01 Μάι 2024
READING

Έκρηξη δημιουργικότητας στην επικοινωνία με το καταναλωτικό κοινό

4 MIN READ

Έκρηξη δημιουργικότητας στην επικοινωνία με το καταναλωτικό κοινό

Έκρηξη δημιουργικότητας στην επικοινωνία με το καταναλωτικό κοινό

Στο τέλος κάθε χρόνου, οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ και οι δημιουργοί περιεχομένου αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση — ξεκινούν δεκάδες καμπάνιες, ενώ παράλληλα απολογίζουν τη χρονιά που πέρασε και προετοιμάζονται για τις νέες σεζόν που έρχονται. Αναζητούν έμπνευση, αναλύουν τις τάσεις, κάνουν ατελείωτα brainstormings και αντλούν από παντού ιδέες που θα τροφοδοτήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Το Depositphotos, η μεγαλύτερη πλατφόρμα περιεχομένου στον κόσμο, μοιράζεται τις δημιουργικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τη διαφήμιση και την επικοινωνία στο άμεσο μέλλον. Η έκθεση του 2024 περιέχει λεπτομερείς περιγραφές των τάσεων, επαγγελματικές συμβουλές για ομάδες περιεχομένου, πληροφορίες βάσει δεδομένων, απόψεις ειδικών και προσεκτικά επιμελημένες συλλογές με αδειοδοτημένο περιεχόμενο.

Επιστροφή στους δρόμους

Με νοσταλγία για την παιδική τους ηλικία και τη ζωή χωρίς το διαδίκτυο, οι Millennials – η πιο δραστήρια γενιά – προβλέπεται να αναζητήσει έμπνευση στην τέχνη του δρόμου, τη μουσική και τη συμμετοχή σε διαφορετικές κοινότητες. Μετά από χρόνια ενός “ψηφιακού” τρόπου ζωής, η ανάγκη τους για φυσική αλληλεπίδραση και δραστηριότητα δείχνει να αυξάνεται. Marketeers και διαφημιστές εξερευνώντας αυτή την τάση εντάσσουν ήδη γραμματοσειρές σε στυλ γκράφιτι, εντυπωσιακές χρωματικές επιλογές και post-production που μοιάζει με VHS. Επιπλέον η αναλογική φωτογραφία και βιντεοσκόπηση τους επιτρέπει να προσδίδουν στις διαφημιστικές τους καμπάνιες μια αυθεντική street κουλτούρα που συγκινεί το συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό.

Μινιμαλισμός και η κυριαρχία των λέξεων

Ύστερα από τον κατακλυσμό μοντέρνας αισθητικής που επικράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου πρόκειται να στραφούν σε μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση του σχεδιασμού φέτος. Η επικοινωνία μόνο με κείμενο θα αποτελέσει σημαντική τάση για εκείνους που αναζητούν τον τρόπο για να μεταδώσουν ένα σαφές μήνυμα. Η γραφιστική σχεδίαση που βασίζεται σε λέξεις θα αποτελέσει για αυτούς το κατάλληλο εργαλείο για να απευθυνθούν στο κοινό-στόχο τους, ξεχωρίζοντας με τη δημιουργία σχεδίων που βασίζονται σε γράμματα και κάνοντας τους πελάτες να στρέφουν το βλέμμα τους για να δώσουν προσοχή στο μήνυμα.

Ρετρό αλλά διαχρονικό

Εμπνευσμένη από τις σειρές «Succession» και «Gossip Girl» και σε αντίθεση με τις τάσεις του καταναλωτισμού και του μαξιμαλισμού, η τάση «ρετρό αλλά διαχρονική» έχει να κάνει με την βιωσιμότητα, τις πιο συνειδητές επιλογές, την οικογενειακή κληρονομιά και την τοπική ιστορία. Τα απαλά χρώματα, οι ρετρό γραμματοσειρές και οι εικόνες που απεικονίζουν μοντέλα που φορούν κλασικά ρούχα -διαχρονικά, που φαίνονται μοντέρνα-  αποτελούν επιλογές για δημιουργικές καμπάνιες που επιτρέπουν την προσέγγιση ενός μεγαλύτερου κοινού. Η ομοιομορφία της ρετρό προσέγγισης που ακολουθεί όλο το brand, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τη συσκευασία και το site, προσελκύει ακόμη περισσότερο τους πελάτες οι οποίοι αρέσκονται στις ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές δημιουργικές παρεμβάσεις.

Είναι η προσωπικότητα που μετράει

Το 2024 προβλέπεται να έχει μια ακόμη δημιουργική τάση, κοινή σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες.  Όλο και περισσότεροι σχεδιαστές, φωτογράφοι και δημιουργοί περιεχομένου θα τονίζουν τη μοναδική προσωπικότητα του μοντέλου, χωρίς να αφήνουν χώρο για στερεότυπα φύλου. Με μεγαλύτερη εστίαση στην αυθεντικότητα και τις συναισθηματικές καταστάσεις, οι διαφημίσεις που αποφεύγουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις θα αυξηθούν, το ίδιο και η σχέση των καταναλωτών με τα αγαπημένα τους brands, με τα οποία επιθυμούν να έχουν άμεση και ειλικρινή επικοινωνία.

Τα χρώματα, οι λέξεις και τα στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις θα έχουν λίγη ή καθόλου σχέση με το φύλο και θα συνδέονται αποκλειστικά με τον τρόπο ζωής, τις αξίες και τις απόψεις του καταναλωτικού κοινού, αφήνοντας στο παρελθόν τα στερεότυπα που αντιμετώπιζαν κοινωνικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Παίζοντας με τις διαστάσεις

Μια άλλη σχεδιαστική τάση που υποδηλώνει τη διαφορετικότητα της αισθητικής που θα επικρατήσει το 2024 είναι το παιχνίδι διαστάσεων. Σε αντίθεση με τις κλασικές γραμμές, προσεγγίσεις και κανόνες σύνθεσης, οι δημιουργοί θα πειραματιστούν με νέες τεχνικές συνδυάζοντας διαστάσεις με τολμηρούς και απροσδόκητους τρόπους. Μέσα από τις έννοιες της δημιουργικότητας και της ελευθερίας, οι επιχειρήσεις θα δοκιμάσουν να εκφράσουν το όραμά τους για το παρόν και το μέλλον, παρασύροντας το καταναλωτικό κοινό να δει τα πράγματα διαφορετικά, δημιουργικά και ελεύθερα.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον, πέντε διαφορετικές γενιές εν ζωή, ένας κόσμος που αλλάζει και ανάγκες που μεταβάλλονται διαρκώς. Ακόμη κι αν είναι δύσκολο να προβλέψουν τον καταλληλότερο τρόπο για να απευθυνθούν στο κοινό τους, οι δημιουργοί περιεχομένου σίγουρα γνωρίζουν ότι το χάος αποτελεί την αρχή της δημιουργικότητας. Και φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να δούμε την δημιουργικότητα να εκτοξεύεται σε επίπεδα που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.