01 Μάι 2024
READING

O ελληνικός τουρισμός, η Κίνα , η Ινδία και νέοι πελάτες

3 MIN READ

O ελληνικός τουρισμός, η Κίνα , η Ινδία και νέοι πελάτες

O ελληνικός τουρισμός, η Κίνα , η Ινδία και νέοι πελάτες

Σε νέες αγορές ετοιμάζεται να ανοιχτεί ο ελληνικός τουρισμός, έπειτα από το ρεκόρ εσόδων και αφίξεων που καταγράφηκε το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΟΤ έχει στα σκαριά νέες συνεργασίες με tour operatos και διεθνείς αεροπορικές, με στόχο το 2024 να κατακτηθεί νέο ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων, όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Σημαντικό βήμα θα είναι η αύξηση των πτήσεων της Air China από και προς την Κίνα, κάτι που συζητείται τώρα μεταξύ των ελληνικών θεσμικών οργάνων και της εταιρείας, ενώ από τον Απρίλιο ξεκινά και η απευθείας πτήση από και προς τη Σανγκάη. Σημειώνεται ότι η Κίνα ήταν κλειστή για πολύ καιρό, για αυτό και τώρα διαμορφώνεται το πρόγραμμα προβολής του ελληνικού τουρισμού στη χώρα. Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στο άνοιγμα προς την Ινδία και τις αραβικές χώρες, η διείσδυση των οποίων στην ελληνική αγορά είναι «αδικαιολόγητα χαμηλή», προς την Κορέα, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Βέβαια, η κορωνίδα της προβολής του ελληνικού τουρισμού είναι οι παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Φέτος, ο ΕΟΤ σχεδιάζει ένα πρόγραμμα προβολής στο εξωτερικό βάσει δύο πυλώνων, της απευθείας προβολή σε μέσα ενημέρωσης και πλατφόρμες των διεθνών αγορών και ενός στοχευμένου προγράμματος διαφήμισης στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024 φτάνει τα 9,4 εκατομμύρια ευρώ για προβολή και συνδιαφήμιση με στρατηγικής σημασίας tour operators, αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν αξιόλογο πτητικό έργο προς αστικούς ή περιφερειακούς προορισμούς και τρίτους φορείς που η δραστηριότητά τους συνδέεται με τον τουρισμό, παρέχοντας τουριστικά προϊόντα ή υπηρεσίες στην Ελλάδα.

To μεγάλο στοίχημα των ιθυνόντων, πάντως, είναι τι πώς τα έσοδα θα διαμοιραστούν σε περισσότερες από τις τρεις περιφέρειες που νέμονται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων -ύψους σχεδόν 21 δισ. ευρώ- από τον τουρισμό. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων. Στον αντίποδα, η περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο περιφερειών.

Η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, καθώς η Ελλάδα «θα πρέπει να σταματήσει να μετρά μόνο κεφάλια», αν θέλει να αλλάξει πίστα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ξενοδόχοι είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι στην επιλογή μεταξύ ποσότητας και ποιότητας, όπως είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός. Πάντως, οι δείκτες των προκρατήσεων δείχνουν ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς των ταξιδιωτών ήρθε για να μείνει, κάτι που φανερώνει πως «μάλλον υποτιμήσαμε το revenge travelling και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος κατευθύνεται πράγματι στα ταξίδια», τόνισε ο ίδιος.

Αλλαγή σκυτάλης στα ελληνικά ξενοδοχεία

Επίσης, πρόκληση για τον ξενοδοχειακό κλάδο αποτελεί η αλλαγή γενιάς των ξενοδόχων, που πλέον καλούνται να πάρουν αποφάσεις δραστηριοποιούμενοι σε διαφορετικό μοντέλο ξενοδοχεία. Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την είσοδο διεθνών brands στη χώρα, η διείσδυση των οποίων είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για ζητήματα που θα συζητηθούν στο επερχόμενο 7ο International Hospitality Forum που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης HoReca.

Αξιοσημείωτη για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι η διοργάνωση του διεθνούς Resort & Residential Hospitality Forum στην Αθήνα, έπειτα από τρία χρόνια.Το συνέδριο, που τελευταία φορά διοργανώθηκε στην Πορτογαλία, θα υποστηρίξει ο Εnterprise Greece, ο ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ενώ η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση τα επόμενα τρία χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.