30 Απρ 2024
READING

Ακεραιότητα και προφορική επικοινωνία, οι top δεξιότητες

4 MIN READ

Ακεραιότητα και προφορική επικοινωνία, οι top δεξιότητες

Ακεραιότητα και προφορική επικοινωνία, οι top δεξιότητες

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Open AI, με την αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Σαμ Άλτμαν, πυροδότησαν ξανά την ένταση στη Silicon Valey σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Από τη μια πλευρά, οι αυτοαποκαλούμενοι τεχνοαισιόδοξοι και οι ελευθεριακές εταιρείες τους και από την άλλη οι τεχνοκράτες, εταιρείες επιχειρηματικού κινδύνου, κορυφαίες στην ασφάλεια, που συνεργάζονται με τον Λευκό Οίκο.

Μια αντίστοιχη διαμάχη, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, είναι και αυτή που εξελίσσεται στους χώρους εργασίας, όσο οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Επιφυλάξεις αλλά και ενθουσιασμός

Αν και πολλοί υπάλληλοι και διευθυντές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη τη δουλειά τους ευκολότερη και πιο αποτελεσματική, υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, θα κάνει τις δεξιότητές τους να φαίνονται απαρχαιωμένες και θα δημιουργήσει χώρους εργασίας με επίκεντρο τις μηχανές.

Όλα όμως συνηγορούν στο αντίθετο. Αντί για το ρομποτικό μέλλον που κάποιοι φοβούνται, η ενσωμάτωση της ΑΙ θα απαιτήσει να γίνουν οι χώροι όλο και πιο ανθρωποκεντρικοί. Οι εργοδότες προβλέπεται να εκτιμήσουν περισσότερο τα soft skills που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και προωθούν μια κουλτούρα ισότητας και συμπερίληψης. Ειδικοί και αναλυτές εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδώσει καλύτερα αν μεταξύ άλλων ενισχύσει τα ταλέντα των εργαζομένων και συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων.

Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε 700 επιχειρήσεις σχετικά με τις δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι καθώς η χρήση ΑΙ διευρύνεται, τα αποτελέσματα προκαλούν ενδιαφέρον. Πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες που εταιρείες και εργαζόμενοι φροντίζουν να αναπτύξουν για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται επίσης σε θέματα σχετικά με την Ηθική και την Επικοινωνία.

Η ακεραιότητα γίνεται η top δεξιότητα

Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποια δεξιότητα θα γίνει η #1 πιο σημαντική της εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η απάντηση ήταν η ακεραιότητα -με το 78% να περιμένει ότι αυτή η ποιότητα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι αρετές, όπως η ακεραιότητα και το ήθος, θα είναι περιζήτητες σε χώρους εργασίας που υπάρχει ΑΙ.  Και αυτό θα συμβεί γιατί με τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα και τη σχέση μεταξύ επιχείρησης-εργαζομένων-πελατών, θα χρειαστεί αφ’ ενός μεν να διατηρηθεί η αυθεντικότητα και εμπιστοσύνη και αφ’ ετέρου να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το απόρρητο και οι αλγόριθμοι.

Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ακεραιότητας, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να ευαισθητοποιήσουν το προσωπικό τους με ανοιχτές συζητήσεις και ενημερώσεις σχετικά με τις ηθικές συνέπειες της ΑΙ και να θεσπίσει πολιτικές με γνώμονα τις ανθρωποκεντρικές αξίες της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να εξετάσουν τα ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης μέσα από το πρίσμα ενός πλαισίου δεοντολογίας και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν τη γνώση ερευνητικών κέντρων και οργανισμών που μελετούν την αντιμετώπιση των ηθικών προκλήσεων της ΑΙ.

Όσο οι εργαζόμενοι απομακρύνονται, τόσο η επικοινωνία γίνεται must

Η πανδημία μεταξύ άλλων έδειξε ότι όσο περισσότερο μεσολαβεί η τεχνολογία στην καθημερινή μας επικοινωνία, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτιμούν την τετ-α-τετ επαφή με τους ανθρώπους. Το email είναι ήδη ένας γρήγορος τρόπος επικοινωνίας και ίσως να γίνει γρηγορότερο όταν χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο τα ευαίσθητα ζητήματα καλό είναι να αντιμετωπίζονται πρόσωπο με πρόσωπο.

Και ενώ οι δεξιότητες επικοινωνίας ήταν πάντα σημαντικές, εκείνες που εκτιμώνται περισσότερο έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τη μελέτη το 72% πιστεύει ότι η προφορική επικοινωνία θα γίνει περισσότερο σημαντική και το 50% ότι η γραπτή επικοινωνία θα μειωθεί σε αξία όσο η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και καλύτερη στο να γράφει πειστικά και με ανθρώπινο τρόπο.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι ενώ το email και άλλες μορφές γραπτής επικοινωνίας κυριαρχούν για τις ανάγκες της δουλειά μας, η προφορική επικοινωνία εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξει κάποιος συμπόνια και ειλικρίνεια, να εμπνεύσει και να μεταδώσει το όραμά του. Όσο η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελίσσεται στο γραπτό λόγο, τόσο πιο απαραίτητο θα είναι για τις επιχειρήσεις να φέρουν το προσωπικό τους κοντά και να το βοηθήσουν να συνδεθεί μέσα από ομαδικές εργασίες και συζητήσεις που γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τους χώρους εργασίας άψυχους, η έρευνα καταλήγει στο ότι στην πραγματικότητα θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τα soft skills των εργαζομένων τους. Να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες εκείνες που είναι δύσκολο να κατακτηθούν, πιο δύσκολο να μετρηθούν και συχνά παραμερίζονται υπέρ των τεχνικών γνώσεων. Μια αναβάθμισή τους ωστόσο θα σήμαινε εξαιρετικά βελτιωμένους χώρους εργασίας όπου η επικοινωνία, η καινοτομία και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι υγιείς.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΙ μας προκαλεί να αντιμετωπίσουμε πολλά και σύνθετα προβλήματα με την υπόσχεση ατελείωτων δυνατοτήτων και ευκαιριών. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις λοιπόν να αποφασίσουν τί θα επιτρέψουν στην τεχνητή νοημοσύνη: να ενισχύσει ή να μειώσει τις πολύτιμες δεξιότητες που μας κάνουν να λεγόμαστε άνθρωποι.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.