30 Απρ 2024
READING

Λιλή Περγαντά: «Χτίζοντας» μια αυτοκρατορία από το μηδέν

5 MIN READ

Λιλή Περγαντά: «Χτίζοντας» μια αυτοκρατορία από το μηδέν

Λιλή Περγαντά: «Χτίζοντας» μια αυτοκρατορία από το μηδέν

Την Λιλή Περγαντά το ευρύ κοινό την έμαθε κυρίως μέσα από τη συμμετοχή της στο Dragon’s Den, στο οποίο εμφανίζεται φέτος για δεύτερη τηλεοπτική σεζόν. Τα προϊόντα της, όμως, τα γνώρισε και τα αγάπησε όλη η Ελλάδα πολύ πιο νωρίς, αφού η Power Health εδώ και 40 χρόνια έχει μπει στα σπίτια και τις καρδιές των Ελλήνων.

Η 66χρονη πρόεδρος και CEO της Power Health μπορεί σήμερα να έχει χτίσει μια αυτοκρατορία, η ζωή όμως δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα για εκείνη. Ακομπλεξάριστη, δε δίστασε σε συνέντευξή της να μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα. «Τελείωσα το Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη ως χημικός γιατί δεν με κάλυπτε μόνο ένα πτυχίο. Έκανα ένα μάστερ στη χημεία τροφίμων και management. Δεν υπήρχε οικονομική βοήθεια από την οικογένειά μου. Δύσκολα χρόνια, καθάριζα και τουαλέτες αλλά τα κατάφερα!»

Αυτές οι εμπειρίες ίσως της έχουν επιτρέψει, ακόμα και σήμερα που έχει κυριαρχήσει στον επιχειρηματικό τομέα, να διατηρεί και την ανθρώπινη πλευρά της. Ένα στοιχείο που την χαρακτηρίζει και στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Μια γυναίκα σοβαρή, μετρημένη, με προσεκτικές κινήσεις, πάντα όμως και με μία άλλη πλευρά. Ανθρώπινη και προσιτή, ειδικά όταν θεωρήσει ότι το άτομο που βρίσκεται απέναντί της το αξίζει.

Δημιουργώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία φυσικών σκευασμάτων υγείας

Όταν μια εταιρεία καταφέρνει να θεωρηθεί τελικά επιτυχημένη, οι περισσότεροι στέκονται στους αριθμούς, τα κέρδη, τους ισολογισμούς, κ.ο.κ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν πολλές φορές οι ανθρώπινες ιστορίες, που εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο το όραμα κάποιων ανθρώπων πήρε «σάρκα και οστά». Άλλωστε, πολλές φορές, ο «χαρακτήρας» μιας επιχείρησης αποτελεί και «καθρέφτη» της προσωπικότητας των δημιουργών της, ειδικά όσο αυτή παραμένει υπό τον έλεγχό τους και δεν έχει περάσει στις επόμενες γενιές ή σε κάποιο πολυμετοχικό σχήμα.

Στην περίπτωση της Λιλής Περγαντά, ένας συνδυασμός πραγμάτων είχε σημαντικό ρόλο στο πώς έφτασε στην ίδρυση της πρώτης ελληνικής εταιρείας παρασκευής φυσικών σκευασμάτων υγείας. Συγκεκριμένα, το αρχικό ερέθισμά το πήρε καθώς μεγάλωσε κοντά στη φύση, σε ένα πανέμορφο χωριό στη Βοιωτία, τον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς, αποκτώντας από νωρίς αγάπη για εκείνη.

Στη συνέχεια, σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, με εξειδίκευση στο Τμήμα Χημείας Τροφίμων. Αυτά ήταν τα ερεθίσματα που την οδήγησαν στο να αναγνωρίσει την ανάγκη υποστήριξης του σύγχρονου ανθρώπου με φυσικά προϊόντα υγείας. Κάπως έτσι έγινε στόχος ζωής της να προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα προϊόντα.

