02 Μάι 2024
READING

Ποιοι “παίκτες” κάνουν παιχνίδι στην πληροφορική;

4 MIN READ

Ποιοι “παίκτες” κάνουν παιχνίδι στην πληροφορική;

Ποιοι “παίκτες” κάνουν παιχνίδι στην πληροφορική;

Δημιουργικός αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της πληροφορικής, με μεγάλους και μικρούς «παίκτες» να προσπαθούν να ετοιμαστούν για μια τριετία-φωτιά. Κι αυτό γιατί μέχρι το 2027 η αγορά ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που ονομάζουμε ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αντληθούν κεφάλαια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ άλλο 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως είναι λογικό, αυτός ο πακτωλός χρημάτων αλλάζει τις ισορροπίες, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται εξαγορές, συμμαχίες αλλά και συμπράξεις, καθώς παρατηρούνται τάσεις συγκέντρωσης.

Σε κάθε περίπτωση μικροί και μεγάλοι πρωταγωνιστές του κλάδου δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς ευελπιστούν ότι το άμεσο μέλλον θα τους βρει με αυξημένους τζίρους και κέρδη.

Πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις ο όμιλος Quest

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται ο όμιλος Quest, ο οποίος απολαμβάνει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά υπό την ηγεσία του Θεόδωρου Φέσσα. Συγκεκριμένα, στόχος της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στην πληροφορική, της Uni Systems, είναι τα κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να κατευθυνθούν προς για την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Η Uni Systems είναι μία εταιρεία με έντονη παρουσία στην Ελλάδα, η δράση της όμως ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι θετικές και κάνουν λόγο για περαιτέρω ανάπτυξη,

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2023, ο όμιλος Quest κατέγραψε πωλήσεις ύψους 827 εκ. ευρώ, κέρδη EBITDA 59,8 εκ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 41,4 εκ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 32,2 εκ. ευρώ.

Σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2022, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 11,8%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) βελτιώθηκε κατά 9,6%, ενώ, στον αντίποδα, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -2,7%, και τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) μειώθηκαν κατά -0,9%.

Η «μάχη» στο business software

Έντονος είναι ο ανταγωνισμός και στον τομέα του business software, δηλαδή του λογισμικού που απευθύνεται στις επιχειρήσεις. Εκεί, οι «παίκτες» που ηγούνται της αγοράς είναι οι εισηγμένοι όμιλοι Epsilon Net, του Iωάννη Mίχου και Entersoft, του Aντώνη Kοτζαμανίδη, όπως και η μη εισηγμένη SoftOne του Πάνου Mαρτίνη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Πέρα από τις «μεγάλες δυνάμεις», εξαιρετικές προοπτικές παρουσιάζουν και οι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, Performance Technologies, στην οποία CEO είναι ο Διονύσης Xιντζίδης, και η Real Consulting, με μεγαλομέτοχο τον Nίκο B. Bαρδινογιάννη. Και οι δύο εταιρείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γνωρίζοντας ότι σε αυτές ίσως «κρύβεται» η ευκαιρία τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα.

Ακόμα, πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά διαδραματίζει και η εισηγμένη Profile Software. Πρόκειται για μία εταιρεία που πρωταγωνιστεί για χρόνια στο λογισμικό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, διαθέτοντας παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες. Xαράλαμπος Στασινόπουλος και Eυάγγελος Aγγελίδης έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν το ένστικτο και την εμπειρία προκειμένου να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τέλος, η Space Hellas, των Σπύρου Mανωλόπουλου και Δρ. Iωάννη Mερτζάνη, παραμένει πιστή στο dna εξωστρέφειας που την χαρακτηρίζει και αναζητά τις δικές της ευκαιρίες προκειμένου να επεκταθεί.

Το «γεμάτο» 2023 και το κρίσιμο 2024

Το 2023, αναμφίβολα, ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από αρκετές και σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της Πληροφορικής. Μιλάμε για deals που έφτασαν σε διψήφιο αριθμό, με την αξία τους να προσεγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα συναρπαστικό αναμένεται και το 2024, αφού ήδη έχουμε σημαντικές κινήσεις. Ήδη η SoftOne προχώρησε στην εξαγορά του 100% της Sunsoft, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η Sunsoft έχει σημαντική παρουσία και αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.

Aκόμα, απέκτησε αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Σημαντική κίνηση κι από τον όμιλο Quest, ο οποίος εξαγόρασε έναντι 2,47 εκατ. ευρώ την ΕΠΑΦΟΣ. Πρόκειται για εταιρεία που κατέχει και διαχειρίζεται επιχειρηματικό λογισμικό και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τον εκπαιδευτικό τομέα.

Τέλος, ο όμιλος της Epsilon Net αγόρασα, έναντι 184 χιλ. Ευρώ, το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E, με σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική της θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στο χώρο των φαρμακείων, την ώρα που ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στην υγεία προχωρά ταχύτατα.

Ο «κομβικός» ρόλος των Startups

Όπως γίνεται αντιληπτό, στον κλάδο πραγματοποιούνται έντονες ζυμώσεις και ανακατατάξεις, ενώ στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθούν και οι Startups.

Ήδη η Uni Systems έχει επενδύσει σε 3 ελληνικές startups, και συγκεκριμένα στις PROBOTEK, Optechain και Museotek. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.ation πάνω από 70 εταιρίες startups στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ το 2023, ενδεικτικό των στέρεων βάσεων που χαρακτηρίζουν το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα δεν έχουμε σχεδόν τίποτα από αυτά που θα συμβούν στον κλάδο της πληροφορικής, όπου έχει δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον μείγμα εισόδου κεφαλαίων και μεγάλου ενδιαφέροντος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.