02 Μάι 2024
READING

Η κτηματομεσιτική αγορά επηρεάζεται από την ποπ κουλτούρα του living alone

3 MIN READ

Η κτηματομεσιτική αγορά επηρεάζεται από την ποπ κουλτούρα του living alone

Η κτηματομεσιτική αγορά επηρεάζεται από την ποπ κουλτούρα του living alone

Σε ένα όμορφα διακοσμημένο διαμέρισμα, η youtuber Μ.Χ. φτιάχνει ένα buddha ball για γεύμα. Πηγαίνει στο σαλόνι της και το τρώει καθισμένη στο πάτωμα, μιλώντας στην κάμερα. Το ίδιο κάνει και όταν μαγειρεύει, καθαρίζει, περιποιείται τον εαυτό της. Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, σε πρόσφατη έκθεση του, αποκαλύπτει ότι σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά (28%) είναι νοικοκυριά του ενός ατόμου -ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν το 1940.

Είναι ωραία να ζεις μόνος

Το πλήθος των vloggers που ζουν μόνοι – εκείνων που δείχνουν ότι το να ζεις μόνος είναι ωραίο- έχει αυξηθεί σημαντικά σε δημοτικότητα τα τελευταία 3 χρόνια και έχει παγιωθεί. Το #livingalone ξεπερνά τις 1,3 δις προβολές στο TikTok και το #livingalonediaries κοντεύει το μισό εκατομμύριο.

Και φυσικά, η τάση αυτή δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και την υπόλοιπη αγορά, με τον κτηματομεσιτικό κλάδο να αντιμετωπίζει άμεσες συνέπειες: οι αναζητήσεις για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου έχουν αυξηθεί 15% σε μόλις ένα χρόνο.

Η Μ.Χ που ζει μόνη και έχει περισσότερους από 3,27 εκατ. ακόλουθους, λέει πως τα περισσότερα σχόλια που λαμβάνει είναι ότι οι νέοι εμπνέονται από αυτόν τον τρόπο ζωής και επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο. Ότι είναι ενθαρρυντικό για κάποιον να βλέπει ότι μπορεί να φτιάξει τη ζωή του, ακολουθώντας τις συμβουλές της. Πως ο καθένας χρειάζεται ένα κίνητρο για να ζει τη ζωή του γενναία και μόνος και ότι είναι σημαντικό να βλέπει κάποιον άλλον να το κάνει να φαίνεται διασκεδαστικό.

Η αγορά της κατοικίας επηρεάζεται από την ποπ κουλτούρα

Ο κτηματομεσιτικός κλάδος επηρεάζεται πάντα από πολλούς παράγοντες, ωστόσο η ποπ κουλτούρα έχει επίδραση διαχρονικά σε αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι. Τα σημερινά vlogs μπορεί να μην εκπροσωπούν την αγορά στο σύνολό της, αντικατοπτρίζουν όμως το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νεαρών ενηλίκων για προσωπικό χώρο και ανεξαρτησία.

Πράγματι, οι περισσότεροι νέοι ελπίζουν να αποκτήσουν το δικό τους χώρο και θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους μόνοι τους. Με τον πληθωρισμό, το κόστος ζωής και τα ενοίκια να σημειώνουν άλματα, το να ζει κανείς μόνος του, αποδεικνύει επιπλέον ότι έχει κατακτήσει την οικονομική του ανεξαρτησία σε μια εποχή οικονομικών δυσκολιών. Κάτι που ένας vlogger μπορεί να προβάλει και σαν επίτευγμα, σαν μια επιτυχία, επωφελούμενος από την τάση living alone και παρουσιάζοντας έναν τρόπο ζωής που προσφέρει προσωπικό χώρο και αυτονομία για όσους το επιθυμούν.

Δεν μπορείς να ζεις για πάντα μόνος όμως, σωστά; Καθώς οι δημιουργοί που πρωτοστατούν σήμερα σε αυτόν τον χώρο θα μεγαλώνουν και θα προχωρούν, θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλάζοντας ξανά τις ισορροπίες. 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.