15 Μάι 2024
READING

Γεμίζουν συνεχώς βαλίτσες οι Έλληνες

7 MIN READ

Γεμίζουν συνεχώς βαλίτσες οι Έλληνες

Γεμίζουν συνεχώς βαλίτσες οι Έλληνες

Με τις εκτιμήσεις, αλλά και τα πρώτα νούμερα να δείχνουν ήδη «ρεκόρ» του τουρισμού στην Ελλάδα, σε επίπεδο που θα φτάσει τα προ πανδημίας δεδομένα, αλλά και τον παγκόσμιο τουρισμού να ανακάμπτει συνεχώς, οι Έλληνες ταξιδιώτες φαίνεται πως κινούνται επίσης σε έντονους ρυθμούς αποδράσεων προς το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίστηκε ο εξερχόμενος τουρισμός τα Χριστούγεννα, ενώ η τάση αυτή φαίνεται πως συνεχίζεται και εν όψει των διακοπών του Πάσχα, καθώς και του καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή, οι πληρότητες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ξεπερνούν το 75%, με παρόμοια στοιχεία και για το Αεροδρόμιο Μακεδονία, ενώ αναμένεται κορύφωση τις τελευταίες μέρες της Μ. Εβδομάδας. Όσον αφορά στο εξωτερικό, πρώτοι προορισμοί από Αθήνα είναι το Μαρακές, η Νάπολη, η Λισαβόνα, το Παρίσι, η Στοκχόλμη και η Μάλαγα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Λάρνακα, το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη.

Πόσο ταξίδεψαν οι Έλληνες το 2023

Έχοντας περάσει δύο δύσκολες χρονιές περιορισμών, φόβου και ανασφάλειας, ως επακόλουθα της πανδημίας, οι Έλληνες φαίνεται πως έβαλαν «πλώρη» για εξερευνήσεις, εκτός και εντός συνόρων, με την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Έλληνες ξόδεψαν το 2023 2,46 δισ. ευρώ σε ταξίδια στο εξωτερικό, από 1,92 δισ. ευρώ το 2022 και 1,11 δισ. ευρώ το 2021. Πρόκειται μάλιστα για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό της τελευταίας δεκαπενταετίας, μετά το ρεκόρ του 2019. Η τρίτη καλύτερη χρονιά βρίσκεται έτη πίσω, και συγκεκριμένα το 2008, οπότε και καταγράφηκε το εντυπωσιακό ποσοστό των 2,42 δις. ευρώ. Βέβαια πρέπει να παρατηρήσουμε εδώ ότι επρόκειτο για χρονιά προ του ξεσπάσματος της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία ως ένα σημείο «πάγωσε» την κινητικότητα των Ελλήνων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ξενοδοχειακός όμιλος Accoro. Από τους 8.000 ερωτηθέντες από χώρες που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εξερχόμενου τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, 9 στους 10, δηλαδή το 86% που απάντησαν παραδέχθηκαν ότι οργανώνουν τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα εντός Ευρώπης.

Οι Έλληνες ξόδεψαν το 2023 2,46 δισ. ευρώ σε ταξίδια στο εξωτερικό, από 1,92 δισ. ευρώ το 2022 και 1,11 δισ. ευρώ το 2021

Ψηφίζουν εξωτερικό

Ακολουθώντας τη διεθνή τάση του 2024 που δείχνει «τρελούς» ρυθμούς όσον αφορά στην παγκόσμια τουριστική κινητικότητα, οι Έλληνες, παρά τις ριζικές αλλαγές στο κόστος διαβίωσης, το οποίο αποτελεί τον μόνιμο «πονοκέφαλό» τους το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως έχουν έντονες «τάσεις φυγής», στοχεύοντας στην αλλαγή παραστάσεων, μέσα από ταξίδια στις πόλεις όλου του κόσμου.

Ταυτόχρονα, τα υψηλά ποσά που απαιτούνται όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το ταξίδι στο εσωτερικό (μεταφορικά, κατάλυμα), όπως για παράδειγμα στα νησιά της χώρας κατά τη θερινή σεζόν, λειτουργούν σε αρκετές περιπτώσεις ως αποτρεπτικοί παράγοντες για τους Έλληνες, οι οποίοι συνειδητοποιούν πως ένα ταξίδι σε κάποιον προορισμό εκτός Ελλάδας, θα τους κοστίσει όσο και ένα εντός, με τη «ζυγαριά» να γέρνει υπέρ του εξωτερικού.

Ήδη πριν την επίσημη έλευση της θερινής σεζόν, και σύμφωνα με τα στοιχεία αεροπορικών εταιριών και ταξιδιωτικών γραφείων, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η «έξοδος» του Πάσχα. Στα φετινά δεδομένα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι αργίες της πασχαλινής περιόδου ουσιαστικά παρατείνονται, με τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς ακριβώς μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά και ότι φέτος η γιορτή «πέφτει» αρκετά πιο αργά, με τον καλό καιρό να ευνοεί οποιασδήποτε μορφής εξόρμηση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, τα ταξιδιωτικά γραφεία παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως του 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά στους προορισμούς που επιλέγονται περισσότερο, οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης φαίνεται πως παραμένουν στις top επιλογές των Ελλήνων για ταξίδι στο εξωτερικό. Έτσι, προσφέροντας πλούσια γκάμα επιλογών σε περιηγήσεις, αξιοθέατα και δραστηριότητες, Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη και Βιέννη αποτελούν το top 5 των Ελλήνων, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις τους στο Google, όταν σχεδιάζουν το επόμενο ταξίδι τους. Η Ρώμη μάλιστα, υπήρξε για την περασμένη χρονιά κορυφαία επιλογή στις προτιμήσεις. Αυξημένη ζήτηση ωστόσο παρουσιάζουν και πόλεις όπως το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη, το Άμστερνταμ, αλλά και το Ντουμπάι.

