30 Απρ 2024
READING

Η Gen Z καθορίζει ένα νέο τρόπο ενημέρωσης

3 MIN READ

Η Gen Z καθορίζει ένα νέο τρόπο ενημέρωσης

Η Gen Z καθορίζει ένα νέο τρόπο ενημέρωσης

Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, τα μέλη της Gen Z, έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους έχοντας πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το smartphone και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με μελέτη του Reuters το 39% των χρηστών κοινωνικής δικτύωσης ηλικίας 18 – 24 ετών χρησιμοποιούν τα social media ως κύρια πηγή ενημέρωσης, μια τάση που είναι ακόμη πιο έντονη μεταξύ των νεαρότερων εφήβων κάτω των 18 ετών (51%).

Οι συνήθειες της Gen Z έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα νέα και οι ειδήσεις, με αποτέλεσμα οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί να αναγκάζονται να προσαρμόσουν συχνά το περιεχόμενό τους για κάθε πλατφόρμα. Το TikTok ειδικότερα, εκτός του ότι τραβά την προσοχή της Gen Z, είναι ελκυστικό και για το 32% των νέων κάτω των 30 ετών που επίσης ενημερώνονται συστηματικά από εκεί.

Το YouTube εξακολουθεί να κυριαρχεί

Το YouTube εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό και να διατηρεί τη μοναδικότητά του, οδηγώντας δημιουργούς περιεχομένου και επιχειρήσεις να πειραματίζονται ειδικά με τα YouTube Shorts για να επεκτείνουν την εμβέλειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βίντεο «εκπαιδευτικού τύπου» είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος βίντεο Shorts που δημοσιεύεται, ενώ τα βίντεο ρουτίνας ο πιο δημοφιλής τύπος Shorts μεταξύ των θεατών. Τα τελευταία προβάλλονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 400.000 φορές και κρίνονται ιδιαίτερα αποδοτικά για θεατές που θέλουν να ενημερωθούν ή να ενσωματώσουν ένα νέο προϊόν υγείας και ομορφιάς.

Τα Shoppable Shorts βρίσκονται σε ανάπτυξη

Τα Shoppable Shorts αναδεικνύονται τέλος ως μια ακόμη επιχειρηματική ευκαιρία για influencers και επιχειρήσεις, ειδικά με την πρόσφατη εισαγωγή του ανταγωνιστή TikTok Shop, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα απευθείας αγορών για προϊόντα που εμφανίζονται σε βίντεο. Η μία μετά την άλλη, οι Meta, Pinterest, Twitter και Snap διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που είτε διαθέτουν, είτε όχι δικό τους e-shop.

Μέσα από εύχρηστα εργαλεία όπως η επισήμανση προϊόντων πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο, διαφημίσεις που με ένα κλικ παραπέμπουν στο e-shop της εταιρείας, αλλά και livestreaming παρουσίαση και πώληση προϊόντων, τα social media μετατρέπουν τις αγορές σε μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει όπου και να βρίσκεται.

Εξάλλου ένας από τους κύριους λόγους για να προσεγγίσει ένα brand αυτή η γενιά είναι η αυθεντικότητά και το πώς αυτή εκφράζεται κάθε στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα. Το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στο κοινό τους με αμέτρητους τρόπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζονται όγκους ανούσιου περιεχομένου ελπίζοντας ότι κάτι θα ξεχωρίσει. Αντ’ αυτού χρειάζεται να επιλέξουν μια ουσιαστική ροή ποιοτικού περιεχομένου που είναι ικανό να προσελκύσει την προσοχή της Gen Z.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πεδίο για τα επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν μια πιστή και αφοσιωμένη σχέση με το κοινό τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και να προσφέρουν στους πελάτες τους μοναδικές αγοραστικές εμπειρίες και να αυξήσουν τη ροή των εσόδων τους. Και ενώ ο συνδυασμός αυτός για κάποιες εταιρείες παραμένει θολός, αφού δεν γνωρίζουν πώς να τον εφαρμόσουν, εφαρμογές όπως το Instagram και το TikTok στοιχηματίζουν ότι η πόρτα του κοινωνικού εμπορίου είναι ορθάνοιχτη για όλους, μα πρωτίστως για την Gen Z, το δικό τους κοινό.

Με πληροφορίες από DigiDay

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.