο το να βοηθήσεις έναν οργανισμό να αντιμετωπίσει μια πανδημία ή πολύ απλή όσο να εκτελείς τις εργασίες πιο αποτελεσματικά. Ένας έμπειρος εργαζόμενος είναι σε θέση να ετοιμάσει μια αναφορά ή να κάνει μια ανάλυση σε 30’ όταν ένας νέος συνάδελφος μπορεί να χρειάζεται 3 ώρες.

Οι 65+ και οι ανάγκες τους στο προσκήνιο

Μέχρι το 2030, περίπου το 40% των ενηλίκων 65-69 ετών αναμένεται να εξακολουθούν να εργάζονται, σύμφωνα με το BLS. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους θα πρέπει να είναι στο μυαλό των εργοδοτών.

Θεωρούν σημαντικό να κάνουν με δουλειά με νόημα

Γύρω στα 60, η αμοιβή χάνει την πρώτη θέση της ως κορυφαίο κίνητρο για τους εργαζόμενους κάθε ηλικίας και τη θέση της παίρνει η επιθυμία να κάνεις μια ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική δουλειά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υπάλληλοι θέλουν να συνεισφέρουν και να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν.

Ζητούν απαραίτητα ευελιξία

Προτιμούν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως ή τουλάχιστον σε υβριδικούς ρόλους, ειδικά αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι. Οι εταιρείες ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη, προσφέροντας μια σειρά από επιλογές όπως μειωμένο/ευέλικτο ωράριο, απομακρυσμένη εργασία και σταδιακή συνταξιοδότηση.

Η επιλογή αυτή προσελκύει όλο και περισσότερους συνταξιούχους στις ΗΠΑ που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και ταυτόχρονα να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για την οικογένεια και τα χόμπι τους.

Έλκονται από εξατομικευμένες παροχές

Μια καλή ασφάλιση υγείας, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποταμίευσης, η αμειβόμενη άδεια φροντίδας, η συμμετοχή σε προγράμματα ευεξίας και η γενναιόδωρη άδεια μετ’ αποδοχών -χορήγηση άδειας για τη γέννηση ενός εγγονιού, για παράδειγμα- αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικές παροχές για τους εργαζόμενους 65+ σύμφωνα με την έρευνα.

Περιβάλλον που αισθάνονται ευπρόσδεκτοι

Το 78%  έχει δει ή έχει βιώσει διακρίσεις λόγω ηλικίας στην εργασία. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στην περιγραφή της θέσης εργασίας μπορεί να αποκλείει άμεσα κάποιους. Η χρήση όρων όπως «ενεργητικός», «junior θέση» ή «ψηφιακός νομάς»  μπορεί να αποθαρρύνουν τους μεγαλύτερους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτηση για έναν ρόλο.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ για να προεπιλέξουν και να αξιολογήσουν τους υποψηφίους, είναι σημαντικό να ελέγξουν ότι δεν υπάρχουν παράμετροι που οδηγούν σε αποκλεισμό. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία προσλαμβάνει τακτικά υποψηφίους που αποφοίτησαν πρόσφατα, ο αλγόριθμος θα μπορούσε να δείχνει μεροληψία επιλογής προς τα βιογραφικά νεότερων υποψηφίων. Έτσι, μια εταιρεία όχι μόνο χάνει υποψήφιους εργαζόμενους με τεράστια εμπειρία, αλλά και παραβιάζει άθελα της το νόμο που προστατεύει από τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό. εκτός από το ότι χάνει μεγαλύτερους εργαζομένους με τεράστια εμπειρία, η εταιρεία μπορεί να παραβιάζει και το νόμο που προστατεύει από τις διακρίσεις λόγω ηλικίας, ακόμη και άθελα της.

Τα πλεονεκτήματα από την πρόσληψη μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων είναι πολλά. Έρχονται με αποδεδειγμένες ικανότητες και δεξιότητες, χρειάζονται λιγότερη εκπαίδευση και μπορούν να είναι αμέσως παραγωγικοί και αποδοτικοί. Επιπλέον, γνωρίζουν τις διαδικασίες, τα προϊόντα, τους πελάτες και κυρίως, την κουλτούρα της εταιρείας. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανάγκη τους να συνεχίσουν να συνεισφέρουν και να αποζητούν αύξηση του εισοδήματός τους, μπορεί να τους καθιστά ως μια ιδιαίτερη ομάδα δεσμευμένων και αποτελεσματικών εργαζομένων από την οποία οι επιχειρήσεις έχουν μόνο να ωφεληθούν.  

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.