Ψηλά στις επιλογές των Ελλήνων βρίσκονται πάντα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο υπάρχουν προορισμοί οι οποίοι φιγουράρουν σταθερά στις προτιμήσεις τους τα τελευταία χρόνια, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Γεμίζουν και οι προορισμοί εσωτερικού

Αν και πολλοί προτιμούν, ως πιο «συμφέρουσα» επιλογή το ταξίδι εκτός συνόρων, ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι κρατήσεις και στους εγχώριους προορισμούς για την περίοδο του Πάσχα και από Έλληνες ταξιδιώτες, εκτός από τους ξένους. Ψηλά στις καρδιές των επισκεπτών βρίσκονται πάντα οι Κυκλάδες, ενώ «έδαφος» κερδίζουν ολοένα και περισσότεροι και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Ρόδος και η Πάτμος. Διαχρονικά στις επιλογές είναι και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ως κοντινές αποδράσεις και βέβαια η Κέρκυρα, λόγω των παραδοσιακών πασχαλινών εθίμων, η οποία φέτος σημειώνει πληρότητα στο 100%. Όσον αφορά τους ηπειρωτικούς προορισμούς, ψηλά στη λίστα είναι τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, αλλά και η πάντα δημοφιλής Πελοπόννησος, με προορισμούς όπως η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά, η Καρδαμύλη και το Ξυλόκαστρο να έχουν αρχίσει ήδη να γεμίζουν.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, τα ταξιδιωτικά γραφεία παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως του 20%, σε σχέση με το περσινό Πάσχα

Πατούν «γκάζια» οι αεροπορικές

Επιπλέον, η συνδεσιμότητα είτε με εγχώριους είτε με διεθνείς προορισμούς, δίνει μία ακόμη ώθηση στους Έλληνες να ταξιδέψουν, με τις αεροπορικές εταιρίες να ανακοινώνουν συνεχώς νέους προορισμούς στη λίστα τους, αλλά και αύξηση των παρεχόμενων πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια, διευκολύνοντας έτσι τις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Aegean, σχεδιάζει να προσφέρει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις επτά βάσεις που διατηρεί και όχι μόνο από την πρωτεύουσα. Έχει προσθέσει πια στο portfolio της προορισμούς όπως το Σαράγεβο, αλλά και το Βίλνιους της Λιθουανίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια βρίσκεται η ενίσχυση της επιλογής δρομολογίων που συνδέει την Αθήνα, αλλά και τη συμπρωτεύουσα, με κάποιες από τις πιο μεγάλες και σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο και η Ζυρίχη. Εκτός από τη στόχευση στην Ευρώπη, πρόσφατα η εταιρία «άνοιξε τα φτερά της» και μέχρι το Ντουμπάι.

Παράλληλα με τη συνδεσιμότητα, η εταιρία ενισχύει και τον στόλο αλλά και τις άλλες υπηρεσίες της. Ειδικότερα, πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει σε πρώτη φάση σε 4 αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης» έκδοσης των Airbus A321neo. Τα συγκεκριμένα ουσιαστικά παρέχουν τη δυνατότητα για ταξίδια μεγαλύτερης εμβέλειας που θα της επιτρέψουν να εδραιώσει τη θέση και τη φήμη της σε προορισμούς που μέχρι στιγμής δεν είχε προσεγγίσει. Η χρήση τους θα αφορά προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου, που περιλαμβάνονται ήδη στο δίκτυό της (π.χ. Ριάντ, Τζέντα, Ντουμπάι), είτε αποτελούν πιθανές, νέες, προσθήκες στην περιοχή (π.χ. Μπαχρέιν, Ντόχα, Ομάν) αλλά και νέους δυνητικούς προορισμούς στην Κεντρική Αφρική (π.χ. Λάγος, Ναϊρόμπι, Αντίς Αμπέμπα) ή και στην Ασία με δυνατότητα κάλυψης προορισμών όπως το Δελχί και η Βομβάη, στην Ινδία ή το Αλμάτι στο Καζακστάν.

Σε παρόμοια φιλοσοφία, «πιάνοντας» την τάση που επικρατεί, κινείται και η Sky Express, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενισχύει τη συχνότητα των δρομολογίων που αφορούν τους πιο βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς σε ποσοστό της τάξης του 26%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, περισσότερα θα είναι τα διαθέσιμα δρομολόγια στο εξής από Αθήνα προς Ρώμη, Μιλάνο και Μόναχο. Η ενίσχυση των δρομολογίων δεν αφορά βέβαια μόνο την πρωτεύουσα ως αφετηρία, αλλά και το Ηράκλειο της Κρήτης – λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί και έδρα της εταιρίας – προς το Παρίσι, αλλά και τη Λάρνακα της Κύπρου. Προς την πόλη του φωτός θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται και επιβάτες από τη Ρόδο. Ακόμη, όσον αφορά στους διεθνείς προορισμούς, η εταιρία προσθέτει νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη και Βαρσοβία.

Το σίγουρο είναι πως οι Έλληνες έχουν επιστρέψει «για τα καλά» στα ταξίδια, βάζοντας ψηλά στη λίστα με τους στόχους τους την οργάνωση τουλάχιστον ενός ταξιδιού τον χρόνο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.