02 Μάι 2024
READING

Πότε είναι το επόμενο τριήμερο;

4 MIN READ

Πότε είναι το επόμενο τριήμερο;

Πότε είναι το επόμενο τριήμερο;

Όλοι γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα. Επιστρέφουμε στη δουλειά μετά από διακοπές ή ένα τριήμερο και -στην καλύτερη περίπτωση- νιώθουμε ξεκούραστοι, ανανεωμένοι και αισιόδοξοι. Λίγες μέρες όμως μόνο αργότερα, έχουμε ξεχάσει το διάλειμμα που κάναμε και πιεζόμαστε ξανά, έχοντας επιστρέψει στην πολυάσχολη καθημερινότητα. Πώς γίνεται να εμποδίσουμε να συμβαίνει αυτό; Με τρεις μόνο ερωτήσεις.

Τί πάει καλά και πώς μπορείτε να το ενισχύσετε;

Για να ξεκινήσετε δυναμικά, θυμηθείτε πρώτα πόσο μακριά έχετε ήδη φτάσει. Ποιες ήταν οι μικρές και μεγάλες σας νίκες; Οι άνθρωποι σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας. Αυτό που συνηθίζουμε είναι να προχωράμε στο αμέσως επόμενο πράγμα που έχουμε στη λίστα υποχρεώσεων μας και να εστιάζουμε σε εκείνα που πρέπει να βελτιώσουμε και όχι σε εκείνα που λειτουργούν καλά.

Ακολουθώντας αυτό το μοτίβο, χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την χαρά και την ικανοποίηση για όσα έχουμε καταφέρει ενώ το αξίζουμε. Αν όμως γιορτάζαμε τις επιτυχίες μας;

Τί θα γινόταν αν σκεφτόσασταν τι σας βοήθησε περισσότερο να πετύχετε; Ποιες συνθήκες, δεξιότητες, γνώσεις και νοοτροπία σας οδήγησαν πραγματικά να έχετε αυτά τα αποτελέσματα;

Οι μοναδικές δεξιότητες που έχετε μπορεί να φαίνονται σαν δεύτερη φύση για τον καθένα σας, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Όταν καταλάβετε ότι αυτό που για εσάς είναι εύκολο για κάποιους άλλους είναι δύσκολο, θα αξιοποιείτε τις δεξιότητες και δυνατότητες σας πιο συνειδητά, ακόμη και για να δείξετε στους άλλους τον τρόπο σας.

Τί σας κρατάει πίσω;

Από την άλλη πλευρά, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα θέλατε να έχετε αποφύγει και να αφήσετε πίσω σας. Τι ανέχεστε εδώ και πάρα πολύ καιρό; Ποια προβλήματα αναβάλετε να αντιμετωπίσετε; Μην τα αφήσετε να σας κρατήσουν πίσω περισσότερο, τώρα που γνωρίζετε ότι εξαντλούν την ενέργειά σας. Διαχειριστείτε τις καταστάσεις και θέστε τα όρια σας. Ξεκινήστε να αναθέτετε περισσότερα στην ομάδα σας, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι η ανάθεση με γνώμονα την ανάπτυξη είναι καλή για εκείνους και τους βοηθά να εκτεθούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Φυσικά, τα εμπόδια δεν προέρχονται μόνο από τους άλλους και πολλές φορές τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Υπάρχουν όμως τρόποι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους λόγους που νιώθουμε χαρούμενοι μετά τις διακοπές, είναι η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα που επανεκκινεί τον εγκέφαλό μας. Θυμηθείτε το κατά τη διάρκεια του χρόνου και φροντίστε να κάνετε μικρές αλλαγές: ακολουθήστε μια νέα διαδρομή προς το γραφείο, εργαστείτε από διαφορετική τοποθεσία ή μάθετε κάτι καινούριο.

Πότε νιώθετε απελπισμένοι;

Επειδή η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, δεν υπάρχουν κοινές συνταγές για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχει όμως ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν στο Coaching το οποίο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για όλους και ονομάζεται “Ο τροχός της ζωής”.

Μια άσκηση που είναι εύκολο να κάνετε και μόνοι σας. Σχεδιάστε ένα μεγάλο κύκλο και χωρίστε το σε έξι ίσα μέρη. Το κάθε κομμάτι από τα έξι, αντιπροσωπεύει μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ζωής σας -μπορεί να είναι η φιλία, η οικογένεια, η εργασία, η φυσική κατάσταση κλπ. Στη συνέχεια, βαθμολογήστε τον εαυτό σας σε κάθε περιοχή με το 0 να βρίσκεται στο κέντρο του τροχού και το 10 κατά μήκος της περιμέτρου. Στο τέλος ενώστε τα σημεία για να δείτε πώς μοιάζει ο τροχός της ζωής σας.

Εάν βαθμολογούσατε τον εαυτό σας με το τέλειο 10 σε όλους τους τομείς, θα είχατε έναν λείο, στρογγυλό τροχό. Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι ο τροχός μας είναι αρκετά ανώμαλος. Για παράδειγμα, ίσως η επαγγελματική πρόοδος και η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης να αποτελούν για εσάς προτεραιότητες, αλλά έχετε βάλει 10 στην καριέρα και 2 στην φυσική κατάσταση επειδή δεν βρίσκετε χρόνο να αφιερώσετε για αυτή.

Αφού ελέγξετε πώς κατατάσσετε τον εαυτό σας, επιλέξτε έναν τομέα ως προτεραιότητα για βελτίωση. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αντιμετωπίσετε τα πάντα ταυτόχρονα για να μην καταλήξετε σε υπερβολές χωρίς αποτέλεσμα.  Μόλις ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, ορίστε το επόμενο.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας να αντέξει μέχρι το επόμενο τριήμερο και τις διακοπές. Όταν προκύψουν εμπόδια – κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί- θα έχετε δημιουργήσει τις συνήθειες και τη νοοτροπία για να τα διαχειριστείτε. Αντί να παρασυρθείτε από την αγωνία, το στρες και το άγχος, θα μπορέσετε να οδηγηθείτε εκεί που θέλετε χωρίς να μπείτε σε μια δίνη αντιδράσεων. Και θα είστε περήφανοι όχι μόνο για αυτά που καταφέρατε, αλλά και για τον τρόπο που το κάνατε.

 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.