01 Μάι 2024
READING

Πέντε βιομηχανίες που κοιμίζουν τους Έλληνες

5 MIN READ

Πέντε βιομηχανίες που κοιμίζουν τους Έλληνες

Πέντε βιομηχανίες που κοιμίζουν τους Έλληνες

Μία αγορά με πολλούς και διαφορετικούς παίκτες να δραστηριοποιούνται σε αυτήν, είναι αυτή της στρωματοποιίας. Κυρίαρχος παίκτης αυτή τη στιγμή είναι η Media Strom της οικογένειας Νιάρχου, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση το τζίρο της, ο οποίος το 2022 ανήλθε στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ από 23,2 που ήταν το 2021 και συνεχίζει χρόνο με το χρόνο να αναπτύσσεται.

Σε γενικής γραμμές ο κλάδος των στρωμάτων και των προϊόντων ύπνου στη χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απόλυτα κατακερματισμένος λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Η Media Strom για το 2023 και το 2024, έχει προγραμματίσει την εισαγωγή της σε νέες κατηγορίες ειδών ύπνου καθώς τον επαναπροσδιορισμό με νέες σειρές στρωμάτων. 

Στην εγχώρια βιομηχανία αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται  περί τις 200 βιομηχανίες και βιοτεχνίες κατασκευής στρωμάτων μεγαλύτερου και κυρίως μικρότερου βεληνεκούς. Βάσει των δημοσιευμένων και πιο πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων εταιρειών του κλάδου για το 2022, η Media Strom είχε κύκλο εργασιών 26,5 εκατ. ευρώ, δεύτερη ήταν η Candia Strom της οικογένειας Βελιβασάκη με κύκλο εργασιών 12,99 εκατομμύρια ευρώ και τρίτη η Greco Strom με τζίρο 12,92 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Elite Strom της οικογένειας Σπίνου με κύκλο εργασιών 11,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του 2019, δεύτερη ήταν η Cocomat, η οποία  δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για τα έτη 2020 και 2021. Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία του 2019 ο τζίρος της ήταν 19,38 εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματά της προ φόρων ζημιογόνα στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Από ένα ημιυπόγειο στο Μεταξουργείο η έναρξη για τη Media Strom

Η Media Strom ιδρύθηκε το 1967 από τον Γιάννη και τον Νίκο Νιάρχο – τραπεζικός υπάλληλος και τεχνικός σε φαρμακευτική εταιρεία αντίστοιχα – και είχε έδρα της ένα ημιυπόγειο στο Μεταξουργείο. Σήμερα διατηρεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας για το οποίο προ της δεκαετούς κρίσης επένδυσε σταδιακά περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη το 2004 σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες άνθισης της αγοράς και της οικονομίας. Μάλιστα είχαν προσεγγίσει τη διοίκηση της εταιρείας και ιδιώτες από τη Βουλγαρία, προτείνοντάς της να δημιουργήσει εκεί το εργοστάσιό της και προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικά κίνητρα ωστόσο η ελληνική εταιρεία δεν προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση.

Η ίδρυση της Candia Strom με έμπνευση από τα παλιά άβολα στρώματα 

Η Candia ιδρύθηκε το 1973 από τους Χαράλαμπο και Εμμανουήλ Βελιβασάκη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πίστη στην αξία του καλού ύπνου, εμμονή στην ποιότητα και αγάπη για τη φύση, κατόρθωσαν να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους. Το 1980 μεταφέρουν την επιχείρηση σε ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή των Σπάτων. Η ιδέα γεννήθηκε όταν τα δύο αδέρφια γυρνώντας κάποιο βράδυ κουρασμένοι από τη δουλειά διαπίστωσαν πως το στρώμα τους ήταν άβολο και τα ελατήρια ενοχλούσαν το σώμα. Τότε τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα στρώμα το οποίο θα ήταν προσαρμοσμένο στα μέτρα τους και θα ικανοποιούσε τις δικές τους ανάγκες.

