30 Απρ 2024
READING

Κάτω από αμπελώνες το νέο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας

4 MIN READ

Κάτω από αμπελώνες το νέο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας

Κάτω από αμπελώνες το νέο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας

Από μακριά, το νέο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία δεν θα διακρίνεται σχεδόν καθόλου. Δεκαεννιά στρέμματα αμπελώνες θα καλύψουν μεγάλο μέρος από την επιφάνεια του, δίνοντας το στοίχημα της βιωσιμότητας και του εναρμονισμού με το φυσικό περιβάλλον. Κρυμμένο κάτω από την κεκλιμένη καταπράσινη στέγη του, το αεροδρόμιο σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται να έχει τις Αφίξεις και τις Αναχωρήσεις απέναντι, ώστε να διευκολύνονται οι επιβάτες. Η οροφή του θα αποτελείται από 38 μεγάλα παράθυρα, ανάμεσα σε αντίστοιχες σειρές αμπελώνων, που θα επιτρέπουν το φυσικό φως και θα προσφέρουν θέα στο πράσινο που θα καλύπτει το κτίριο.

Μόλις λίγα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του κέντρου της Φλωρεντίας, η κατασκευή του νέου αεροδρομίου αναμένεται να ξεκινήσει φέτος και να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της κατασκευής του το 2026.

Η εταιρεία που ανέλαβε το σχεδιασμό ονομάζεται Rafael Viñoly Architects, έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και συμμετοχές στο σχεδιασμό έργων όπως το Διεθνές Φόρουμ του Τόκιο, το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ και το αεροδρόμιο Carrasco. O Rafael Viñoly ξεκίνησε να εργάζεται στον Διεθνές Αεροδρόμιο της Φλωρεντίας το 2014 και πέρασε σχεδόν μια δεκαετία μελετώντας ενδελεχώς την τοποθεσία και σχεδιάζοντας, πριν πεθάνει τον Μάρτιο του 2023 και αναλάβει τη συνέχιση του έργου ο γιος του Román.

Οι αμπελώνες σύμβολο της περιοχής και φορέας βιωσιμότητας

Όπως λέει ο ίδιος, ο πατέρας του ήθελε πολύ να κάνει κάτι για την πόλη που χάρισε στον κόσμο τον Michelangelo και το αεροδρόμιο ήταν κάτι που τον έκανε να προσπαθήσει πραγματικά να δημιουργήσει ένα έργο που θα αποτελεί ορόσημο για την Φλωρεντία.

Οι αμπελώνες αναδείχθηκαν ως το απόλυτο σύμβολο της περιοχής της Τοσκάνης, από τις αρχικές κιόλας σκέψεις. Και λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλο μέρος του τοπίου γύρω από τη πόλη καλύπτεται ήδη από αυτούς, η επιλογή θα επέτρεπε επίσης στο αεροδρόμιο να εναρμονιστεί πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Ο αμπελώνας θα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της οροφής, η οποία είναι κοντά στο επίπεδο του εδάφους και πολύ μακριά από τους αεροδιαδρόμους. Για λόγους ασφαλείας – και για την μεγαλύτερη προστασία των φυτών από τους ρύπους – η δυτική περιοχή της οροφής που θα υψώνεται πάνω από τον τερματικό σταθμό, θα αποτελείται από μη καρποφόρα φυτά. Το κρασί δε που θα παρασκευαστεί προβλέπεται να αποθηκεύεται σε ειδικούς θαλάμους κάτω από την οροφή.

Η μόνωση που θα παρέχεται στο κτίριο από τους αμπελώνες της οροφής θα συμβάλει στην προσπάθεια να γίνει το αεροδρόμιο πιο βιώσιμο μέσω του φυσικού ελέγχου της θερμοκρασίας. Τους χειμερινούς μήνες, το φύλλα θα βοηθούν στη διατήρηση της ζεστασιάς και το καλοκαίρι θα μειώνει τη θερμοκρασία. Τα παράθυρα επιπλέον, θα μειώσουν την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό και η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τοπικά παραγόμενα φωτοβολταϊκά.

Καινοτομία στο σχεδιασμό των αεροδρομίων

Η εταιρεία δεν καινοτομεί για πρώτη φορά στο σχεδιασμό και αεροδρομίων. Το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας έρχεται μετά από το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης που έχει κήπο με πεταλούδες και πισίνα στον τελευταίο όροφο, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ινδίας με τους καταπράσινους κήπους και το νέο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, που θα λειτουργήσει τον Μάιο και κατασκευάζεται κυρίως από τοπική ξυλεία. Οι σχεδιαστές φαίνεται να εμπνέονται από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του παρελθόντος και να βλέπουν άλλες δυνατότητες σχεδιασμού στα αεροδρόμια.

Η βιωσιμότητα θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πρόβλεψη και υλοποίηση σχεδίων, σε κάθε κλάδο και επίπεδο. Για τους αρχιτέκτονες επιπλέον, θα πρέπει να είναι και ο τρόπος που προσεγγίζουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, από την άποψη της ηθικής ευθύνης που έχουν να λάβουν υπόψιν τους κάθε βιώσιμη λύση. Εάν μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής, εξακολουθεί να ισχύει η τάση που θέλει τα αεροδρόμια από μόνα τους να αποτελούν προορισμούς, το νέο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας αναμένεται να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα σε αυτά.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.