09 Μάι 2024
READING

Η ηγεσία του 2024: Προκλήσεις και στρατηγικές

4 MIN READ

Η ηγεσία του 2024: Προκλήσεις και στρατηγικές

Η ηγεσία του 2024: Προκλήσεις και στρατηγικές

2024 Leadership Trends

Έχοντας πια μπει στο 2024, οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με ένα δυναμικό τοπίο γεμάτο εμπόδια, αλλά και ευκαιρίες. Αυτή η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλαγές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του εργατικού δυναμικού και την αυξανόμενη έμφαση στην αυθεντικότητα και την ηθική συμπεριφορά. Αυτές οι αλλαγές επιβάλλουν μια πιο προσεκτική ματιά στις βασικές στρατηγικές για επιτυχημένη ηγεσία κατά το τρέχον έτος.

Η αυθεντικότητα είναι το παν

Στον σημερινό κόσμο, η αυθεντικότητα είναι “must”. Τα γεγονότα του 2023, που σημαδεύτηκαν από την άνοδο των deepfakes, της εξαπάτησης και της παραπληροφόρησης, άφησαν τους ανθρώπους να νοσταλγούν γνήσιες εμπειρίες. Η αυθεντικότητα δεν είναι απλώς μια τάση – είναι πλέον το πρότυπο για τις μάρκες και τους ηγέτες τους. Είτε ηγούνται μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με γνώμονα την αποστολή είτε μιας εταιρείας με επίκεντρο το κέρδος, τα ενδιαφερόμενα μέρη το 2024 θα απαιτούν οι δράσεις να ευθυγραμμίζονται απρόσκοπτα με τις βασικές αξίες, τις αρχές και την αποστολή του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το 2023 αυξήθηκαν οι πιστοποιήσεις B Corp;

Ο αντίκτυπος της αυθεντικότητας είναι αναμφισβήτητος. Η έκθεση 2023 της Breakthrough Research για την αυθεντικότητα των εμπορικών σημάτων αποκάλυψε ότι τα 20 πιο αυθεντικά εμπορικά σήματα γνώρισαν 59% αύξηση στις τιμές των μετοχών τους, ενώ η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 25% από τον Απρίλιο του 2020. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για αυθεντικές εμπειρίες.

Πώς μπορούν, λοιπόν, οι ηγέτες να ενισχύσουν την αυθεντικότητά τους; Για αρχή, πρέπει να κάνουν έναν καλό έλεγχο της του brand τους για να κατανοήσουν την τρέχουσα θέση τους και τις προσδοκίες του κοινού. Στη συνέχεια, πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις ενέργειες της μάρκας με χαρακτηριστικά όπως η ηθική, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών.

Εξοικείωση με την αβεβαιότητα

Τα τελευταία χρόνια ήταν γεμάτα αβεβαιότητα, που χαρακτηρίστηκε από παγκόσμιες πανδημίες, συγκρούσεις, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οικονομικές κρίσεις. Και είναι προφανές ότι το 2024 θα φέρει περισσότερα από τα ίδια. Οι ηγέτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη έτος αβεβαιότητας. Ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές του 2024 αποτελούν αναγνωρίσιμες πηγές αβεβαιότητας. Ωστόσο, είναι οι άγνωστες εκπλήξεις που αποτελούν μια εξίσου μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη, πρόκληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ετοιμότητα προηγείται της πρόβλεψης. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα θα είναι απαραίτητα προσόντα για τους ηγέτες το 2024. Ενώ η ύπαρξη καλών επιχειρηματικών σχεδίων είναι σημαντική, οι ηγέτες θα πρέπει επίσης να προωθήσουν μια κουλτούρα που βλέπει τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Η διατήρηση της διαφάνειας και η τακτική επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Η ενημέρωση και η δέσμευση των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών σε αβέβαιους καιρούς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας σε έναν οργανισμό.

Αποδοχή του αναπόφευκτου

Το προσεχές έτος θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο καμπής στον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι ηγέτες πρέπει να συμβαδίζουν με τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον της εργασίας και η βιωσιμότητα, καθώς αυτές γίνονται κοινές πρακτικές. Ειδικότερα, η generative AI, όπως το ChatGPT, είναι έτοιμη να έχει σημαντικό αντίκτυπο το 2024. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων που δεν υιοθετούν αυτές τις τεχνολογίες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.

Μια πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young – ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο- δείχνει ότι σχεδόν όλοι οι CEOs (99%) σχεδιάζουν να επενδύσουν στην generative AI λόγω της δυνατότητάς της να ενισχύσει την παραγωγικότητα. Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα εξαρτάται από τη γρήγορη δράση και την τολμηρή λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε ακόμα: Leadership: Τι να περιμένουμε το 2024 και μετά;

Την ίδια στιγμή, το 2024 σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική δημογραφική αλλαγή: Η Gen Z θα ξεπεράσει αριθμητικά τους baby boomers στην εργασία. Η Gen Z είναι γνωστή για την προσέγγισή της με γνώμονα τον σκοπό, αναζητώντας χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς με σαφή αποστολή. Οπότε, για να κρατήσουν ταλαντούχους εργαζόμενους, οι ηγέτες πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών τους.

Οι ηγέτες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν εφησυχασμένοι μπροστά σε αυτές τις μετασχηματιστικές αλλαγές. Η επιχειρηματική επιτυχία το 2024 προϋποθέτει την αναγνώριση ότι το μέλλον δεν είναι απλώς κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστεί κανείς, αλλά κάτι που πρέπει να δημιουργήσει. Η προσαρμογή στο μέλλον είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.