02 Μάι 2024
READING

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στο λιανεμπόριο

3 MIN READ

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στο λιανεμπόριο

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στο λιανεμπόριο

Το retail στα πρόθυρα μετασχηματισμού

Σε μια πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη της Google Cloud, έγινε φανερό ότι ο κλάδος του λιανικού εμπορίου βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής αλλαγής. Η μελέτη, που διεξήχθη από τη NewtonX και στην οποία συμμετείχαν 274 υψηλόβαθμα στελέχη από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ, δείχνει μια αυξανόμενη τάση στη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI). Αυτή η στροφή δεν είναι απλώς μια περαστική φάση, αλλά ένα ουσιαστικό κίνημα που αλλάζει το μέλλον του retail.

Άμεση υιοθέτηση και υψηλές προσδοκίες

Ένας μεγάλος αριθμός στελεχών λιανικού εμπορίου, περίπου το 81%, βιάζεται να αρχίσει να χρησιμοποιεί τη τεχνητή νοημοσύνη και το 72% στοχεύει να αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες μέσα στο επόμενο έτος. Αυτή η βιασύνη υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η Generative AI στην επανάσταση του κλάδου.

Διαβάστε ακόμα: Πως θα είναι τα social media στα επόμενα χρόνια;

Η μελέτη δείχνει ότι το 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι σίγουροι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τη τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους. Επίσης, ένα αξιοσημείωτο 78% πιστεύει ότι η τεχνολογία αυτή θα έχει μεγάλη επίδραση στον κλάδο του retail μέσα στους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που υποδεικνύει μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και στη συνεργασία με τους πελάτες.

Επανάσταση στην εμπειρία του πελάτη

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην εμπειρία των πελατών αποτελεί σημαντικό σημείο εστίασης, με το 95% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητές της. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου διερευνούν ενεργά ή εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών, με αξιοσημείωτες προόδους τόσο σε πιλοτικά έργα όσο και σε εφαρμογές πλήρους κλίμακας.

Οι πέντε πυλώνες του αντίκτυπου της Generative AI το 2024

Οι αναμενόμενοι τομείς στους οποίους η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα αφήσει το στίγμα της περιλαμβάνουν:

– Αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών: Βελτιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες με λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση.

– Marketing και περιγραφή προϊόντων: Βελτίωση της κατηγοριοποίησης των προϊόντων και του διαφημιστικού κειμένου.

– Δημιουργική υποστήριξη: Ενίσχυση των δημιουργικών ομάδων στη δημιουργία καμπανιών και περιεχομένου.

– Συνομιλιακό εμπόριο (Conversational Commerce): Αναβάθμιση των αλληλεπιδράσεων με τους καταναλωτές πέρα από τις βασικές συστάσεις προϊόντων.

 – Γνώση και υποστήριξη για τους συνεργάτες καταστημάτων:– Αυτοματοποίηση της ανάπτυξης εσωτερικών πηγών γνώσης.

Η άνοδος της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης

Ως απάντηση σε αυτή την τεχνολογική μετατόπιση, προβλέπεται αύξηση των προσλήψεων για τεχνικούς ρόλους, κυρίως για διευθυντές προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, προγραμματιστές, επιστήμονες δεδομένων, μηχανικούς μηχανικής μάθησης και μηχανικούς άμεσης ενημέρωσης. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για εξειδικευμένες δεξιότητες για την αποτελεσματική χρήση και την αξιοποίηση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

Ένα μέλλον βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Generative AI έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο μέσα σε μόλις ένα χρόνο, μεταβαίνοντας από μια σχετικά άγνωστη ιδέα σε μια κρίσιμη λύση για πολλά επιχειρηματικά προβλήματα. Το έτος 2023 ήταν μια περίοδος πειραματισμού για τους λιανοπωλητές, με πολλούς να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική.

Κοιτάζοντας προς το 2024, αναμένεται ότι οι ηγέτες του κλάδου θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν ευρύτερα αυτή την τεχνολογία για να βελτιώσουν την εμπειρία αγορών, να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.