29 Απρ 2024
READING

Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

3 MIN READ

Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

Πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι marketers;

Σε μια εποχή όπου η κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου βρίσκεται στο απόγειό της, είναι εμφανής μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της έκθεσης της Nielsen για την έρευνα καταναλωτών 2023, η πλειοψηφία των καταναλωτών στις ΗΠΑ αποφεύγει ενεργά τις διαφημίσεις σε διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 Αμερικανοί καταναλωτές. Περίπου το 64% αυτών χρησιμοποιούν στρατηγικές για να παρακάμπτουν τις διαφημίσεις σε δωρεάν, υποστηριζόμενες από διαφημίσεις υπηρεσίες βίντεο. Η τάση αυτή επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, με το 59% να εκφράζει την πιθανότητα να εγγραφεί σε υπηρεσίες streaming που προσφέρουν εμπειρία χωρίς διαφημίσεις.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες διαφημίσεις “ανοίγουν” τα πορτοφόλια μας

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις καταναλωτικές δαπάνες

Το σημερινό οικονομικό κλίμα, που χαρακτηρίζεται από την αύξηση του πληθωρισμού, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους καταναλωτές. Η έκθεση δείχνει ότι το εντυπωσιακό 95% των καταναλωτών στις ΗΠΑ αισθάνονται την πίεση του πληθωρισμού, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτό αποτελεί μια μοναδική πρόκληση για τους marketers: πώς να προσεγγίσουν ένα κοινό που όχι μόνο αποφεύγει τις διαφημίσεις αλλά και παλεύει με περιορισμένη αγοραστική δύναμη.

Influencers και personalized marketing

Η παραδοσιακή διαφήμιση γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική και οι influencers ασκούν πλέον σημαντική επιρροή στο τι αγοράζουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 60% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα που συνιστώνται από influencers που ακολουθούν.

Την ίδια στιγμή, Επιπλέον, οι στρατηγικές εξατομικευμένου marketing φαίνεται να βρίσκουν μεγάλη απήχηση, με το 68% των καταναλωτών να δείχνουν προτίμηση στις μάρκες που αλληλεπιδρούν μαζί τους με τρόπο που μοιάζει ειδικά προσαρμοσμένος στα ενδιαφέροντά τους.

Content is the king

Πέρα από τους influencers και τις εξατομικευμένες προσεγγίσεις, οι καταναλωτές θέλουν κάτι περισσότερο από τις διαφημίσεις – κάτι πέρα από μια απλή παρουσίαση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 63% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν με μια μάρκα που προσφέρει χρήσιμο περιεχόμενο, όπως ενημερωτικές αναρτήσεις σε sites που σχετίζονται με το προϊόν. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες να αγοράσουν τελικά κάτι οι καταναλωτές.

Ο ρόλος των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεων και των επιλογών των καταναλωτών. Η έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες (55%) μπορεί να σκεφτούν να δοκιμάσουν μια νέα μάρκα ή ένα νέο προϊόν, με βάση την παρουσία και τη συμμετοχή τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι add-free συνδρομές

Όλα αυτά, σε μια περίοδο που ο κλάδος της ψηφιακής διαφήμισης βιώνει μια ανάκαμψη, με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αναφέρουν υψηλά κέρδη. Οι marketers ετοιμάζουν με ενθουσιασμό τις στρατηγικές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβλέποντας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ωστόσο, η εμφάνιση συνδρομών χωρίς διαφημίσεις από τη Meta (πρώην Facebook) και το TikTok δημιουργεί αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμα: Τι περιμένουν οι καταναλωτές από το social media marketing;

Σε απάντηση στους αυστηρότερους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Meta πρότεινε μια μηνιαία συνδρομή επί πληρωμή για τους Ευρωπαίους χρήστες των πλατφορμών της Facebook και Instagram. Το TikTok, από την άλλη, δοκιμάζει ενεργά μια παρόμοια προσφορά εκτός των ΗΠΑ. Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν το τοπίο για τους διαφημιζόμενους.

Μια νέα εποχή για τους marketers

Ο κόσμος της διαφήμισης καλείται τώρα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών, περνώντας από τις παραδοσιακές μεθόδους marketing σε πιο σύγχρονες και ελκυστικές προσεγγίσεις. Οι συνεργασίες με influencers, η εξατομίκευση και η δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου που προσθέτει αξία πέρα από το ίδιο το προϊόν είναι το κλειδί για την απήχηση στους σύγχρονους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.