01 Μάι 2024
READING

Η Coffee Island συνεχίζει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή

4 MIN READ

Η Coffee Island συνεχίζει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή

Η Coffee Island συνεχίζει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή

Συνεχίζεται το ταξίδι της Coffee Island στη Μέση Ανατολή. Η δημοφιλής ελληνική αλυσίδα καφεστίασης που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια την επέκτασή της στην Αίγυπτο, άνοιξε ένα ακόμα κατάστημα στο Κάιρο και συγκεκριμένα το τρίτο, στο Mall of Egypt, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας της Αιγύπτου. 

Η εταιρεία που ξεκίνησε αρχικά το διεθνές της ταξίδι από το Λονδίνο, στη διάρκεια του 2023 ανακαίνισε το πρώτο της κατάστημα εκεί, το οποίο βρίσκεται στο Covent Garden, ενώ λειτούργησε και ένα δεύτερο κατάστημα στην βρετανική πρωτεύουσα στην περιοχή του Southgate. 

Το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων καφέ με σχεδόν 500 σημεία

Αυτή τη στιγμή διατηρεί ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων καθώς ο αριθμός τους προσεγγίζει τα 500. Εκτός από την Ελλάδα όμως έχει επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ελβετία, στη Ρουμανία και στην Αίγυπτο που αποτέλεσαν τις τελευταίες και πιο πρόσφατε κινήσεις που υλοποίησε εκτός ελληνικών συνόρων. 

Σε ό,τι αφορά το τζίρο της, περίπου το 6% προέρχεται από τις χώρες του εξωτερικού όπου διατηρεί παρουσία και το υπόλοιπο 94% από την Ελλάδα, που παραμένει ο φυσικός χώρος έμφασης και ανάπτυξης εργασιών της. Για τα επόμενα χρόνια η Coffee Island έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την ανάπτυξή της με κύριο όχημα τη μεγέθυνση της παρουσία της και στα σούπερ μάρκετ, κάτι που ξεκίνησε το 2021 στη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζοντας τα δικά της προϊόντα για το κανάλι της λιανικής. O τζίρος της το 2022 έφτασε τα 34,72 εκατομμύρια ευρώ από 36,82 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021. Η εκτίμηση οικονομικού αποτυπώματος του δικτύου καταστημάτων στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία, είναι πως από το σύνολο των 480 καταστημάτων που ήταν ο αριθμός τους το 2022, δημιουργείται τζίρος περίπου 135 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα δημιουργούνται για τις τοπικές κοινωνίες συνολικά πάνω από 3.700 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Συγκράτησε τις ανατιμήσεις στα προϊόντα

Η εταιρεία όμως εφάρμοσε μία καλά μελετημένη στρατηγική γεγονός που οδήγησε στην απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στο κόστος των προϊόντων αλλά κυρίως των εμπορευσίμων προς το δίκτυο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο τζίρο του 2022, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά περίπου 5,7% σε σύγκριση με το 2021. Ταυτόχρονα, επικεντρώθηκε σε προωθητικές ενέργειες πωλήσεων προς τον τελικό καταναλωτή, το κόστος των οποίων κάλυψε κατά το μεγαλύτερο μέρος η ίδια η εταιρεία. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί τη διαπραγματευτική δύναμη του Direct Trade και τις μακροχρόνιες σχέσεις με φάρμες καφέ σε όλο τον κόσμο, γεγονός που διευκόλυνε την Coffee Island παρά τις δυσκολίες και ανακατατάξεις στην αλυσίδα της διακίνησης, που επέβαλε η πανδημία, να προμηθευτεί το σύνολο των αναγκαίων ποσοτήτων α’ υλών, άριστης ποιότητας, σε τιμές που ικανοποιούσαν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Παράλληλα, βάσει της στρατηγικής της δεν χρεώνει αμοιβές δικαιοχρησίας (royalties) στους συνεργάτες επιχειρηματίες, προσπαθώντας να αναπτύξει περισσότερο το εμπορικό σήμα Coffee Island και να διατηρήσει παράλληλα τη διαφανή και ηθική στάση προς την αγορά ως πρεσβευτής του δίκαιου επιχειρείν.

Οι επενδύσεις

Από πλευράς επενδύσεων, τον τελευταίο καιρό προχώρησε σε κινήσεις για να δημιουργήσει υπερσύγχρονες δομές αποθήκευσης και διακίνησης. Στο πλαίσιο των επενδύσεων προέβη σε δαπάνη ύψους 2,77 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση μέσω Αναπτυξιακού Νόμου στη διάρκεια των ετών 2022-2023. Οι επενδύσεις αυτές αφορούσαν σε επέκταση, τεχνολογική αναβάθμιση, εισαγωγή αυτοματισμών στις μονάδες παραγωγής καφέ. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός όλων των παραγωγικών δομών για να εξυπηρετούνται οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του δικτύου και των άλλων καναλιών πώλησης των προϊόντων. 

H εταιρεία είναι ιδιαίτερα δραστήρια και στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης έχοντας χαράξει στρατηγική πενταετούς διάρκειας στο συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα, ακολουθεί το μοντέλο των επτά «C» του Αμερικανού παιδιάτρου δρ. Κένεθ Γκίνσμπουργκ: Competence (ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ψηφιακή τεχνολογία και omni-channel experience), Confidence (αυτοπεποίθηση ποιότητας και εξυπηρέτησης), Connection (συνέργειες, όπως εκείνη με την μπύρα “Νήσος”), Character (διαμόρφωση χαρακτήρα οργανισμού), Contribution (συνεισφορά στην κοινωνία, Coping (υποστήριξη ευεξίας) και Control (αυτοέλεγχος, εξέλιξη, γνώση, αυτοβελτίωση).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.