02 Μάι 2024
READING

Οι πρωτοβουλίες corporate wellness δεν βελτιώνουν πραγματικά την ευεξία και ευημερία των εργαζομένων

3 MIN READ

Οι πρωτοβουλίες corporate wellness δεν βελτιώνουν πραγματικά την ευεξία και ευημερία των εργαζομένων

Οι πρωτοβουλίες corporate wellness δεν βελτιώνουν πραγματικά την ευεξία και ευημερία των εργαζομένων

Oι εταιρικές πρωτοβουλίες για την ευεξία και την ευημερία του προσωπικού δεν έχουν πάει μέχρι στιγμής όσο καλά αναμένονταν. Κάτι δεν λειτούργησε -σε αυτό καταλήγει μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο Industrial Relations Journal. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι πρωτοβουλίες corporate wellness και wellbeing δεν βελτίωσαν πραγματικά την ψυχική υγεία, ευεξία και ευημερία των εργαζομένων. 

Για τη μελέτη, o WilLiam Fleming, ερευνητής στο Wellbeing Research Centre της Οξφόρδης ανέλυσε δεδομένα σχεδόν 50.000 εργαζομένων από 233 εταιρείες. Τους ρώτησε αν συμμετείχαν σε κάποιο από τα 90 περίπου διαφορετικά προγράμματα εταιρικής ευεξίας – θελοντισμός ή φιλανθρωπική εργασία, μαθήματα και προγράμματα mindfulness, διαχείρισης άγχους, χρόνου, χαλάρωσης, μασάζ, χρήση εφαρμογής ευεξίας, ημέρες ψυχικής υγείας, coaching και άλλα. ‘Εθετε επίσης μια σειρά ερωτήσεων για να προσδιορίσει την τρέχουσα κατάσταση τους αναφορικά με την ευημερία και την ικανοποίηση τους από τη ζωή και την εργασία. Τέλος ζητούσε να βαθμολογήσουν διάφορες δηλώσεις, όπως «υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ του προσωπικού», «οι σχέσεις στην εργασία είναι τεταμένες», «έχω την εκπαίδευση και τα εργαλεία που χρειάζομαι για να κάνω καλά τη δουλειά μου», «νιώθω ότι ανήκω εδώ» κλπ ως προς το πόσο ισχύει στις σημερινές εργασιακές τους συνθήκες.

Η μελέτη έδειξε ότι η συμμετοχή στα προγράμματα corporate wellness συνδέεται σε μικρό βαθμό με την πραγματική ευημερία των εργαζομένων. Δυστυχώς, κανένα από τα προγράμματα, τις εφαρμογές, τις τεχνικές και τα μαθήματα δεν τους έκανε να αισθάνονται καλύτερα. Με μια εξαίρεση. Ποια ήταν αυτή;

Ναι, ήταν o εθελοντισμός.

Όσοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά για φιλανθρωπικό σκοπό που διοργάνωνε η εταιρεία τους ανέφεραν κατά μέσο όρο καλύτερη ευημερία. Η εθελοντική εργασία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, καθώς το να βοηθάμε άλλους μας κάνει με τη σειρά του να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Είναι δύσκολο βέβαια να πει κανείς με βεβαιότητα ότι τα προγράμματα εθελοντισμού αποκλειστικά βελτίωσαν την ψυχική υγεία των εργαζόμενων -πιθανώς το γεγονός ότι είχαν καλύτερη ψυχολογία τους οδήγησε να προσφέρουν εθελοντικές ώρες εργασίας.

Ανεξάρτητα από αυτό, το σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι επιχειρήσεις, δεν έφερε την αναμενόμενη βελτίωση της ευημερίας του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το θέμα του wellbeing; Σαφέστατα όχι.

Η ψυχική υγεία κορυφαία προτεραιότητα στο χώρο εργασίας

Στο άρθρο “ Γιατί η ψυχική υγεία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα στο χώρο εργασίας» της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΡΑ), εκτενής ψυχολογική έρευνα δείχνει τη σημασία της παροχής κάλυψης ψυχικής υγείας, κατάλληλης εκπαίδευσης, ευέλικτης εργασίας και ισότητας στον χώρο εργασίας. Ένα υγιές εργατικό δυναμικό είναι το θεμέλιο για ακμάζοντες οργανισμούς και πιο υγιείς κοινότητες, συμπεραίνουν οι επιστήμονες.

Στο μεταξύ οι κρίσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν σήμερα εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν φτάσει στα ύψη. Το 76% των εργαζομένων στις ΗΠΑ ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας και το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι συνθήκες εργασίας τους είχαν συμβάλει σε αυτά τα προβλήματα. Το 81% των ερωτηθέντων στο μέλλον θα αναζητήσει χώρους εργασίας που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία.

Όπως φαίνεται χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να αντιμετωπιστούν σωστά τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εργασία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν ό,τι κάνουν μέχρι τώρα. Τα προγράμματα ευημερίας μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, αλλά δεν είναι η απουσία τους που προκαλεί την κρίση ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί εργαζόμενοι. Είναι ένα σύνθετο σύστημα παραγόντων που επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων -εργαζόμενων και μη. Κάτι που η κοινωνία συνολικά χρειάζεται να κατανοήσει πρώτα για να το αντιμετωπίσει. 

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.