02 Μάι 2024
READING

Μεταχειρισμένα ρούχα και στο SoHo H&M

4 MIN READ

Μεταχειρισμένα ρούχα και στο SoHo H&M

Μεταχειρισμένα ρούχα και στο SoHo H&M

To “H&M Pre-Loved” είναι το πρόγραμμα μεταπώλησης της H&M που ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 2023 με 30.000 περίπου μεταχειρισμένα γυναικεία και παιδικά ρούχα και αξεσουάρ στο hm.thredup.com. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των προσπαθειών της εταιρείας να επεκτείνει τη ζωή των προϊόντων της και να καθιερώσει ένα κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Η fast fashion βιομηχανία είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έναν από τους πιο ρυπογόνους κλάδους. Το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια και υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, η βιομηχανία θα ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.

Στο μεταξύ, η μεταπώληση ανθεί, με την παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης να παράγει 38 δις. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την BCG, εμφανίζοντας ετήσιο αριθμό ανάπτυξης 15%. Μέχρι το 2026 προβλέπεται να έχει μεγαλώσει 127%, τρεις φορές δηλαδή ταχύτερα από τον τομέα της λιανικής ρούχων συνολικά.

Στο SoHo μπορεί να σε εξυπηρετήσει ακόμη και ο καθρέπτης στο δοκιμαστήριο 

Στοχεύοντας ακόμη περισσότερο σε αυτή στην τάση της μεταπώλησης, η Η&Μ παρουσίασε ένα νέο concept καταστήματος στο SoHo της Νέας Υόρκης, το πρώτο στη Βόρεια Αμερική που προσφέρει την εμπειρία «Pre-Loved» shop-in-shop.

Το κατάστημα SoHo της H&M έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία στο σχεδιασμό του και δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να ελέγχουν το απόθεμα, να παραλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές τους παραγγελίες από έξυπνες θυρίδες και να ζητάνε από τον…καθρέπτη του δοκιμαστηρίου ρούχα, προτάσεις ή να τους καλέσει έναν πωλητή.

Η αρχιτεκτονική ομάδα της εταιρείας σχεδίασε το 1000 τετραγωνικών μέτρων κατάστημα ως φόρο τιμής στις γκαλερί τέχνης του SoHo. Η γυναικεία συλλογή του καταστήματος έχει σχεδιαστεί αντλώντας έμπνευση και στοιχεία από τη νεοϋορκέζικη γειτονιά.

Πάνω από όλα, η εμπειρία του πελάτη

Η νέα τοποθεσία άλλωστε σηματοδοτεί και την επιστροφή της H&M  στο SoHo, τη γειτονιά που συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της μόδας και του στυλ. Δοκιμάζοντας νέες ιδέες καταστημάτων στη Νέα Υόρκη, όπως το πρόσφατο H&M Williamsburg, στόχο έχει να δημιουργήσει την καλύτερη εμπειρία αγορών για τους πελάτες της.

Το νέο κατάστημα είναι μεγαλύτερο από το H&M Williamsburg στο Brooklyn που άνοιξε το 2022 και προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία αγορών με εκδηλώσεις μουσικής, μόδας, τέχνης και συναντήσεις προσωπικοτήτων. Πρόσφατα μετατράπηκε για παράδειγμα σε μια γιορτή γυμναστικής όπου οι πελάτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα, χορού και πιλάτες, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν το Activewear H&M Move της εταιρείας.

Ίσως να λύνεται και το θέμα των αποστολών 

Το κατάστημα SoHo εστιάζει επίσης στην ευκολία, παρέχοντας lockers από τα οποία μπορούν να παραλάβουν οι πελάτες τις παραγγελίες τους αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό το ζήτημα με τις αποστολές και επιστροφές. Οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν γίνει η αχίλλειος πτέρνα της εταιρείας, η οποία πρόσφατα αναμόρφωσε την πολιτική επιστροφών της.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία επέκτεινε την πολιτική χρέωσης επιστροφών στις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρώπης. Οι Αμερικανοί πληρώνουν 5,99 δολάρια για επιστροφή ειδών και οι Βρετανοί 1,99 λίρες, εκτός βέβαια από τα μέλη του H&M για τα οποία η υπηρεσία είναι δωρεάν.

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που κάνει η H&M στα καταστήματα και τις δραστηριότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλάζει κάποιους από τους ανθρώπους που κατέχουν κυρίαρχους ρόλους. Ένα μήνα πριν, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου H&M, Helena Helmersson, αποχώρησε από την εταιρεία μετά από 4 χρόνια σε αυτή τη θέση και 26 συνολικά στην εταιρεία. Τη θέση της ανέλαβε ο Daniel Ervér, ο οποίος εργάζεται στην H&M για 18 χρόνια και είναι πλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος. Πολλά εκείνα που έχει μπροστά του, πολύ μεγάλη και η γνώση της εταιρείας που κατέχει. Αναμένουμε νέα και εξελίξεις. 

 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.