02 Μάι 2024
READING

Ανδρέας Αθανασόπουλος: Ποιος είναι ο Mr Success Story που ανέλαβε τον Όμιλο Olympia

4 MIN READ

Ανδρέας Αθανασόπουλος: Ποιος είναι ο Mr Success Story που ανέλαβε τον Όμιλο Olympia

Ανδρέας Αθανασόπουλος: Ποιος είναι ο Mr Success Story που ανέλαβε τον Όμιλο Olympia

Στο τιμόνι του Ομίλου Olympia βρίσκεται από τις 2 Ιανουαρίου ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, αναλαμβάνοντας την θέση του νέου CEO.

Η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά, είχε δρομολογηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «φλερτ» από την πλευρά του Πάνου Γερμανού ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023, με τον επιτυχημένο επιχειρηματία να δείχνει με κάθε τρόπο πόσο πολύ πίστευε στις δυνατότητες του κ. Αθανασόπουλου να οδηγήσει τον Όμιλο Olympia με επιτυχία στην επόμενη ημέρα.

Ο άνθρωπος που αναγέννησε τον Κωτσόβολο

Η αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας το πολύπειρο στέλεχος περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις, ο ίδιος όμως έχει αποδείξει ότι δεν τις φοβήθηκε ποτέ. Άλλωστε, είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατάφερε επί της ουσίας να «αναστήσει» τον Κωτσόβολο.

Συγκεκριμένα, το 2013 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος στη DixonsCarphone στην Ελλάδα, θέση από την οποία αποχώρησε το 2018 για να αναλάβει Group Chief Customer Officer & CEO financial services στη DixonsCarphone, στο Ηνωμένο Βασίλειο (2018-2020).

Ο κ. Αθανασόπουλος παρέλαβε την εταιρεία με ζημιές ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ φεύγοντας την άφησε με κέρδη 18 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο λόγος που η Currys αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στην «Κωτσόβολος» ήταν ακριβώς οι εξαιρετικές επιδόσεις της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η «Κωτσόβολος» όχι μόνο διατήρησε αλλά κατάφερε κιόλας να ενισχύσει την ηγετική θέση της στην αγορά, επιβιώνοντας μίας σειράς κρίσεων (μνημόνια, πανδημία, πληθωρισμός). Πέτυχε μάλιστα να παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις και στην κερδοφορία, ενώ τα έσοδά της αποτελούσαν το 20% του συνόλου των εσόδων του βρετανικού ομίλου.

Το πλούσιο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο

Όσοι έχουν συνεργαστεί με τον Ανδρέα Αθανασόπουλο κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με ηγετικά χαρακτηριστικά και δομημένη στρατηγική σκέψη. Στοιχεία τα οποία διαμόρφωσε και μέσα από την εξαιρετική μόρφωση που απέκτησε. Συγκεκριμένα, αρχικά πήρε πτυχίο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί, απέκτησε με τη σειρά, MSc, Statistics and Operational Research, από Πανεπιστήμιο του Essex, PhD, Doctor of Philosophy in Industrial and Business Studies, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, και Postdoc, Decision Sciences, από το London Business School.

Σπουδαία είναι άλλωστε και η ακαδημαϊκή του καριέρα, αρχικά ως Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο Warwick Business School, στο Ηνωμένο Βασίλειο (1992-1996) και στη συνέχεια ως καθηγητής Financial Services στο Athens Graduate School of Business (ALBA) (1997-2001).

Σημαντική είναι και η ακαδημαϊκή έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και εστιάζει στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της στρατηγικής διαχείρισης, της μέτρησης και της βελτιστοποίησης της απόδοσης, καθώς και της οικονομετρίας, με 35 επιστημονικά θεωρημένες δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά περιοδικά.

Η είσοδος στον κόσμο των επιχειρήσεων

Έχοντας ήδη σχεδόν μία δεκαετία ακαδημαϊκής καριέρας, το 2000 είχε έρθει η ώρα να μπει και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο πρώτος σταθμός της πλούσιας διαδρομής του ήταν στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία διετέλεσε Consumer Credit Director την τριετία 2000-2003. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην Eurobank, έχοντας καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων στην Eurobank σε Ελλάδα & New Europe, θέση που κατείχε μέχρι το 2008.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη του θητεία στην Euroboank ολοκληρώθηκε προκειμένου να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Retail Βanking στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την πενταετία 2008-2013. Τότε, άφησε για πρώτη φορά τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να ενταχθεί στον χώρο του λιανεμπορίου, συνεργαζόμενος με την Dixons μέχρι το 2020, όταν και επέστρεψε στην Eurobank.

Στη δεύτερη θητεία του, την περίοδο 2020-2023, διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank έχοντας τον ρόλο του Group Chief Transformation Officer. Υπό την ηγεσία του, η Eurobank γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και επιτυχία, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ προώθησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, καθιστώντας την μία από τις πιο καινοτόμες τράπεζες.

Το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του

Από τις 2 Ιανουαρίου ο Ανδρέας Αθανασόπουλος έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην άκρως επιτυχημένη διαδρομή μου.

Είναι ο άνθρωπος εκείνος που αναλαμβάνει την επόμενη μέρα της Olympia Group του Ομίλου Γερμανού, με σκοπό όχι μόνο την ανοδική πορεία εντός των συνόρων αλλά και την ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό.

Ο εξαιρετικός τραπεζίτης και manager απολαμβάνει της πλήρης στήριξης και εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου, Πάνου Γερμανού, και θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να αξιοποιήσει τις παγκόσμιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά στον πολυδιάστατο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, στο omnichannel retail και στον χώρο των εφαρμογών λογισμικού, που αποτελούν περιοχές αιχμής για τον όμιλο.

Το αν θα τα καταφέρει θα το κρίνει ο χρόνος και τα αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία κίνηση που «τάραξε τα νερά» και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία εκείνα προκειμένου να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.