30 Απρ 2024
READING

Η αγορά έτοιμων γευμάτων και η μεγάλη επένδυση στην PotPan

4 MIN READ

Η αγορά έτοιμων γευμάτων και η μεγάλη επένδυση στην PotPan

Η αγορά έτοιμων γευμάτων και η μεγάλη επένδυση στην PotPan

Μία σημαντική απόφαση, που αλλάζει τα δεδομένα τόσο στο βιομηχανικό catering, όσο και στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης, αποτελεί η επένδυση ύψους 6,65 εκατ. ευρώ του Synergia Ηellenic fund στην εταιρεία PotPan Foodservice.

Κι αυτό γιατί η πρότυπη μονάδα παραγωγής ετοίμων γευμάτων που ιδρύθηκε το 2001 από τον Ιωάννη Τουτζιαρίδη γίνεται η πρώτη εταιρεία του κλάδου που εξασφαλίζει κεφάλαια από θεσμικό επενδυτή, εξέλιξη που θα διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό στους κλάδους εστίασης και τροφίμων.

H «ακτινογραφία» του επενδυτικού πλάνου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023 ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του Synergia Hellenic fund στην PotPan. Αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω της κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 6,65 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως σκοπό την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων βάσει πενταετούς επενδυτικού σχεδίου.

Έτσι, το Synergia Ηellenic fund αποκτά ποσοστό άνω του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τόσο o πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PotPan, Ιωάννης Τουτζιαρίδης όσο και ο έτερος βασικός μέτοχος Κωνσταντίνος Μπινιάρης θα παραμείνουν ως βασικοί άξονες της μετοχικής και διοικητικής ομάδας, ενώ σε εκείνους ανήκει και η ευθύνη της επιτυχημένης υλοποίησης του αναπτυξιακού πλάνου.

Οι δύο κεντρικοί πυλώνες του πλάνου αυτού είναι, αφενός, η υλοποίηση επενδυτικών δαπανών με στόχο την αναβάθμιση του εξοπλισμού της εταιρείας, και, αφετέρου, η ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Σημειώνεται ακόμα ότι μέρος των συστημάτων αυτοματοποιούνται με την βοήθεια τεχνολογιών ποιότητας, ενώ το επιχειρηματικό πλάνο, στο τρίτο σκέλος του περιλαμβάνει την ανάπτυξη και νέων κατηγοριών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα premium κρεατοσκευάσματα.

Χρονιά-ορόσημο το 2023

Η επένδυση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα μίας εξαιρετικής χρονιάς για την PotPan, καθώς το 2023 πέτυχε κύκλο εργασιών κοντά στα 16 εκατ. ευρώ, ποσό που της επέτρεψε να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τις ζημιές που κατέγραψε τα δύο προηγούμενα έτη, ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των δύο τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων, το 2022 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 12,37 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 3,67% έναντι της χρήσης 2021, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. ευρώ έναντι 957.698 ευρώ το 2021. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 τα ίδια κεφάλαια της PotPan ανέρχονταν σε 852.363 ευρώ έναντι 2,26 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Παραγωγή 80.000 μερίδων φαγητού ημερησίως

Η PotPan είναι μια εταιρεία με πολυετή παράδοση, καθώς ιδρύθηκε το 2001 από τον Ιωάννη Τουτζιαρίδη, έχοντας ως έδρα την Αυλίδα και ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή και διανομή κατεψυγμένων και φρέσκων έτοιμων γευμάτων.

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού της πλάνου βρίσκεται η δημιουργία premium προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικά κοστολόγια, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, παράγει κάθε χρόνο περισσότερα από εννιά εκατομμύρια μερίδες φαγητού. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται τα περισσότερα σουπερμάρκετ, μεγάλες αλυσίδες εστίασης, νοσοκομειακές μονάδες και ξενοδοχειακοί όμιλοι, ενώ αναλαμβάνει και την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας και σχολείων.

Η PotPan διαθέτει δύο σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Αυλίδα και στο Περιστέρι, οι οποίες έχουν την δυνατότητα παρασκευής περισσότερων από 80.000 μερίδων την ημέρα σε έτοιμα γεύματα, σαλάτες και σάντουιτς, ενώ στελεχώνονται με 280 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι βασικές δραστηριότητες της εταιρείας σχετίζονται με την εταιρική εστίαση, καθώς και την εστίαση ειδικής φροντίδας με στόχο τη συμβατική διατροφή ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, ενώ η PotPan δεν σταματά εντός των ελληνικών συνόρων. Αντιθέτως, εξάγει μαγειρεμένο ελληνικό φαγητό σε πολλά μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα προϊόντα της συναντάμε έτοιμα γεύματα, σαλάτες, παραδοσιακές πίτες, ντρέσινγκ/σάλτσες, καθώς και σάντουιτς, ενώ η PotPan συνεργάζεται με πολύ γνωστά ονόματα όπως Βιοκλινική, Superfast Ferries, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Unilever, IKEA, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, L’ artigiano, Dominos, Γρηγόρης κ.α.

Ποιο είναι το Synergia Hellenic Fund IV

Το Synergia Hellenic Fund IV αποτελεί το πέμπτο στη σειρά fund που διαχειρίζεται η Hellenic Capital Partners (HCP) υπό την καθοδήγηση των Μαρίας Σαρρή, Σπύρου Παπαδάτου και Νικόλα Γκιούρα.

Το fund έχει δημιουργηθεί υπό την πλατφόρμα Equifund με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, ενώ στόχος του είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων σε εδραιωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.