30 Απρ 2024
READING

Πώς τα υδροπλάνα έρχονται να αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας

3 MIN READ

Πώς τα υδροπλάνα έρχονται να αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας

Πώς τα υδροπλάνα έρχονται να αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας

Ένα νέο μεταφορικό μέσο εισέρχεται στην ελληνική αγορά, καθότι ήδη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες δοκιμαστική πτήση με υδροπλάνο της εταιρείας Hellenic Seaplanes.

To αμφίβιο αεροσκάφος της εταιρείας, που έχει βάση το αεροδρόμιο των Μεγάρων είχε προορισμό του το αδειοδοτημένο υδάτινο πεδίο του Λαυρίου. Στο πλάνο της Hellenic Seaplanes επικεφαλής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Νικόλας Χαραλάμπους, έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη 100 υδατοδρομίων πανελλαδικά. Μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν περίπου 2.000 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. 

Με βάση τον σχεδιασμό οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σε Κέρκυρα, Παξούς, Αντίπαξους και διαπόντια νησιά. Την άνοιξη πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα φέρουν νέα δεδομένα για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Το συνολικό επενδυτικό εγχείρημα θα αγγίξει σε δαπάνη τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Από την επένδυση αυτή πρόκειται να ενισχυθούν και παράλληλοι κλάδοι της οικονομίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως είναι το real estate, το εμπόριο αλλά και οι υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού, κάτι που αποτελεί την τάση της επόμενης μέρας. 

Τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που «μπλόκαραν» τις επενδύσεις

Ωστόσο η συγκεκριμένη επένδυση όπως και άλλες χρειάστηκε να περάσουν από πολλά διαφορετικά στάδια καθότι το εγχείρημα καθυστέρησε λόγω πολλών και διαφορετικών αγκυλώσεων για περίπου δέκα χρόνια. Από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία στη διαδρομή ήταν η ελληνική γραφειοκρατία και οι σημαντικές ασάφειες ή τα κενά του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα. Xαρακτηριστικά είναι τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα, βάσει των οποίων δεν επιτρεπόταν κάθε είδους μόνιμη κατασκευή σε λιμάνι. Σε άλλες περιπτώσεις, βασιλικά διατάγματα απαγόρευαν επίσης να δημιουργηθεί κιόσκι στον προβλήτα ενός υδατοδρομίου στις Κυκλάδες. Αυτή τη στιγμή από πλευράς Hellenic Seaplane έχουν αδειοδοτηθεί 7 υδατοδρόμια στη χώρα μας και σε βάθος πενταετίας θα φτάσουν τα 100. 

Οι πτήσεις του 2009 που σταμάτησαν αιφνιδίως

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2009, η Airsealines του Ελληνοκαναδού Μιχάλη Πατέλη αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις υδροπλάνων ύστερα από τέσσερα χρόνια δραστηριότητας, που της προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές απώλειες. Από τότε και ύστερα, υδροπλάνο ξαναπέταξε μόνο μια φορά, το καλοκαίρι του 2013 από το Μπρίντεζι της Ιταλίας στην Κέρκυρα. Όλα συναινούσαν ότι τουλάχιστον στην Περιφέρεια Ιονίου τα υδροπλάνα θα επέστρεφαν το καλοκαίρι του 2014. Κάτι που τελικά δεν συνέβη και εν τέλει οι πρώτες επίσημες και μαζικές πτήσεις μετατοπίστηκαν για τη φετινή άνοιξη. 

Το πλάνο της Hellenic Seaplanes για τα επόμενα χρόνια και η έξοδος εκτός Ελλάδας

Στο πλάνο της Hellenic Seaplanes, είναι να πραγματοποιούν δρομολόγια κατά τη φετινή τουριστική περίοοδο, τρία αμφίβια αεροσκάφη. Ταυτόχρονα όμως στοχεύει στην επέκταση του μοντέλου μεταφορών με υδροπλάνα και σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας μέσα στα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιχείρησης, ότι σε βάθος τριετίας ο στόλος των υδροπλάνω που θα εκτελεί πτήσεις στην Ελλάδα θα απαρτίζεται από 20 αμφίβια αεροσκάφη. 

Τα υδροπλάνα θα είναι αυτά της καναδικής εταιρείας Viking Air και συγκεκριμένα το μοντέλο DHC-6 Twin Otter Series 400 με δυνατότητα μεταφοράς 19 επιβατών και κόστος περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο Από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό όμως δεν αποκλείεται η μελλοντική εξαγορά ηλεκτροκίνητου υδροπλάνου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί το CESSNA Caravan C208 – VIP αεροσκάφος -, το οποίο δύναται να μεταφέρει 10-12 άτομα, κοστίζει 3,5 εκατ. και στόχος είναι να δραστηριοποιηθεί στα δρομολόγια του Ιονίου και των Σποράδων.

Σημειώνεται ότι η βάση των αεροσκαφών της Hellenic Seaplanes βρίσκεται στα Μέγαρα, στις εγκαταστάσεις της iFly, η οποία κάνει το operation της Cycladic Air του εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.