02 Μάι 2024
READING

Η οικογένεια Βασιλάκη έχτισε τον μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτου από ένα βενζινάδικο

4 MIN READ

Η οικογένεια Βασιλάκη έχτισε τον μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτου από ένα βενζινάδικο

Η οικογένεια Βασιλάκη έχτισε τον μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτου από ένα βενζινάδικο

Η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη ελέγχει το 1/4 της λιανικής αγοράς αυτοκινήτου. Αυτή είναι μία εξέλιξη που σίγουρα δεν φανταζόταν ο Θεόδωρος Βασιλάκης το 1960, όταν διατηρούσε πρατήριο βενζίνης της Texaco στο Ηράκλειο.

Σήμερα, η εταιρεία που ίδρυσε ο αείμνηστος Θόδωρος Βασιλάκης είναι η μεγαλύτερη στο χώρο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας Βασιλάκη ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια, όταν ο τουρισμός έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα στην Κρήτη. Τότε ο επιχειρηματίας απέκτησε μερικούς σκαραβαίους προς ενοικίαση κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την απόκτηση της Hertz Hellas, που μετονομάστηκε σε Autohellas. Η Seat ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία στις εγχώριες εισαγωγές αυτοκινήτου για την οικογένεια Βασιλάκη. Η συμφωνία για τη Seat έγινε πίσω στη δεκαετία του 1980 όταν η ισπανική εταιρεία απογαλακτίζονταν από τη Fiat. Ακολούθησε η διανομή των Opel, μέσω Βελμάρ, ενώ το 2017 εντάχθηκε στις δραστηριότητες η εισαγωγή και διανομή νέων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών των Seat, Hyundai και KIA, όταν ο όμιλος Βασιλάκη συμμετείχε ως επενδυτής στην υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης της επιχείρησης του Πάνου Δάβαρη με τις πιστώτριες τράπεζες. Η Autohellas διαχειρίζεται και το σήμα της Hertz σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουκρανία.

Η εισηγμένη από το 1999 στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία έχει ανοιχτεί στο εξωτερικό, έχοντας παρουσία σε Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία και Ουκρανία, με περισσότερα από 130 καταστήματα. Το τελευταίο μεγάλο deal πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, όταν η Autohellas οριστικοποίησε τη συμφωνία με την αμερικανική Hertz, χάρη στην οποία έγινε η franchisee της Hertz Πορτογαλίας. Το τίμημα εξαγοράς του 90% ήταν 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ, υπό προϋποθέσεις, η κερδοφορία για τη περίοδο 2022-24 μπορεί να αυξηθεί συνολικά κατά 7,5 εκατομμύρια επιπλέον. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία της Πορτογαλίας έγινε η μεγαλύτερη θυγατρική της Autohellas στο εξωτερικό, διπλασιάζοντας το τζίρο του εισηγμένου ομίλου στο εξωτερικό από τις business του rent a car.

Σημαντικό ρόλο παίζει για την Autohellas η πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η οποία, πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, ενισχύει την κερδοφορία της εταιρείας με την απήχηση σε ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς, καθώς η προσφορά αυτών των οχημάτων σε ανταγωνιστικές τιμές προσελκύει πελάτες που μπορεί να ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα αξιόπιστο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. 

Επενδύσεις με σύμμαχο το Ταμείο Ανάκαμψης και τους ομολογιούχους

Θυμίζουμε πως στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης ανήκουν τα Seat/Cupra, KIA, Hyundai και FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep). Ενδεικτική της θέσης της έναντι του ανταγωνισμού, είναι η εικόνα που αφορά στο μερίδιο αγοράς της Autohellas. Στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην Ελλάδα το εννεάμηνο του 2023, η Autohellas κατείχε το 20,2% από 12,5% το 2019, ενώ στη λιανική το μερίδιό της έφτασε το 25% από 15,1% το 2019. 

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις, οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 476,8 εκατομμύρια ευρώ, με το 84% εξ’ αυτών να προέρχεται από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως από το συνολικό τζίρο, το 60% προήλθε από πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών και παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση στην Ελλάδα, ενώ το 24% από μισθώσεις οχημάτων.

Οι επενδύσεις του Ευτύχη Βασιλάκη, που αποτελεί τη δεύτερη γενιά της επιχείρησης, δε σταματούν εδώ, καθώς στοχεύουν σε ενίσχυση του στόλου της Autohellas. H εταιρεία έχει ήδη συνάψει ομολογιακό δάνειο 104 εκατ. με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη Eurobank, για ανανέωση στόλου με αγορές υβριδικών/ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ κεφάλαια για αυτό το σκοπό θα διατεθούν και από το ομολογιακό που εκδίδει τώρα η εταιρεία (το βιβλίο προσφορών κλείνει αύριο,  Παρασκευή). Από τα 200 εκατ. ευρώ που στοχεύει να αντλήσει, ποσό 56 εκατομμυρίων θα διατεθεί για την ανανέωση ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων.

Είναι χαρακτηριστικοί οι αριθμοί που δείχνουν την εξέλιξη του υπό διαχείριση στόλου κατά την τελευταία πενταετία: το 2018 ο στόλος των προς βραχυχρόνια μίσθωση ήταν 11.700 και το εννεάμηνο του 2023 είχε φτάσει τα 13.700 οχήματα και ο διεθνής στόλος περιελάμβανε 17.500 αυτοκίνητα, ενώ οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έφτασαν το περσινό εννεάμηνο τα 40.400 αυτοκίνητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.