09 Οκτ 2024
READING

Cinobo: Πώς η ελληνική πλατφόρμα αλλάζει τα δεδομένα στην κινηματογραφική αγορά

4 MIN READ

Cinobo: Πώς η ελληνική πλατφόρμα αλλάζει τα δεδομένα στην κινηματογραφική αγορά

Cinobo: Πώς η ελληνική πλατφόρμα αλλάζει τα δεδομένα στην κινηματογραφική αγορά

Σε διαδοχικά βήματα ανάπτυξης της δραστηριότητάς της οδηγείται τον τελευταίο καιρό η Cinobo της οικογένειας Μπεχτσή, η οποία διοικείται από την Δάφνη Μπεχτσή, η οποία ίδρυσε την πλατφόρμα.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τη Cinobo από τον ευρύτερο ανταγωνισμό της και μάλιστα τον ιδιαίτερα έντονο και άνισο ανταγωνισμό λόγω εκτοπίσματος, ο οποίος απορρέει από κολοσσούς όπως η Disney+, η Amazon, η Netflix και η Apple TV, είναι το ποιοτικό και σινεφίλ περιεχόμενο που προσφέρει στους συνδρομητές της. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών της προέρχονται από την εναλλακτική κινηματογραφική σκηνή και προέρχονται από την Ευρώπη, την Ασία και άλλες χώρες που κινούνται σε αυτό το χώρο. Η Δάφνη Μπεχτσή είναι κόρη του Χρήστου Μπεχτσή, ο οποίος αποτέλεσε διανομέα κινηματογραφικών μέσω της εταιρείας Seven Films και επομένως τα ερεθίσματα που έλαβε η κόρη του ήταν αρκετά ισχυρά, σε σημείο που την ώθησαν να συνεχίσει σε έναν δικό της πλέον δρόμο. 

Τον τελευταίο καιρό η Cinobo έχει αποδείξει ότι ξέρει όχι μόνο να επιβιώνει στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, στην οποία κινείται αλλά και να αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο. Το 2023 υπολογίζεται ότι ο τζίρος της άγγιξε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, με την δραστηριότητα της Cinobo να είναι κερδοφόρα. Το πιο σημαντικό και ίσως ενδιαφέρον όμως στη έως τώρα διαδρομή της είναι ότι εκτός από το ψηφιακό περιεχόμενο επενδύει και στην αναβίωση και διαχείριση κινηματογραφικών αιθουσών, σε μία εποχή που πολλοί θα πόνταραν ότι οι παραδοσιακές αίθουσες θα πάψουν να υπάρχουν, υποχωρώντας κάτω από το βάρος της ψηφιακής πραγματικότητας. 

Η συνεργασία με τον Στέλιο Χατζηιωάννου 

Πρόσφατα η Cinobo προχώρησε σε συνεργασία με τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία, Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και την δικών του συμφερόντων easyCinema με σκοπό την διεύρυνση του αριθμού των συνδρομητών της. Πιο πρόσφατη εξέλιξη όμως αποτελεί η επαναλειτουργία της πρώην κινηματογραφικής αίθουσας Όπερα Odeon, στην Ακαδημίας 57, η οποία είχε διακόψει τη λειτουργία της στο τέλος της χειμερινής κινηματογραφικής περιόδου, δηλαδή πριν την άνοιξη του 2023, όταν ακόμα λειτουργούσε υπό το προηγούμενο καθεστώς της Odeon. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων όμως η Cinobo προσπάθησε και πέτυχε να αναβιώσει την αίθουσα που βρίσκεται στη στοά Όπερα, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κινηματογραφικού κοινού. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες επηρεάστηκαν εντονότατα όχι μόνο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλά και από τις συνθήκες εγκλεισμού που έφερε η πανδημία, η οποία εκτός των άλλων ενίσχυσε τη συνήθεια παρακολούθησης κινηματογραφικών παραγωγών στο σπίτι μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες. 

Σύντομα θα επαναλειτουργήσει – από τον Μάιο – και το περίφημο Σινέ Paris στην Πλάκα, το οποίο έχει αποκτήσει ο Στέλιος Χατζηϊωάννου ως ακίνητο και θα διαχειρίζεται η οικογένεια Μπετχσή. Ήδη η Cinobo έχει δώσει ζωή σε αίθουσες των Αθηνών όπως τα θερινά Cine Αλεξάνδρα και Σινέ Φλερύ και το χειμερινό Αλεξάνδρα Europa Cinemas.

Στον σχεδιασμό η επέκταση και στο εξωτερικό

Προς το παρόν εκτός από την Ελλάδα η πλατφόρμα του Cinobo λειτουργεί και στην Κύπρο. Στόχος όμως της Δάφνης Μπεχτσή είναι η σταδιακή επέκταση και στο εξωτερικό, προκειμένου το εγχείρημα να καταφέρει να αναπτύξει την δραστηριότητά του και να καταστεί απολύτως βιώσιμο και αναπτυσσόμενο. Η πλατφόρμα που ξεκίνησε την πορεία της το 2019 με χρηματοδότηση που εξασφάλισε τότε από angel investors, επιδιώκει να κάνει το επόμενό της βήμα με ανάλογο τρόπο, «σηκώνοντας» δηλαδή μία νέα χρηματοδότηση που θα της δώσει την δυνατότητα να επεκταθεί και στο εξωτερικό. 

Ενδιαφέρον ως προς τη φιλοσοφία της Cinobo είναι η πρωτοβουλία να προσφέρει μαζί με κάθε συνδρομή, δωρεάν εισιτήρια για κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με προοπτική επέκτασης το επόμενο διάστημα και στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια. Στόχος είναι όχι μόνο η πώληση περιεχομένου με τη μορφή streaming, αλλά η ευρύτερη στήριξη και ενίσχυση του κινηματογραφικού στερεώματος στην Ελλάδα, κάτι που ήδη κάνει με την αναβίωση και ανάπτυξη φυσικών αιθουσών. Το εγχείρημα από μόνο του φαντάζει αρκετά φιλόδοξο και σίγουρα απαιτεί διαρκείς επενδύσεις.

Η μέχρι στιγμής πορεία του Cinobo δείχνει ότι τα πρώτα βήματα είναι επιτυχημένα. Στη συνέχεια όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η διάρκεια, κάτι που αποτελεί απαραίτητο επιστέγασμα του οράματος που είχε η Δάφνη Μπεχτσή πριν από λίγα χρόνια.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.