03 Μάι 2024
READING

Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία του plant-based meat;

3 MIN READ

Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία του plant-based meat;

Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία του plant-based meat;

Τι εμποδίζει τις πωλήσεις κρέατος φυτικής προέλευσης

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, Appetite, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για τα προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης. Παραδόξως, η μελέτη ανακάλυψε ότι η απλή αύξηση της κατανάλωσης κρέατος φυτικής προέλευσης μπορεί να μην οδηγεί απαραίτητα σε θετικότερη αντίληψη ή μεγαλύτερη συμπάθεια για τα προϊόντα αυτά. Αντίθετα, το κλειδί φαίνεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται και απολαμβάνονται αυτές οι εναλλακτικές λύσεις.

Πώς η προετοιμασία επηρεάζει την αντίληψη

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 60 συμμετέχοντες που συνήθως έτρωγαν πολύ κρέας. Τους ζητήθηκε να μαγειρέψουν και να δοκιμάσουν στο σπίτι γεύματα με κρέας φυτικής προέλευσης. Αυτό συνεχίστηκε για τέσσερις εβδομάδες, με κάθε συμμετέχοντα να φτιάχνει και να δοκιμάζει δύο φυτικά γεύματα κάθε εβδομάδα. Το ένα γεύμα προερχόταν από ένα κιτ και το άλλο το δημιούργησαν οι ίδιοι από το μηδέν.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο φυσική είναι η φυτική διατροφή;

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη αποκάλυψε ότι η συχνότερη κατανάλωση φυτικού κρέατος δεν άλλαξε πραγματικά το πόσο πολύ άρεσε στους ανθρώπους. Ωστόσο, ο τρόπος μαγειρέματος και το είδος της κουζίνας που χρησιμοποιούνταν έκαναν τη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος παρασκευής και απόλαυσης των φυτικών τροφών έχει μεγάλη σημασία, τόσο για τα κιτ γεύματος όσο και για τις συνταγές που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους.

Η δημιουργικότητα ως κλειδί: Στρατηγικές για τη διεύρυνση της καταναλωτικής βάσης

Η αποδοχή από τους καταναλωτές αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία κρέατος με βάση τα φυτά. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της δημιουργικότητας στην παρουσίαση αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές.

Έτσι, για να αποφύγουν την “πλήξη” των καταναλωτών και να διευρύνουν την καταναλωτική τους βάση, οι εταιρείες στη βιομηχανία κρέατος φυτικής προέλευσης καλούνται να υιοθετήσουν καινοτόμες στρατηγικές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση διαφόρων συνταγών για διαφορετικά είδη τροφίμων, τη δημιουργία ειδικών εμπειριών μαγειρικής και τη δοκιμή νέων τρόπων για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Τα εμπόδια του plant-based meat

Η βιομηχανία κρέατος φυτικής προέλευσης αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, όπως υπογραμμίζεται από τα πρόσφατα γεγονότα. Η Beyond Meat ανέφερε σταθερά μειωμένες πωλήσεις για έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η γεύση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους καταναλωτές που διστάζουν να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης.

Επιπλέον, η έννοια της “προσκόλλησης στο κρέας”, όπου οι άνθρωποι έχουν μια ισχυρή προτίμηση στην παραδοσιακή κατανάλωση κρέατος, έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας που εμποδίζει την υιοθέτηση των φυτικών επιλογών.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος του plant-based meat;

Για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, οι εταιρείες του κλάδου υιοθετούν προληπτικές προσεγγίσεις. Ορισμένες επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των καταναλωτών και τον εξορθολογισμό των μηνυμάτων τους για να μειώσουν το χάσμα στην αποδοχή των καταναλωτών. Άλλες ξεκινούν εκστρατείες, όπως η πρωτοβουλία ” This Changes Everything ” της Beyond Meat, που έχει σχεδιαστεί για να υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα για την υγεία των προϊόντων κρέατος φυτικής προέλευσης. Παρά τις πιστοποιήσεις και τις εγκρίσεις από celebrities, ο κλάδος συνεχίζει να δυσκολεύεται να κερδίσει τους καταναλωτές.

Η νέα εποχή του κρέατος φυτικής προέλευσης

Τα ευρήματα της μελέτης όχι μόνο ρίχνουν φως στην πολύπλοκη δυναμική του καταναλωτικού συναισθήματος, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της καινοτομίας και του πλαισίου για τη διαμόρφωση της αποδοχής στη βιομηχανία κρέατος φυτικής προέλευσης. Καθώς ο κλάδος συνεχίζει να εξελίσσεται, αυτές οι γνώσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και της επιτυχίας του.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.