Αποκαλύπτοντας τι μεσολάβησε μεταξύ των σπουδών της και του επιχειρηματικού της εγχειρήματος, είχε δηλώσει πως: «Έζησα τρία χρόνια με τρεισήμισι στο Λονδίνο, δούλεψα σε μία μεγάλη και γνωστή πολυεθνική εταιρεία σαν χημικός εξειδικευμένος τροφίμων και γύρισα πίσω γιατί με ήθελε η οικογένειά μου, αλλιώς θα ήμουν στέλεχος εκεί. Μου το είχαν προτείνει να μείνω. Τι να κάνω στην Ελλάδα, όμως, εγώ τώρα με δύο πτυχία;

Στην Ελλάδα πήγα να ζητήσω δουλειά σε μεγάλη ελληνική εταιρεία και μου λένε “τί θα πει χημικός τροφίμων και management παρέα”; Με ρωτούσαν “εσύ είσαι χημικός ή μάνατζερ; Δεν έχουμε δουλειά. Φύγε από δω”. Συνέχεια άκουγα “φύγε από εδώ”. Είχα παραπάνω προσόντα από αυτό που ήθελαν και ζητούσαν».

Τελικά, μετά από κάποια χρόνια στο εξωτερικό, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα μας και κάπως έτσι, το 1984, πήρε την απόφαση να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της, έχοντας ως επιπλέον εφόδια το πείσμα και το όραμά της.

Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος καθώς μιλάμε για μία εποχή κατά την οποία το ελληνικό κοινό δεν ήταν σε καμία περίπτωση εξοικειωμένο με πράγματα όπως οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής, η ομοιοπαθητική και η φυτοθεραπεία.

Στην αρχή ξεκίνησε με την αντιπροσώπευση των σκευασμάτων της βρετανικής Power Health ενώ στη συνέχεια η γκάμα των προϊόντων εμπλουτίστηκε και με άλλες αντιπροσωπείες ξένων οίκων. Στο μυαλό όμως της Λιλής Περγαντά ο στόχος ήταν άλλος. Εκείνος της παραγωγής δικών της σκευασμάτων.

Καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο

Προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο όραμα, η Power Health έγινε η μοναδική ελληνική εταιρεία φυσικών προϊόντων υγείας που διαθέτει δικό της Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, αποτελούμενο από Έλληνες επιστήμονες. Αυτό εξάλλου αποτελεί και το μεγάλο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, που της έχει επιτρέψει να διαθέτει πολλές συνθέσεις οι οποίες είναι μοναδικές όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με συνέπεια και συνέχεια, η εταιρεία επενδύει σταθερά στον συγκεκριμένο τομέα και έχει λανσάρει δεκάδες καινοτόμα προϊόντα κατά τη διάρκεια των χρόνων, τα οποία μάλιστα πωλούνται σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο.

Η προσωπική ζωή

Στο παρελθόν συνήθιζαν να λένε ότι πίσω από έναν πολύ επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια έξυπνη γυναίκα. Στη συνέχεια οι καιροί άλλαξαν, οι γυναίκες βγήκαν μπροστά σε όλους τους τομείς της ζωής και πρωταγωνίστησαν οι ίδιες. Στην περίπτωση λοιπόν της επιτυχημένης Λιλής Περγαντά, δίπλα της -και όχι πίσω της- βρίσκεται ο σύζυγός της, Κωνσταντίνος Παντελίδης.

Οι ίδιοι είναι ζευγάρι και στη ζωή, αφού ο γάμος τους μετράει αρκετές δεκαετίες, αλλά και στην «Power Health», με τον κ. Παντελίδη να έχει ρόλο Αντιπροέδρου στην εταιρεία. Πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, με την ίδια μάλιστα να αναφέρεται συχνά στο σύζυγό της κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων της στο Dragons Den. Επιστέγασμα της οικογενειακής τους ευτυχίας αποτελούν οι δύο γιοι που έχουν αποκτήσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει ο τρόπος που γνωρίστηκαν, και αποδεικνύει ότι μερικές φορές η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια. Η κα. Περγαντά μόλις έχει φέρει, με τραπεζικό δάνειο μάλιστα, τα πρώτα προϊόντα που ετοιμαζόταν να διαθέσει στην αγορά, από την Βρετανία, στην Ελλάδα. Εκεί, είχε την ατυχία να συναντήσει έναν τελωνειακό που εξαιτίας της άγνοιάς του είχε δεσμεύσει τα προϊόντά της για μεγάλο διάστημα. Λίγο πριν τα πετάξει στη θάλασσα, και μετά από εβδομάδες άκαρπων «διαπραγματεύσεων», ένας άλλος τελωνειακός υπάλληλος παρεμβαίνει, σώζει την κατάσταση και μαζί τα επιχειρηματικά σχέδια της Λιλής Περγαντά. Το όνομά του ήταν Κωνσταντίνος Παντελίδης.

ΑΡΧΙΚΗ - Συμπληρώματα Διατροφής - Power Health

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.