01 Μάι 2024
READING

Απόστολος Αποστολάκης: Γνωρίστε τον Έλληνα Mr. Startup

5 MIN READ

Απόστολος Αποστολάκης: Γνωρίστε τον Έλληνα Mr. Startup

Απόστολος Αποστολάκης: Γνωρίστε τον Έλληνα Mr. Startup

Αν το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων είχε ένα πρόσωπο, αυτό θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, εκείνο του Απόστολου Αποστολάκη. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βρεθεί «μέσα» στα περισσότερα success stories της ελληνικής startup σκηνής. Αναπόφευκτα λοιπόν έχουν «πέσει» πάνω του σε μεγάλο βαθμό τα «φώτα της δημοσιότητας» αν κι εκείνος είναι ένας άνθρωπος που προτιμά να μιλάει με τα έργα του, τα οποία είναι πολλά.

Άλλωστε, όταν έχεις συνδέσει το όνομά σου με brands όπως το e-shop, το e-food, η Blueground, η Taxibeat (Free Now), η Flexcar και άλλες, σημαίνει χωρίς αμφιβολία ότι δικαιολογημένα έχει στραφεί τόση προσοχή στα… έργα και τις ημέρες σου.

Τα πρώτα βήματα και το e-shop.gr

Ο Απόστολος Αποστολάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, έχοντας ως ισχυρά πρότυπα στη ζωή του τούς γονείς του. Και οι δύο άλλωστε δούλευαν σκληρά και τον έκαναν από νωρίς να καταλάβει ότι η προσπάθεια και η επιμονή είναι τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα της επιτυχίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις κατάφερε να επιτύχει την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σπουδάζοντας πολιτικός μηχανικός. Και μπορεί ταυτόχρονα να εργαζόταν στο πλευρό του πατέρα μου, η καρδιά του όμως από νωρίς αποφάσισε ότι ανήκει στην επιχειρηματικότητα.

Ήταν μόλις στο πρώτο έτος της σχολής του όταν ένας συμφοιτητής του τού πρότεινε να δημιουργήσουν το e-shop.gr, το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα. Ο νεαρός τότε Απόστολος θεώρησε την ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τελικά, το 1998, μαζί με τα αδέλφια Κώστα και Σίμο Μαυροειδή προχώρησαν στην υλοποίησή της. Ο ίδιος ήταν τόσο παθιασμένος που ασχολήθηκε ακόμα και με τη συσκευασία και την παράδοση παραγγελιών. Άλλωστε, το πιο σημαντικό κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει από την προσπάθεια αυτή ήταν η σπουδαία εμπειρία που αποκτούσε, ενώ έτσι ήρθε και για πρώτη φορά σε επαφή με τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι σπουδές στην Αμερική

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ελλάδα, αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να συνεχίσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Columbia Business School. Μάλιστα, εργάστηκε και ως σύμβουλος στην Boston Consulting, τελικά όμως κατάλαβε ότι προτιμά τον τομέα της επιχειρηματικότητας, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Με την επιστροφή του αφιερώθηκε στο e-shop.gr, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως ένα πολύ μεγάλο σχολείο για τον ίδιο, αφού έμαθε πολλά τόσο από την μεγάλη του άνοδο, όσο κι από τις δυσκολίες που ακολούθησαν.

Με την Ελλάδα να βυθίζεται στην κρίση, τα πράγματα για το e-shop.gr δεν εξελίχθηκαν όπως τα επιθυμούσε ο ίδιος, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τον πτόησε. Αντιθέτως, ο Απόστολος Αποστολάκης πείσμωσε περισσότερο, και όντας πολύ πιο έμπειρος συνέχισε στα επόμενα βήματά του.

Κάπως έτσι, στα τέλη του 2011 προχώρησε, μαζί με φίλους του, στην υλοποίηση της ιδέας που είχε για την δυνατότητα παραγγελίας φαγητών μέσω ίντερνετ. Χωρίς να αρκεστεί σε αυτό, το 2012, σε συνεργασία με την Ελευθερία Ζούρου, πρώην στέλεχος εταιρειών καλλυντικών και media, προχωρά στη δημιουργία του doctoranytime.gr.

Η επιτυχία του e-food.gr ήταν τόσο μεγάλη που τον Μάιο του 2015 εξαγοράστηκε από την γερμανική Delivery Hero. O ίδιος, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή είχε δηλώσει ότι: «δείχνει τελικά ότι μπορούν να γίνουν εξαγορές. Στη δικιά μου φιλοσοφία και γενικότερα στην φιλοσοφία μας σαν Venture Friends είναι πάντα να κοιτάμε να φτάσουμε σε win win συνεργασίες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν όφελος και για τις δύο πλευρές. Γιατί και εμείς μπορεί να πουλήσαμε λίγο πιο χαμηλά απ’ όσο θα θέλαμε, ωστόσο αυτό επέτρεψε τη δημιουργία του VentureFriends και έδωσε ένα ακόμα datapoint ότι μπορούν να υπάρξουν exits σε μια αγορά όπως η ελληνική, κάτι το οποίο έπεισε επενδυτές να έρθουν και να στηρίξουν το εγχώριο οικοσύστημα».

Η πορεία του ως επενδυτής

Τα κεφάλαια που εξασφάλισε από την εξαγορά της e-food τον βοήθησαν να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των επενδύσεων και από τον ρόλο του επενδυτή και έτσι, το 2016, ίδρυσε το VC fund, VentureFriends, μαζί με τον Γιώργο Δημόπουλο.

Nωρίτερα, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του angel επένδυση στην εξαιρετικά πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα Taxibeat, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε BEAT και πλέον FREENOW.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο ίδιος και ο συνεργάτης του διέκριναν την ανάγκη για Venture Capital funds που θα δραστηριοποιούνται στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Κάπως έτσι, το πρώτο fund που σήκωσαν, στο οποίο συμμετείχαν εξ ολοκλήρου ιδιώτες επενδυτές, έφτασε στο τελικό του κλείσιμο στα 20 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη προσπάθειά τους, το 2018, έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ και η τρίτη, το 2021 τα 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το VF αποτελούν κορυφαία ονόματα του χώρου όπως οι Blueground, InstaShop, FlexCar, Plum, WelcomePickups, Spotawheel και douleutaras.

Χαρακτηριστικό των επιτυχημένων κινήσεων του VentureFriends, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα VC Funds στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι η Instashop, την οποία εξαγόρασε η Delivery Hero το 2020 έναντι 360 εκατ. δολαρίων, είναι το μεγαλύτερο exit στην ιστορία του εγχώριου οικοσυστήματος.

Ο Απόστολος Αποστολάκης είχε δηλώσει κάποτε ότι βασική αρχή για μια Startup επιχείρηση είναι η προσαρμοστικότητα. «Ξεκινάς μια ιδέα, μετά λαμβάνεις το feedback από την αγορά και προσαρμόζεσαι», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, ακολουθώντας τη συμβουλή αυτή και για τον εαυτό του, κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής και να μετατρέψει το όνομά του σε συνώνυμο της πιο επιτυχημένης πλευράς της ελληνικής Startup σκηνής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.