Greco Strom: Αφετηρία τα στρώματα από βαμβάκι

Η Greco Strom ξεκίνησε την πορεία της το 1964 με ιδρυτή τον Φώτη Γκοτσόπουλο και αντικείμενο την κατασκευή χειροποίητων στρωμάτων από βαμβάκι. Το 1976 έγινε ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία της με την αγορά ιδιόκτητης έκτασης 5 στρεμμάτων και την ανέγερση εργοστασίου 1.500 τετραγωνικών μέτρων στη Μάνδρα Αττικής. Το 1980 ξεκίνησε η παραγωγή στρωμάτων με ελατήρια, ενώ το 1986 στην επιχείρηση εισήλθε ο γιος του ιδρυτή της Greco Strom, Μάριος Γκοτσόπουλος και το 1997 ο δεύτερος γιος του, Χρήστος. 

H Εlite Strom 

Η Elite Strom ιδρύθηκε από τον Βασίλη Σπίνο, διαγράφει και εκείνη μια ιστορία 40 ετών με τη σημερινή εταιρική μορφή της, αλλά με αφετηρία ακόμη πιο πίσω, στο 1963. Την εταιρεία «τρέχουν» σήμερα τα παιδιά του ιδρυτή Γιάννης, Σπύρος και Γιώργος. Διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι Βοιωτίας φιλοξενούνται τα γραφεία και το εργοστάσιό της, ενώ διαθέτει δίκτυο περισσότερων από 50 σημείων πώλησης (καταστήματα, shop in shop κ.λπ.) σε όλη την Ελλάδα.

H Coco-Mat των αδερφών Ευμορφίδη

Σε ό,τι αφορά την Coco-Mat αποτελεί ίσως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις στον τομέα των προϊόντων ύπνου. Ιδρύθηκε το 1989 από τον Πωλ Ευμορφίδη με καταγωγή από τη Χαρακιά Σπάρτης. Το ευρηματικό μάρκετινγκ του Πωλ Ευμορφίδη, ιδρυτή της Cocomat, έφτασε κάποτε έως και τη Νέα Υόρκη. Ήταν τότε που έπρεπε να πείσει τους Νεοϋορκέζους για το προϊόν που πουλούσε, τα διάσημα πλέον στρώματα της Cocomat. Για να το πετύχει αποφάσισε να μεταφέρει τα στρώματά του με ένα τρίκυκλο ποδήλατο, εικόνα που αμέσως προκάλεσε το ενδιαφέρον των περαστικών. Είχε μόλις πετύχει τον στόχο του.

H sui generis προσωπικότητα του Πωλ Ευμορφίδη ήταν αυτή που κυριάρχησε και αποτυπώθηκε σε όλη του την επιχειρηματική διαδρομή. Κυκλοφορεί μόνο με ποδήλατο και συγκεκριμένα με κάποιο από τα ξύλινα ποδήλατα που παράγει η Cocomat, δεν καπνίζει, είναι υπέρμαχος του υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με τη φιλοσοφία που πρεσβεύει η Cocomat. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Χαρακιά της Σπάρτης, έφυγε στα 15 του, σπούδασε στην τότε Γυμναστική Ακαδημία και μετά στην Ανωτάτη Εμπορική. Δούλεψε στη Σιβιτανίδειο ως καθηγητής και στο Μοναστηράκι σε κατάστημα τουριστικών ειδών.

Σε όλο αυτό το δημιούργημα και στην πορεία της Cocomat, συνοδοιπόρος είναι ο αδερφός του, Μιχάλης Ευφορφίδης, που αποτελεί το πρόσωπο που ασχολείται με τη διαχείριση των οικονομικών και έχει αναλάβει ένα σημαντικό μέρος της «σκληρής» δουλειάς που σχετίζεται με τα καθημερινά δεδομένα και τις ανάγκες του επιχειρείν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.