06 Δεκ 2024
READING

Epsilon Net: Ενισχύει την παρουσία της στον χώρο του φαρμάκου – Πώς θα πετύχει τον στόχο για τζίρο 150 εκατ. το 2025 

5 MIN READ

Epsilon Net: Ενισχύει την παρουσία της στον χώρο του φαρμάκου – Πώς θα πετύχει τον στόχο για τζίρο 150 εκατ. το 2025 

Epsilon Net: Ενισχύει την παρουσία της στον χώρο του φαρμάκου – Πώς θα πετύχει τον στόχο για τζίρο 150 εκατ. το 2025 

Με το δεξί μπήκε στον…χορό των εξαγορών και το 2024 η Epsilon Net, συνεχίζοντας ουσιαστικά από εκεί που έμεινε το 2023, που προχώρησε σε ένα σερί εξαγορών, συνεχίζοντας με ανοδικό ρυθμό την αναπτυξιακή της πορεία.

Πριν λίγες ημέρες η Epsilon CSA, θυγατρική της Epsilon Net, προχώρησε στην εξαγορά του λογισμικού Lavinet από την Lavisoft, θυγατρικής της Lavipharm.

Η εξαγορά αυτή, αν και μικρή από άποψη τιμήματος (ανήλθε στα 184.000 ευρώ), έχει μεγάλη αξία καθώς εξυπηρετεί τους σκοπούς της διοίκησης. Το λογισμικό αυτό είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα και λειτουργικά λογισμικά στον κλάδο των φαρμακείων, όπου ο CEO Γιάννης Μίχος βλέπει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Ο όμιλος εκτιμά ότι ο χώρος του φαρμάκου και της υγείας ευρύτερα, αποτελεί έναν από τους πλέον προνομιακούς τομείς σε θέματα ανάπτυξης καινοτομίας, τεχνολογικών αυτοματισμών και συστήματα Business Intelligence (BI) με αποτέλεσμα η εξαιρετική δυναμική του τομέα των φαρμακείων και γενικότερα του τομέα του φαρμάκου και των παρα-φαρμακευτικών σκευασμάτων, να δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες για επιπλέον λειτουργικότητα στη χρήση των λογισμικών με τη χρήση Web και Cloud συστημάτων.

Γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε στην εξαγορά του 100% της CSA τον Ιανουάριο του 2022. 

Στόχος της διοίκησης και του Γιάννη Μίχου είναι ο όμιλος να φτάσει σε τζίρο τα 150 εκατ. ευρώ ευρώ μέχρι το 2025. Με το business plan για να το καταφέρει να έχει βασικό πυλώνα τις εξαγορές. Άλλωστε συχνά ο ίδιος δηλώνει ότι «οι εξαγορές είναι στο DNA του ομίλου και πάντα κοιτάμε οτιδήποτε έχει νόημα και μπορεί να δώσει αξία στον όμιλο και τους μετόχους».

Πλησιάζει τον στόχο με όπλο τις εξαγορές

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Epsilon Net με λογισμικά σαν το Lavinet την έχει οδηγήσει στο να αποτελεί έναν από τους leader της αγοράς, με την πορεία της να είναι διαρκώς ανοδική. 

Οι εξαγορές αποτελούν το βασικό γρανάζι στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Γιάννη Μίχου. Μόνο την τελευταία τριετία έχει δαπανήσει περί τα 35 εκατ. ευρώ για 20 εξαγορές, είτε του 100%, είτε πλειοψηφικών πακέτων, ενώ η στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα την άνοιξη, έχει ανεβάσει τον πήχη για το 2024 σε υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα ο όμιλος δεν αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητες στο κρεσέντο εξαγορών το νέο έτος, αφού με τον πολυπόθητο στόχο των 150 εκατ. να πλησιάζει, η διοίκηση θέλει να δώσει νέα δυναμική και ώθηση, για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στους τομείς που ήδη δραστηριοποιείται.

 «Αυτή τη στιγμή η Epsilon Net είναι ο πιο σημαντικός τεχνολογικός εταίρος στο business software στην Ελλάδα και πολλές μικρές εταιρείες θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας» είχε τονίσει πρόσφατα ο κ. Μίχος, δίνοντας το μήνυμα για τα επόμενα βήματα του ομίλου.

Μέσα στο 2023, η Epsilon Net προχώρησε σε σημαντικές εξαγορές, όπως του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο προχώρησε και στην απόκτηση του 60% της Diginet έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης απέκτησε το 80% της Ορόσημο Πληροφορική αντί 1,36 εκατ. ευρώ, της ΝΕΤΕΡΑ έναντι 700.000 ευρώ ενώ απέκτησε και το σύνολο των μετοχών της μειοψηφίας (35%) της Epsilon HR Α.Ε.

Ο όμιλος έχει κάνει άνοιγμα και στο hospitality καθώς μέσα στο 2023 προχώρησε στην απόκτηση του 60% της NETEPA έναντι 700.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο deal για την Epsilon Net ήταν ότι μπήκε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα του Παύλου Μυλωνά, με ποσοστό 7,5%, με την προοπτική αυτό να ανέλθει στο 20% σε δύο – τρία χρόνια.

Το λογιστικό λάθος που στοίχισε στη μετοχή, όχι όμως και στον όμιλο

Η πορεία της μετοχής είναι συνεχώς ανοδική. Και μάλλον θα ήταν ακόμα πιο ψηλά, αν δεν είχε γίνει το λογιστικό λάθος με τα stock options, που την έριξε από τα 12 ευρώ, στα επίπεδα των 9 ευρώ.

Η αγορά «τιμώρησε» την αστοχία του Γιάννη Μίχου. Ο όμιλος όμως συνέχισε να βγάζει εξαιρετικά αποτελέσματα, με τον ίδιο τον CEO να δηλώνει ότι προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αποτρέψουν κάθε είδους λάθους στο μέλλον. Με τον… δρόμο προς τα 150 εκατ. τζίρο να είναι ανοικτός.

Ο ίδιος, σε ενημέρωση αναλυτών είχε τονίσει ότι «κάναμε ένα λάθος το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα. Λάθος που έγινε από το πάθος μας και τις φιλοδοξίες μας, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτό το λάθος ήταν ένα μέσο για να γίνουμε καλύτεροι, η επιτυχία έρχεται μέσα από την παραδοχή των σφαλμάτων μας και την επίλυσή τους, το λάθος δεν είναι εμπόδιο είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι».

Στο 9μηνο του 2023, η Epsilon Net είχε εμφανίσει αύξηση τζίρου από τα 45,72 στα 59,45 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA από τα 13,72 στα 17,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 5,79 εκατ. ευρώ.

Με το βλέμμα σε νέες αγορές

Ο όμιλος παράλληλα κοιτάει να αναπτυχθεί και στο εξωτερικό καθώς στόχος είναι να ενισχυθεί η παρουσία της εταιρείας σε Κύπρο και Ρουμανία, αλλά και να προωθηθεί η επέκταση και σε άλλες αγορές.

Πριν από περίπου ένα μήνα η Epsilon Net ανακοίνωσε τη διάθεση της web εφαρμογής ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών Epsilon Smart Cyprus, μετά από αξιολόγηση των αναγκών των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Κύπρου και των ειδικότερων απαιτήσεων της κυπριακής επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο αιχμή του δόρατος για τις διεθνείς δραστηριότητες της εισηγμένης θεωρείται και ο τομέας του Hospitality, όπου επίσης έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές και μέσω αυτού εξυπηρετούνται πελάτες σε πάνω από 65 χώρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.