02 Μάι 2024
READING

Eurobank: Τι… ψάχνει στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια εκτός συνόρων

5 MIN READ

Eurobank: Τι… ψάχνει στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια εκτός συνόρων

Eurobank: Τι… ψάχνει στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια εκτός συνόρων

Σε έντονους ρυθμούς δουλεύουν οι «μηχανές» στη Eurobank, με τους ανθρώπους της τράπεζας να εφαρμόζουν το επιχειρηματικό πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Στόχος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες και συγκεκριμένα ο διπλασιασμός του καθαρού αποτελέσματος από τις διεθνείς της εργασίες στη ζώνη των 800 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank, όπως είναι γνωστό, διαθέτει την ισχυρότερη παρουσία ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό. Μάλιστα, ακόμα και πριν γίνει ξανά 100% ιδιωτική, στόχος που επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2023, το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο ήταν μικρό, με αποτέλεσμα να καταγράφει σημαντικά κέρδη μέσω των επενδύσεών της στη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Στα σχέδιά της πλέον βρίσκεται και η επέκταση στη Μέση Ανατολή ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι γενικά οι ελληνικές τράπεζες εισπράττουν σημαντικά έξοδα από την παρουσία τους εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Την αλήθεια των παραπάνω λεγομένων μπορεί να διαπιστώσει κάποιος αν διαβάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank στο εννεάμηνο 2023.

Συγκεκριμένα, από την συνολική καθαρή της κερδοφορία, η οποία σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στα 916 εκατ. ευρώ, τα 144 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη Eurobank Cyprus, τα 125 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική στη Βουλγαρία και τα 73 εκατ. ευρώ από τις λοιπές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, με το μεγαλύτερο μέρος τους να προέρχεται από την Ελληνική Τράπεζα (30 εκατ. ευρώ) και τη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο (19 εκατ. ευρώ).

Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό στα 342 εκατ. ευρώ, από τα 916 εκατ. που ήταν η συνολική καθαρή κερδοφορία της τράπεζας τους πρώτους 9 μήνες του 2023.

Κεφάλαιο Ελληνική Τράπεζα Κύπρου

Ο Όμιλος Eurobank έχει διπλό τρόπο δραστηριοποίησης στην Κύπρο. Αφενός μέσω της δικής του θυγατρικής και αφετέρου μέσα από την Ελληνική Τράπεζα, της οποίας είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, η Eurobank είχε προχωρήσει στον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Σήμερα η συμμετοχή της ανέρχεται σε 29,2%, ενώ πιθανότατα θα αυξηθεί στο 55,3%. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ολοκληρωθούν τρεις συναλλαγές, για τις οποίες έχουν υπογραφεί από το περασμένο καλοκαίρι συμβάσεις αγοραπωλησίας μετοχών.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις, η απόφαση αυτή αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που δίνει το «πράσινο φως», θα ακολουθήσει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τι ισχύει για τη δημόσια προσφορά

Μόλις πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, η Eurobank είναι υποχρεωμένη με βάση την κυπριακή νομοθεσία να προχωρήσει σε διαδικασία δημόσιας προσφοράς, προκειμένου να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας.

Το αισιόδοξο σενάριο για τους ανθρώπους της τράπεζας κάνει λόγο για αύξηση του ποσοστού της, μέσω αυτής της διαδικασίας, μέχρι και στο 65% μέσα στο καλοκαίρι, ενώ μετά θα μπει σε εφαρμογή το πλάνο απορρόφησης της κυπριακής τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι που κατέχουν το 25% των μετοχών της τράπεζας θεωρητικά έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο, κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, αφού οι μέτοχοι της μειοψηφίας θα βγουν κερδισμένοι από την συγχώνευση των δύο ομίλων θα προσδώσει αξία στους μετόχους της μειοψηφίας.

Φυσικά σπουδαία θα είναι και τα οφέλη του ομίλου Eurobank από την ένταξη σε αυτόν της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μία σημαντική «ένεση» κερδοφορίας. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, το καθαρό μετά από φόρους αποτέλεσμα της κυπριακής τράπεζας το 2023 θα κινηθεί κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Oι υπόλοιπες δραστηριότητες στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος Eurobank ετοιμάζεται για μία ακόμα σημαντική κίνηση, καθώς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της γαλλικής πολυεθνικής CNP στην Κύπρο, μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, της οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Σημειώνεται ότι η δραστηριοποίηση της CNP στην Κύπρο πραγματοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιρειών CNP Cyprialife και CNP Insurance. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2023, κατείχαν μερίδιο αγοράς 23% στον κλάδο ζωής και 14% στις γενικές καλύψεις.

Σήμερα η Ελληνική Τράπεζα επιχειρεί στον ασφαλιστικό κλάδο, και συγκεκριμένα στο bancassurance, μέσα από δύο θυγατρικές της, της Hellenic και της Παγκυπριακής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2023 κατέχει ποσοστό 7,3% του κλάδου ζωής και 7,5% των γενικών καλύψεων.

Ακόμα, υπό τον έλεγχο της Eurobank βρίσκεται επί της ουσίας και η πλειοψηφία των μετοχών της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Prime, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων του εκλιπόντος βασικού της μετόχου Δημήτρη Κοντομηνά. Σημειώνεται ότι Prime ελέγχει το 4,8% του κλάδου ζωής και το 2,4% των γενικών καλύψεων.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν ότι η εξαγορά της CNP είναι μία πολύ σημαντική κίνηση, αφού σε περίπτωση που αυτή ολοκληρωθεί, η Ελληνική Τράπεζα θα «πιάσει» στην πρώτη θέση, ή και ενδεχομένως θα ξεπεράσει σε μερίδια, τις θυγατρικές ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου, Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Φυσικά για να το πετύχει αυτό θα χρειαστεί να δώσει μάχη, καθώς εκτός από την Ελληνική Τράπεζα, οι πληροφορίες θέλουν ότι υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της CNP στην Κύπρο.

Τα σχέδια για τη Μέση Ανατολή

Βασιζόμενη στις εξαιρετικές επιδόσεις των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, η Eurobank είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, και συγκεκριμένα για το άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας σε χώρες της Νοτιοδυτικής Ασίας.

Ο λόγος που επιλέγεται ο συγκεκριμένος «δρόμος» και όχι αυτός που έχει επιλεχθεί μέχρι σήμερα, είναι ότι μιλάμε για οικονομίες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη δυσκολία στην εξασφάλιση τραπεζικής αδείας.

Έτσι, οι άνθρωποι της Eurobank θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη λύση είναι η πιο συμφέρουσα, ενώ τα γραφεία που θα λειτουργήσουν θα προτείνουν στους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν με την τράπεζα μέσω των θυγατρικών που διαθέτει, κυρίως σε χώρες όπως είναι η Κύπρος και στο Λουξεμβούργο.

Στόχος είναι το πλούσιο πελατολόγιο της περιοχής, αφού είναι κοινός τόπος των συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο εγχείρημα ότι μπορούν να αντληθούν σημαντικά κεφάλαια από τις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Eurobank θα επιδιώξει να αποκτήσει παρουσία σε Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.