02 Μάι 2024
READING

Το Shein αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο

3 MIN READ

Το Shein αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο

Το Shein αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο

Το Shein έγινε γνωστό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε που ακόμη και εκείνοι που δεν το είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ, έκαναν τις πρώτες τους αγορές, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις +250% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η ανάπτυξη του Shein συνεχίστηκε με τη δημοτικότητα να αυξάνεται κατακόρυφα ιδιαίτερα στους νέους καταναλωτές. Το 2023 η εταιρία κατέκτησε την 70η θέση με τα Πολυτιμότερα Brands Παγκοσμίως (Kantar) με αξία επωνυμίας 24,3 δις δολάρια.

Σε τι διαφέρει το Shein από το Zara;

Η Zara, η κορυφαία ισπανική μάρκα, παίρνοντας γρήγορα ιδέες από τις πασαρέλες του Μιλάνου, του Παρισιού και της Νέα Υόρκης, έχει καταφέρει να παράγει αντίγραφα χαμηλού κόστους σε λίγες εβδομάδες και να παραμένει πρωτοπόρος των τάσεων της βιομηχανίας μόδας.

Αντίθετα, το Shein παρακολουθεί και αναλύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντοπίζει τις τάσεις της μόδας και στη συνέχεια αξιοποιεί το τεράστιο δίκτυο προμηθευτών της για να σχεδιάσει και να παράγει περιορισμένο αριθμό από το κάθε είδος. Στόχος της είναι να καλύψει γρήγορα τη ζήτηση, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να φορούν την τελευταία λέξη της μόδας. Για να πετύχει αυτό λανσάρει στην εφαρμογή της χιλιάδες νέα προϊόντα κάθε μέρα, ελέγχει τη ζήτηση με αυτοματοποιημένα συστήματα και αυξάνει την παραγωγή εάν το είδος αποδειχθεί επιτυχημένο.

Τί κάνει το Shein να ξεχωρίζει

Τα προϊόντα αποστέλλονται σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο και η επιτυχία του Shein βασίζεται στη μεγάλη ποικιλία, την ταχύτητα και τις χαμηλές τιμές. Οι καταναλωτές φαίνεται να δίνουν μεγάλη αξία στην εταιρεία -παρά το χαμηλό κόστος των προϊόντων της- και να τη θεωρούν διαφορετική. Όπως οι υπόλοιπες μεγάλες μάρκες, έτσι και εκείνη διαθέτει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά: ικανοποιεί τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού λειτουργικά και συναισθηματικά, προσφέρει πράγματα που οι άλλοι δεν προσφέρουν και… μπορεί να τη σκεφτεί κανείς εύκολα όταν θέλει να αγοράσει κάτι.

Το Shein έχει υιοθετήσει ένα στυλ μάρκετινγκ που είναι γνωστό στην Κίνα και κάνει τις μάρκες να συζητιούνται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με ένα TikTok να ξεπερνά κατά πολύ εκείνο των ανταγωνιστών του, το Shein πηγαίνει το μάρκετινγκ σε άλλο επίπεδο και συνεργάζεται με χιλιάδες μικρο-influencers για να προσεγγίσει το κοινό της. Με το #SheinHauls, οι influencers παρουσιάζουν αυτά που παρέλαβαν, μοιράζουν εκπτωτικούς κωδικούς, κερδίζουν προμήθεια επί των πωλήσεων και κάνουν τους νέους κάτω των 35 ετών να αυξάνουν τον όγκο των πωλήσεων.

Αν και εξαιρετικά επιτυχημένο, το επιχειρηματικό μοντέλο της Shein δεν είναι χωρίς ρίσκο. Η κινεζική προέλευση της εταιρείας και, κυρίως, η αλυσίδα εφοδιασμού της, την κάνει να δέχεται πιέσεις από τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Επιπλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές καταγγελίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και έχει δεχθεί κριτική για την προώθηση ακραίου καταναλωτισμού.  Το Shein από την πλευρά του δηλώνει ότι εργάζεται για να μετριάσει τους κινδύνους και πως στοχεύει να μεταφέρει την αλυσίδα εφοδιασμού του εκτός Κίνας. Σκοπός τους άλλωστε, όπως συχνά δηλώνουν εκπρόσωποι της εταιρείας είναι ένας: να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν τους πελάτες τους και να ικανοποιήσουν όσο γρηγορότερα γίνεται τις ανάγκες τους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.