02 Μάι 2024
READING

Η Gen Z της Κίνας και η “τεμπέλικη υγεία” της

4 MIN READ

Η Gen Z της Κίνας και η “τεμπέλικη υγεία” της

Η Gen Z της Κίνας και η “τεμπέλικη υγεία” της

Τα νέα lifestyle trends των Κινέζων Gen Z-ers

Η νεολαία της Κίνας φαίνεται πως αλλάζει τον τρόπο ζωής και σκέψης της το 2024. Η δημοφιλής κοινωνική πλατφόρμα, Soul, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εντοπισμού αυτών των αλλαγών, προσφέροντας μια μοναδική εικόνα του μυαλού των νεαρών Κινέζων καταναλωτών. Πώς θα επηρεάσουν αυτές οι τάσεις τον τρόπο με τον οποίο ζουν, ψωνίζουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους οι Κινέζοι Gen Z-ers;

Έχουν λιγότερους φίλους

Τα στοιχεία της Soul αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση μεταξύ της γενιάς Z στην Κίνα – μια σημαντική μείωση των στενών φιλικών σχέσεων. Παράγοντες όπως τα έντονα εργασιακά ωράρια, η γεωγραφική απόσταση και η κοινωνική απομόνωση έχουν συμβάλει σε αυτό που αποκαλείται “ύφεση της φιλίας”. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από τη μείωση του αριθμού των στενών σχέσεων, καθώς κατά μέσο όρο, ένας Gen Z-er στην Κίνα έχει πλέον μόνο 2,5 στενούς φίλους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κινέζοι παίζουν εγχώρια;

Αλλάζουν συνήθειες και χόμπυ

Ως απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις και στην εντεινόμενη επιθυμία για ουσιαστικές σχέσεις, οι καταναλωτές της Gen Z αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Ξοδεύουν πιο προσεκτικά και επιλέγουν προϊόντα και δραστηριότητες που αξίζουν τα χρήματά τους και ταιριάζουν με τις δικές τους πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής τους.

Η εκτεταμένη έρευνα της Soul, η οποία περιελάμβανε έρευνα σε περισσότερους από 3.800 χρήστες, ανέδειξε πέντε βασικές τάσεις που ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στους νέους Κινέζους καταναλωτές.

Η άνοδος της αυτο-αγάπης

Όλο και περισσότεροι νέοι στην Κίνα αρχίζουν να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους όπως είναι. Επικεντρώνονται στο να είναι εντάξει με τα ελαττώματά τους και να ζουν τη ζωή με τον τρόπο τους. Αυτή η αλλαγή απομακρύνεται από την παλιά εστίαση στο να παίρνουν την έγκριση των άλλων και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Value-for-Money Living

Με τα χρήματα να είναι περιορισμένα, οι Gen Z-ers αρχίζουν να προτιμούν έναν τρόπο ζωής που να αξίζει τα χρήματά του. Δεν πιστεύουν πλέον ότι τα ακριβά πράγματα είναι πάντα καλύτερα και αναζητούν προϊόντα που είναι προσιτά και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια τάση γνωστή ως “stingy economy” (τσιγκούνικη οικονομία), όπου η λιτότητα αντιμετωπίζεται με έναν νέο, δημιουργικό τρόπο.

Lazy health: Ένα νέο παράδειγμα ευεξίας

Όσον αφορά στην υγεία τους, αντί για αυστηρές ρουτίνες υγείας, υπάρχει μια αυξανόμενη προτίμηση για χαμηλής προσπάθειας, προσιτές μεθόδους διατήρησης της υγείας. Αυτό περιλαμβάνει απλές δραστηριότητες όπως το μούλιασμα των ποδιών, το να κοιμούνται νωρίς και η ελαφριά άσκηση. Η τάση αυτή δείχνει έναν πιο ισορροπημένο τρόπο φροντίδας της υγείας που ταιριάζει καλύτερα με την πολυάσχολη ζωή των νέων στην Κίνα.

Ανακούφιση από το άγχος μέσω πνευματικών πρακτικών

Αντιμέτωπη με τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής, η Gen Z βρίσκει παρηγοριά στις πνευματικές πρακτικές. Το να πηγαίνουν σε ναούς, ο διαλογισμός και η παρακολούθηση παραστάσεων είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους βρίσκουν γαλήνη και ένα διάλειμμα από τον γρήγορο αστικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα αγαπημένα fashion brands της Κίνας;

Επανασύνδεση με τις τοπικές κοινότητες

Την ίδια στιγμή, υπάρχει να αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τις τοπικές κοινότητές τους. Δραστηριότητες όπως η εξερεύνηση των αγορών της γειτονιάς και οι περίπατοι στην πόλη κερδίζουν δημοτικότητα, αναδεικνύοντας τη λαχτάρα για σύνδεση και αίσθηση του ανήκειν στο αστικό τοπίο.

Μια γενιά που επαναπροσδιορίζει την πορεία της

Είναι προφανές ότι η κινεζική Gen Z όχι μόνο προσαρμόζεται στις αλλαγές αλλά και δημιουργεί τη δική της νέα ιστορία. Οι επιλογές δείχνουν ότι εκτιμούν περισσότερο τον εαυτό τους, σκέφτονται προσεκτικά τι αγοράζουν και ενδιαφέρονται περισσότερο για τις κοινότητές τους και την προσωπική τους υγεία. Αυτές οι τάσεις δεν είναι απλώς προσωρινές – δείχνουν μια γενιά έτοιμη να αλλάξει την ιδέα της καλής ζωής στον σημερινό κόσμο.Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.