02 Μάι 2024
READING

Quest: Το μεγάλο στοίχημα με την Xiaomi σε Ελλάδα και Ρουμανία

4 MIN READ

Quest: Το μεγάλο στοίχημα με την Xiaomi σε Ελλάδα και Ρουμανία

Quest: Το μεγάλο στοίχημα με την Xiaomi σε Ελλάδα και Ρουμανία

Ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, με την κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο να ξεπερνάει τα 563 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνά το 1 δις. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το έτος αναμένεται να κλείσει κοντά στο 1,2 δις. ευρώ. Ο όμιλος μπορεί να έχει την ταυτότητα της Holding και να δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, βασικός της όμως βραχίονας αποτελεί η τεχνολογία και η πληροφορική.

Η InfoQuest και η Unisystems είναι οι…ναυαρχίδες του ομίλου, αφού στο 9μηνο, μόνο οι δυο τους έκαναν σχεδόν τον μισό τζίρο του ομίλου. Συγκεκριμένα, η InfoQuest κατέγραψε πωλήσεις πάνω από 210 εκατ. ευρώ και η Unisystems 146,8 εκατ. ευρώ, με το σύνολο του τζίρου του ομίλου στο εννιάμηνο να φτάνει τα 827 εκατ. ευρώ.

Η Quest μέσω της InfoQuest έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την εμπορική της δραστηριότητα με την Xiaomi, της οποίας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, ενώ έχει ξεκινήσει και άνοιγμα στην Ρουμανία, αγορά από την οποία περιμένει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα άρχισε στα μέσα περίπου του πρώτου τριμήνου του 2023 και αφορά όλη την γκάμα της δημοφιλούς κινεζικής μάρκας, ενώ είχε προηγηθεί η αντίστοιχη προεργασία ενός τουλάχιστον εξαμήνου νωρίτερα.

Όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς στελέχη του ομίλου, το άνοιγμα με την Xiaomi στην Ρουμανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκτός από το γεγονός ότι θεωρείται πολλά υποσχόμενη στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων, είναι και πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική αγορά, αφού το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Xiaomi κατέχει προς το παρόν ένα σχετικά χαμηλό, αλλά διψήφιο, μερίδιο αγοράς στην Ρουμανία, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει το 15%, διαπιστώνονται από τον όμιλο σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εκεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εκτός από την αύξηση των πωλήσεων του ομίλου τις πιθανότητες επέκτασης και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές στο μέλλον.

Το… όχημα Xiaomi στη Ρουμανία

Με το άνοιγμα της Xiaomi στη Ρουμανία να είναι το μεγάλο στοίχημα, τα στελέχη της Quest βλέπουν περιθώρια ανάπτυξης κάτι που αποτυπώνεται από τους πρώτους μήνες.

Παράλληλα, η Xiaomi μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της Quest στη Βαλκανική χώρα καθώς, βλέπει μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η διοίκηση του ομίλου έχει τονίσει κατά καιρούς ότι η Xiaomi Romania αλλά και η ΓΕ Δημητρίου ήταν βασικοί υποστηρικτές των εσόδων της Quest κατά το 9μηνο του 2023, αποδίδοντας στις δύο αυτές δραστηριότητες μεγάλη συμμετοχή στο θετικό πρόσημο του 13% με το οποίο «έτρεξαν» τα έσοδα του ομίλου τους εννέα πρώτους μήνες του έτους.

Η θέση της Xiaomi στην Ελλάδα

Quest και Xiaomi συνεργάζονται ήδη από το 2017, με τον ελληνικό όμιλο να διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την κινεζική εταιρεία για την τοποθέτηση και ανάπτυξη του brand στην εγχώρια αγορά έχοντας καταφέρει να αυξήσει το αποτύπωμά της και να καταστήσει το brand νούμερο 2 στη χώρα.

Η Xiaomi έχει διευρύνει το μερίδιό της κοντά στο 32% από άποψη πωληθέντων τεμαχίων, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στην εγχώρια λίστα με τους κορυφαίους κατασκευαστές.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Samsung με μερίδιο που προσεγγίζει το 40% ενώ μετά την Xiaomi βρίσκεται η Apple το μερίδιο της οποίας κυμαίνεται κοντά στο 15%. Σε αξία ωστόσο είναι στην τρίτη θέση με τις Apple και Samsung να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Τα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία 9μηνου του ομίλου, η εμπορική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τις Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.Ε.Δημητρίου (ΓΕΔ), FoQus, Έπαφος σημείωσε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 12,5%), ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 7% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022.

Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας αυτή η μείωση έγινε κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του επιτοκίου βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της δραστηριότητας αυξήθηκε διψήφια κατά +21,6% κυρίως λόγω και της συνεισφοράς της ΓΕ Δημητρίου στα αποτελέσματα του 2023. Για το 2023 ο όμιλος εκτιμά ότι θα καταγράψει αύξηση των εσόδων στην εμπορική του δραστηριότητα σε σχέση με το 2022, αφού περιμένει ώθηση από Xiaomi σε Ελλάδα αλλά και Ρουμανία, από την Apple με τα istorm αλλά και από τη ΓΕ Δημητρίου.

Όμιλος Quest: Προχώρησε στην ίδρυση της RETAILCO Hellenic MAE

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.