01 Μάι 2024
READING

Αγνό, Νίκας, Μπουτάρης και Creta Farm την “γλύτωσαν” στο πάρα πέντε

4 MIN READ

Αγνό, Νίκας, Μπουτάρης και Creta Farm την “γλύτωσαν” στο πάρα πέντε

Αγνό, Νίκας, Μπουτάρης και Creta Farm την “γλύτωσαν” στο πάρα πέντε

Έχοντας περάσει από συμπληγάδες, ελληνικές επιχειρήσεις που ταυτίστηκαν έντονα με την συνείδηση και τις επιθυμίες του καταναλωτή, βρέθηκαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Και οι τέσσερις όμως κατάφεραν να διασωθούν καθότι εξαγοράστηκαν από επιχειρηματίες που είδαν ότι οι εταιρείες αυτές και τα brands που εκπροσωπούν έχουν τη δυναμική και την δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται. Ο λόγος για τις Creta Farm, Νίκας, ΑΓΝΟ και Μπουτάρη.

Η επιστροφή της ΑΓΝΟ

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί αυτό της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, που εξαγοράστηκε από τους αδελφούς Σαράντη και τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ήδη τα προϊόντα της έχουν ξεκινήσει να διατίθενται στη Βόρεια Ελλάδα. Την επιστροφή σηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη γκάμα 21 γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το φρέσκο γάλα, το κεφίρ, το αριάνι, το αγελαδινό γιαούρτι, το σοκολατούχο, η κρέμα, το ρυζόγαλο, η κρέμα σοκολάτα και αρκετά ακόμη. To γάλα για την παραγωγή των προϊόντων ΑΓΝΟ συλλέγεται αποκλειστικά από φάρμες των περιοχών του Σοχού, του Λαγκαδά, της Νέας Απολλωνίας και του Πεντάλοφου, με την επιχείρηση να επενδύει στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα. Η ΑΓΝΟ είχε διακόψει για αρκετά χρόνια τη λειτουργία και την παρουσία της στην αγορά, καθώς υπό το προηγούμενο καθεστώς αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όντας υπό την ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός. Κατάφερε όμως να διασωθεί, εξαγοραζόμενη από τον κραταιό επιχειρηματικό όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, ο τζίρος του οποίου αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η περίπτωση του Μπουτάρη

Μία ακόμα περίπτωση επιχείρησης που διασώθηκε στο παρά ένα είναι η οινοποιία Μπουτάρη. Η ιστορική επιχείρηση παραγωγής οίνων, που δημιουργήθηκε το 1869, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια στα χέρια του Κώστα Μπουτάρη, του ενός από τα δύο αδέρφια και διαδόχους της επιχείρησης. Ήδη ο Γιάννης Μπουτάρης, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε κάνει το δικό του επιχειρηματικό βήμα κάποια χρόνια νωρίτερα, δημιουργώντας το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το οποίο αποτελεί μία υγιή και ισχυρή επιχειρηματική οντότητα. Σε ό,τι αφορά την Οινοποιία Μπουτάρη, εξαγοράστηκε από την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. του Ηλία Γεωργιάδη που είναι βασικός μέτοχος στην εταιρεία ακινήτων, Premia, αλλά και του Γιάννη Αντετοκούνμπο που επίσης έχει ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν με 10%. Το 2022 η Μπουτάρης έφτασε σε τζίρο τα 10 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η Creta και ο Βιντζηλαίος

H Creta Farm λίγο έλειψε να βγει εκτός αγοράς, έχοντας επίσης φτάσει στο σημείο της κατακόρυφης πτώσης, καθώς από τον υψηλό δανεισμό, τα χρέη και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, βρέθηκε και στον κυκεώνα της αντιπαράθεσης των δύο αδερφών και πρώην μετόχων της Μανώλη και Τάκη Δομαζάκη. Εν τέλει τη διάσωσή της ανέλαβε ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, ιδιοκτήτης της Impala Invest, ο οποίος την εξαγόρασε. Η Creta Farms κατάφερε σταδιακά να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να επανατοποθετηθεί στην αγορά, παρά την απουσία της για ένα σημαντικό διάστημα από αυτήν. Κατέγραψε στο τέλος του 2022 μερίδιο αγοράς 24%, από 18,7% το 2021. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν το 2022 σε 124,8 εκατ. ευρώ από 98,6 εκατ. ευρώ το 2021, αύξηση που αγγίζει το 26%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,44 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1.6 εκατ. ευρώ. Η Creta Farms το 2022 προχώρησε επίσης σε επενδύσεις 3,3 εκατ. ευρώ, με βασικό στόχο την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της Παραγωγικής Μονάδας στο Ρέθυμνο.

Η εξαγορά της Νίκας από τον Θεοδωρόπουλο
Τέλος, μία ακόμα βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών, η Νίκας, βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η εξαγορά της όμως από τον διορατικό επιχειρηματία, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, την οδήγησε σε μία νέα πορεία, ενώ κατάφερε να επαναγοράσει από τις τράπεζες και το εργοστάσιο παραγωγής που διατηρεί στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο ήταν δεσμευμένο έναντι χρεών. Σήμερα αποτελεί μία άκρως υγιή επιχειρηματική οντότητα. Ο τζίρος της το 2022 άγγιξε τα 71 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για άνοδο κατά 20,6% σε σχέση με το 2021, με την εταιρεία να τονίζει πως προέκυψε μέσα από την υλοποίηση του στρατηγικού επιχειρηματικού της πλάνου. Το 2022 η Νίκας αποχώρησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,8 εκατ. ευρώ και υπέρ το άρτιο ποσού 18,6 εκατ. ευρώ), απορρόφησε την Έδεσμα που είχε επίσης παραγωγή αλλαντικών και την εξαγόρασε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ ανέπτυξε νέες δραστηριότητες αναφορικά με την πώληση και διανομή και προϊόντων των συνδεδεμένων εταιρειών.

thank you! text

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.