30 Απρ 2024
READING

Sato: Τι συμβαίνει με τον πάλαι ποτέ βασιλιά του επίπλου

3 MIN READ

Sato: Τι συμβαίνει με τον πάλαι ποτέ βασιλιά του επίπλου

Sato: Τι συμβαίνει με τον πάλαι ποτέ βασιλιά του επίπλου

Ακόμα μία προσπάθεια να ξαναμπεί σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης, απαλλαγμένη από τα βαρίδια των υποχρεώσεων σε τράπεζες και δημόσιο, κάνει η Sato, μία από τελευταίες ελληνικές βιομηχανίες επίπλου, που ίδρυσε ο Σωτήρης Θεοδωρίδης τη δεκαετία του ’60.

Στις 28 Μαρτίου συζητείται η έφεση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία αφορά στην αίτηση περί επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης. Το κουβάρι της εξυγίανσης της Sato ξεκίνησε να πλέκεται το 2019, οπότε επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών της. Στα τέλη του 2022 εκδόθηκε προδικαστική απόφαση βάσει της οποίας αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής απόφασης, καθώς το δικαστήριο διέταξε την τροποποίηση συγκεκριμένων όρων της συμφωνίας εξυγίανσης. Παρόλα αυτά, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να ανακληθεί, με τη Sato να καταθέτει έφεση, ζητώντας την ακύρωση της δικαστικής απόφασης. Με λίγα λόγια, η Sato αναμένει την κρίση του δικαστηρίου εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ έχει μπλεχτεί και στα δίχτυα της αποχής των δικαστικών υπαλλήλων.

Η Sato ιδρύθηκε το 1973 κατόπιν μετατροπής της Μέταλλον Ελλάς Ο.Ε. σε Sato Βιομηχανία Επίπλων Γραφείου Α.Ε. και εδρεύει στην Ελευσίνα. Έως το 2011 συνεργαζόταν εμπορικά και με επώνυμους οίκους του εξωτερικού (Bo Concept, Divani & Divani by Natuzzi, La Maison Coloniale και Leather Concept). 

Ο λευκός ιππότης… εν αναμονή

Λευκός ιππότης για τη Sato είναι οι Casa Verde και ELV, στις οποίες συμμετέχουν και Ρουμάνοι επενδυτές. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, στην οποία συμμετέχουν κατά ποσοστό 67,8% οι πιστωτές της εταιρείας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στον νέο φορέα, τη Neocon, που σύστησαν οι Casa Verde και ELV, έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της. Τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της και στην συνέχεια η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Να σημειωθεί ότι βασικοί μέτοχοι της Sato είναι σήμερα και τρεις συστημικές τράπεζες (η Εθνική ελέγχει το 23,7%, η Alpha Bank το 16,9% και η Eurobank το 10,4%), ενώ στον Σωτήρη Θεοδωρίδη και το γιο του, Γιώργο ανήκει το 23,4% της εταιρείας.

Θυμίζουμε πως η οικογένεια Θεοδωρίδη ήταν οι πρώην βασικοί μέτοχοι της Pasal Development, νυν Premia Properties, την οποία σήμερα ελέγχουν οι Ελληνοσουηδοί αδελφοί Γεωργιάδη. Στους ίδιους ανήκε μέχρι πρότινος και το Athens Heart, το εμπορικό κέντρο του Μοσχάτου, το οποίο κατεδαφίστηκε και θα στεγάσει γραφεία της ΑΑΔΕ.

Όσον αφορά στην ιστορική επιπλοβιομηχανία, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (μία εκ των δύο επιπλοβιομηχανιών, μαζί με τη Δρομέας), ωστόσο η μετοχή της τελεί υπό επιτήρηση και δε διαπραγματεύεται, ενώ ανήκει στις «φθηνότερες» εταιρείες του Χ.Α., με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της Sato ξεπερνά σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της φτάνει τα 52 εκατομμύρια.

Αναμένοντας την κρίση της δικαιοσύνης, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, αφού τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει συμφωνίες, όπως αυτή για τη διανομή των αμερικανικών brands Κing Oil και Serta, με τα οποία μπαίνει ενίσχυσε την παρουσία της στα έπιπλα ύπνου. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο τζίρος της Sato αυξήθηκε κατά 13,7% στα 10,7 εκατομμύρια και η μεικτή κερδοφορία κινήθηκε ανοδικά κατά 20%, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στο δίκτυο των καταστημάτων Sato και Entos, εντάχθηκε και το πρώτο flagship κατάστημα της Κηφισιάς, ενώ στόχος είναι η επέκταση σε περιφερειακές πόλεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.