29 Απρ 2024
READING

Οι διεθνείς αεροπορικές που άνοιξαν φτερά για την Ελλάδα

4 MIN READ

Οι διεθνείς αεροπορικές που άνοιξαν φτερά για την Ελλάδα

Οι διεθνείς αεροπορικές που άνοιξαν φτερά για την Ελλάδα

Περισσότερες πτήσεις από περισσότερες διεθνείς αεροπορικές φέρνει το ρεκόρ εσόδων και επισκεπτών του τουρισμού. Άλλωστε, το 2023 ήταν μία χρονιά κατά την οποία το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έσπασε επίσης το ρεκόρ κερδοφορίας του, ενόψει και της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, όμως, έσπασαν το φράγμα διεθνών αφίξεων και αναχωρήσεων. Η επιβατική κίνηση από και προς το εξωτερικό σημείωσε άνοδο κατά 6,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022 και κατά 14,14% έναντι του 2019. Στη μεγάλη εικόνα, τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, το 11μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επανατοποθέτησής της στις διεθνείς αγορές, η Cyprus Airways ενισχύει την παρουσία της στη χώρα μας με την προσθήκη νέων προορισμών, όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ στο πρόγραμμά της έχει και την αύξηση των συχνοτήτων σε δρομολόγια που πραγματοποιεί ήδη. Στο θερινό πρόγραμμα έχει προσθέσει δρομολόγια προς τη Ρόδο, τη Σκιάθο, την Πρέβεζα, τη Σαντορίνη και το Ηράκλειο. Στόχος είναι επίσης η αύξηση των συχνοτήτων σε δρομολόγια που εκτελεί η αεροπορική και συνδέουν την Κύπρο με περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Σημαντική ήταν η επιστροφή της Kuwait Airways στην Ελλάδα, έπειτα από 25 χρόνια. Ο εθνικός αερομεταφορέας του Κουβέιτ επανέφερε την πτήση που συνέδεε Κουβέιτ και Αθήνα, αφού πρώτα εκκίνησε ξανά το δρομολόγιο Κουβέιτ – Μύκονος, από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023. Πλέον, το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα εκτελείται σε 12μηνη βάση και επόμενο βήμα είναι η αύξηση των συχνοτήτων στα υφιστάμενα δρομολόγια και η ενίσχυση της παρουσίας μίας από τις σημαντικότερες αεροπορικές εταιρείες του Αραβικού Κόλπου στην Ελλάδα, μέσω της προσθήκης επιπλέον προορισμών στο πρόγραμμά της.

Τις καθημερινές πτήσεις στο δρομολόγιο Αθήνα – Ντουμπάι έχει επαναφέρει από το 2023 η Emirates, με στόχο να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνδέοντας Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ. Όπως έχει διαμηνύσει η διοίκηση ενός από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς παγκοσμίως, οι καθημερινές πτήσεις προσφέρουν στους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς Ελλάδα περισσότερες επιλογές και συνδεσιμότητα με προορισμούς διακοπών, όπως το Ντουμπάι και οι ΗΠΑ, ενώ οι διεθνείς επιβάτες θα επωφεληθούν επίσης από την αυξημένη συνδεσιμότητα με την Ελλάδα. 

Για πρώτη φορά φτάνει στην Ελλάδα η Norse Atlantic Airways. Η νορβηγική αεροπορική προσγειώνεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο θα συνδέσει με τη Νέα Υόρκη από τις 30 Μαΐου, σε συχνότητα πέντε δρομολογίων σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, η πολωνική LOT επιστρέφει στην Ελλάδα, συνδέοντας την Αθήνα με τη Βαρσοβία, μέσω καθημερινών πτήσεων, οι οποίες ξεκινούν τον προσεχή Απρίλιο. Η κινεζική Juneyao Airlines θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με τη Σανγκάη, επίσης από τον Απρίλιο, ενώ η ισπανική χαμηλού κόστους Volotea θα πραγματοποιεί δρομολόγια από τη χώρα μας προς δύο νέους προορισμούς, την Ανκόνα στην Ιταλία και τη Βρέστη στη Γαλλία.

Οι ελληνικές αεροπορικές

Αυξήσεις δρομολογίων περιλαμβάνουν και τα προγράμματα των ελληνικών αεροπορικών, συνδέοντας την Αθήνα με όλο και περισσότερους διεθνείς προορισμούς. Η Aegean έχει ως στρατηγική την αύξηση των συχνοτήτων και της χωρητικότητας σε προορισμούς όπου διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση, τη διεύρυνση της παρουσίας της στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια. Ήδη το χειμερινό πρόγραμμα της Αegean,είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2022 -2023, καθώς περιλαμβάνει 118 προορισμούς σε 44 χώρες. Στις πτήσεις εσωτερικού, αυξάνει τη χωρητικότητα κατά 200.000 θέσεις, σε δρομολόγια, όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Ρόδος, Αθήνα – Ηράκλειο, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάρο, Σαντορίνη και Σητεία. 

Από την πλευρά της, το νούμερο 2 των ελληνικών μεταφορών, η Sky Express έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τον όμιλο Sunweb, έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς διασυνδέοντας απευθείας έξι ελληνικές πόλεις, το Ηράκλειο, τη Ζάκυνθο, την Κάρπαθο, την Κω, τη Ρόδο και τα Χανιά.

Τελευταία κίνηση της Sky Express ήταν να ανακοινώσει την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την Κύπρο, όπου διατηρεί παρουσία και μέσω της Skyserv, που εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση επιβατών και αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.