30 Απρ 2024
READING

Οι business των σούπερ μάρκετ στο real estate

3 MIN READ

Οι business των σούπερ μάρκετ στο real estate

Οι business των σούπερ μάρκετ στο real estate

Στη δραστηριότητα στον κλάδο των ακινήτων στρέφονται παράλληλα με τις υπόλοιπες business οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ της χώρας, την ώρα που τα μισθώματα καταστημάτων και αποθηκών αυξάνονται τόσο, ώστε να κρίνεται συμφέρουσα η επένδυση στην απόκτηση ιδιόκτητων κτηρίων. 

H πιο πρόσφατη κίνηση ανήκει στον όμιλο Σκλαβενίτη, που αγόρασε ένα από τα πλέον περιζήτητα βιομηχανικά φιλέτα στην περιοχή της Αττικής, το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος, που εγκαταλείφθηκε όταν η BSH αποφάσισε να διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα και να επικεντρωθεί στην εμπορική.

Το εργοστάσιο των 53.000 τ.μ. στην οδό Παρνασσού 8, σε οικόπεδο άνω των 51 στρεμμάτων φέρεται ότι θα αξιοποιηθεί ως παραγωγική μονάδα των βιομηχανιών της οικογένειας Σκλαβενίτη, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τη χαρτοβιομηχανία Γλάρος, τη βιομηχανία ζύμης και κατεψυγμένων Baker Master, την εταιρεία κρεάτων Meat House, την εταιρεία αλιευμάτων Genfroco και τη Bonora, που δραστηριοποιείται στη μαζική εστίαση. Σε αυτό το πλαίσιο και παράλληλα με την αξιοποίηση της πρώην Πίτσος στο Ρέντη, κοντά στην Πέτρου Ράλλη, τρέχει η κατασκευή του κτιρίου μικτής βιομηχανικής χρήσης σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα, με developer την ολλανδική Ten Brinke. 

Σημαντική ήταν επίσης η επένδυση ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων για την εξαγορά 9 σημείων πώλησης της cash and carry αλυσίδας του ομίλου, Mart, προηγούμενος ιδιοκτήτης των οποίων ήταν η Eurobank. Επίσης, ο Σκλαβενίτης αποκτά ακίνητα στα οποία στεγάζει μεγάλα καταστήματα όπως ο «κόμβος Ρενό», το ακίνητο στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας της MAVA-Renault, που μετατράπηκε στο 33ο hypermarket της αλυσίδας.

Σημειωτέον ότι, προκειμένου να διαχειριστούν την ακίνητη περιουσία του ομίλου, τα αδέλφια  Μαρία, Βίκη και Γεράσιμος Σκλαβενίτης έχουν προχωρήσει στη σύσταση της Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων Α.Ε.. Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, με σκοπό την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, τις κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και μεσιτικά γραφεία ακινήτων.

Από σούπερ μάρκετ, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων

Τη διαφορά ήρθε να κάνει ο Γιάννης Μασούτης, που στρέφει το βλέμμα σε οικιστικές επενδύσεις, έχοντας μάλιστα στα σκαριά ένα νέο project, το πρώτο της εταιρείας, στην Αττική. Σε οικόπεδο έκτασης 4.800 τ.μ. στις Τρεις Γέφυρες, που αποκτήθηκε έναντι περίπου 3,6 εκατ. ευρώ σχεδιάζει την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος 110 διαμερισμάτων, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου θα δημιουργηθεί σούπερ μάρκετ.

Η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις αυτό το διάστημα και προσανατολίζεται είτε στην ανάπτυξη και του οικιστικού ακινήτου και μετέπειτα στην πώληση των διαμερισμάτων, είτε σε συμφωνία με developer που θα αναλάβει το έργο ανέγερσης δύο πολυκατοικιών 9 ορόφων, ενώ αντίστοιχα έργα έχει αποπερατώσει η Μασούτης στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Στο σύνολο, η Μασούτης έχει στην ιδιοκτησία της επτά ακίνητα  τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της έναντι 7,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά αποκόμισε μισθώματα ύψους 418.000 ευρώ το 2022.

Ακίνητα προς εκμετάλλευση διαθέτει και η Metro, που διευθύνει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης. Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της Metro Cash & Carry, ta περισσότερα είναι επαγγελματικοί χώροι που βρίσκονται δίπλα σε My Market ή Metro Cash & Carry, ενώ διατίθενται και χώροι εντός των σούπερ μάρκετ για τη δημιουργία shop in shop χώρων. Εσχάτως, στη σύσταση εταιρείας holding προχώρησαν τα αδέρφια Κρητικού της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Η εστίαση στις real estate δραστηριότητες είναι εμφανής, αφού ως σκοπό η εταιρεία έχει υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου (ως κύρια δραστηριότητα), την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων και την παροχή συμβουλών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, μάρκετινγκ, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και στρατηγικής διαχείρισης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.