29 Απρ 2024
READING

Θα πάει το Netflix στο σινεμά;

4 MIN READ

Θα πάει το Netflix στο σινεμά;

Θα πάει το Netflix στο σινεμά;

Την παραμονή των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ 2024, ο Διευθυντής Ταινιών του Netflix, Scott Stuber, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του για να ιδρύσει τη δική του κινηματογραφική εταιρεία. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται για το Netflix, το 2017, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι λίγα χρόνια μετά οι ταινίες του θα ήταν υποψήφιες για 18 βραβεία -δύσκολα μπορούσε κάποιος από το χώρο των βραβείων να πάρει στα σοβαρά το Netflix.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο ανταγωνισμός από την Amazon και την Apple βοήθησε να καθιερωθούν ταινίες Streaming, ακόμη κι αν ήταν πρόχειρες κινηματογραφικά. Το ζήτημα του αν μια πλατφόρμα streaming θα μπορούσε ακόμη και να πάρει βραβείο λύθηκε γρήγορα, την ίδια χρονιά που ο Stuber ανέλαβε στο Netflix, όταν το “Manchester by the Sea” που διανεμήθηκε από την Amazon κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και το “Moonlight”, Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση

Το Netflix θέλησε τότε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, να ανατρέψει πλήρως την κατάσταση και να αναδείξει τις δυνατότητές του το συντομότερο δυνατό για να προκριθεί στα βραβεία. Η προσπάθεια του απέδωσε και οι φιλοδοξίες του πραγματοποιήθηκαν με κάθε τρόπο, εκτός από το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Ωστόσο, ακόμη και το “The Irishman” μια ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι, φαινόταν να μην έχει την αύρα του κινηματογράφου, αλλά μιας ταινίας που παρακολουθεί κανείς από την άνεση του σπιτιού του. Η ταινία αν και συγκέντρωσε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, δεν έλαβε κανένα, απομειώνοντας τη θέση της ως κινηματογραφική ταινία.

Στο σινεμά ή από τον καναπέ του σπιτιού;

Ο τρόπος που προβλήθηκε έπαιξε σίγουρα ρόλο. Για πολλούς θεατές, η ευκολία πρόσβασης κάνει την πρώτη προβολή -ακόμα και της πιο πολυαναμενόμενης ταινίας- να μοιάζει λιγότερο σαν γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι το 2020 οι φίλοι του σινεμά δύσκολα μπορούσαν να δουν ταινίες στον κινηματογράφο εξαιτίας του lockdown. Ο covid γέμισε τις απονομές των Όσκαρ από Netflix, Apple, Amazon και ταινίες που δεν είχαν προβληθεί ποτέ στον κινηματογράφο. Ταινίες όπως το Sound of Metal” της Amazon απέσπασαν σημαντικά βραβεία (Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου) τα οποία μπορεί να είχαν δοθεί αλλού σε μια τυπική χρονιά.

Ακόμη όμως και όταν οι άνθρωποι γύρισαν πίσω στους κινηματογράφους το 2021, οι υπηρεσίες streaming είχαν συνολικά την καλύτερη στιγμή τους αναφορικά με τα βραβεία. Η κατηγορία Καλύτερης Ταινίας το 2022 είδε το “Apple’s Coda”, που κυκλοφόρησε στο Apple TV+ την ίδια ημερομηνία με τους κινηματογράφους, να ανταγωνίζεται το “The Power of The Dog” και το “Don’t Look Up” του Netflix.  Ήταν η πιο ξεκάθαρη μέχρι τότε μέτρηση της ανόδου του streaming στον χώρο των βραβείων, μια στιγμή που εδραίωσε τις πλατφόρμες Streaming ως ανταγωνιστή του σινεμά.

Οι πλατφόρμες αυτές ωστόσο δυσκολεύτηκαν στα Όσκαρ του 2023, σημειώνοντας τις μισές υποψηφιότητες από την προηγούμενη χρονιά. Το “Maestro” του Bradley Cooper ξεχωρίζει με έξι υποψηφιότητες, ενώ το “Killers of the Flower Mon” του Scorsese που κυκλοφόρησε η Αpple, είναι υποψήφιο για 10 βραβεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά οι ταινίες του Netflix, συνολικά, απέσπασαν μία υποψηφιότητα παραπάνω από όσες είχε αποσπάσει το “The Irishman” μόνο του.

Ανεξάρτητα από την ποιότητα παραγωγής των streamers, η διαφορά μεταξύ των προηγούμενων χρόνων και του σήμερα είναι ότι το lockdown αναθέρμανε την επιθυμία των ανθρώπων για το σινεμά. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε με το “Top Gun: Maverick” το 2022 και το… “Barbenheimer” πέρυσι. Η προώθηση της Barbie και του Oppenheimer δε, αποτέλεσαν συνώνυμο της επιτυχίας που για χρόνια θα προσπαθούν να αναπαραχθούν από τα στούντιο. Κάτι που πιθανότητα έπαιξε ρόλο στον αριθμό των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (8 και 13 υποψηφιότητες αντίστοιχα).

Αν και οι streamers έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν ταινίες με ουσία και να κερδίσουν βραβεία, οι ταινίες φαίνεται να αποκτούν άλλη βαρύτητα όταν βγαίνουν στις αίθουσες του κινηματογράφου. Και καθώς το Netflix επαναπροσδιορίζει την κινηματογραφική του στρατηγική, ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει ό,τι κάνουν η Apple και η Amazon και… λατρεύει το κοινό. Να πάει στον κινηματογράφο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.