16 Ιούν 2024
READING

Μιχάλης Τσαμάζ: Ο χαρισματικός ηγέτης που αναμόρφωσε τον ΟΤΕ

5 MIN READ

Μιχάλης Τσαμάζ: Ο χαρισματικός ηγέτης που αναμόρφωσε τον ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ: Ο χαρισματικός ηγέτης που αναμόρφωσε τον ΟΤΕ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και Διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ. Ο άνθρωπος που έμελλε να αποτελέσει τον μακροβιότερο πρόεδρο στην ιστορία του ομίλου αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του τον Ιούνιο του 2024, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί και το συμβόλαιό του, ενώ τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο Κώστας Νεμπής.

Κάπως έτσι θα «πέσουν» οι «τίτλοι του τέλους» σε μία εξαιρετική πορεία η οποία κράτησε περισσότερο από 13 χρόνια και συνδέθηκε με μεγάλες επιτυχίες του Ομίλου.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Μιχάλης Τσαμάζ γεννήθηκε το 1959 στην Καισαριανή και μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός σε λατομείο με καταγωγή από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας ενώ η μητέρα του ήταν από τα Χανιά Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του New Brunswick στον Καναδά και με την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Ελλάδα.

Είναι ο άνθρωπος που αποτελεί τον μακροβιότερο Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ιστορία του ΟΤΕ, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2010.

Θέτοντας την εμπειρία του πελάτη ως πρώτη προτεραιότητα, ηγήθηκε του επιτυχημένου μετασχηματισμού του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, με ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT. Επιπλέον, ίδρυσε start-ups σε νέες αγορές όπως fintech, παραγγελία φαγητού και σύγκριση & αγορά ασφαλίσεων. Το όραμα που έχει θέσει για την εταιρεία για το 2030, είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί σε μία πορεία 23 ετών

Ο Μιχάλης Τσαμάζ θα συμπληρώσει, με την αποχώρησή του, σχεδόν 23 χρόνια στον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς εντάχθηκε σε αυτόν τον Οκτώβριο του 2001, αναλαμβάνοντας Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International. Το 2004 τοποθετήθηκε CEO της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ στο εξωτερικό, ενώ, έχοντας σημαντική βοήθεια από τον τότε Πρόεδρο & Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη, κατάφερε να ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό έργο με επιτυχία.

Το 2006 ορίστηκε CEO της OTE Globe, όχημα του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πέτυχε την εξυγίανση και ανασύστασή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά της και το διεθνές της κύρος.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2007, ανέλαβε επικεφαλής της COSMOTE, της μεγαλύτερης θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ και Νο1 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ενίσχυσε την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά την ψαλίδα σε σχέση με τον δεύτερο πάροχο.

Στο «τιμόνι» του ομίλου από το 2010

Ως επιβράβευση μίας άκρως επιτυχημένης διαδρομής περίπου 10 ετών, τον Νοέμβριο του 2010 ορίστηκε Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ. Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση. Μέσω της υγιούς χρηματοοικονομικής του θέσης, ο όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να εφαρμόσει ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Το όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Το 2016 έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκε ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο έδρασε ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2021, έθεσε ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία: να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές του ΟΤΕ, λανσάρει συμπληρωματικές ψηφιακές υπηρεσίες: τις υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού ΒΟΧ, την πλατφόρμα αγοράς ασφαλειών COSMOTE Insurance και το Payzy by COSMOTE, την εφαρμογής πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λάνσαρε η εταιρεία στα τέλη του 2022 και έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες. Σύντομα το payzy θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην Γερμανία από την Deutsche Telekom, ενώ πρόσφατα ο ΟΤΕ πρόσθεσε στο portfolio του και το payzy pro, ένα mobile app για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη και για τους καταναλωτές.

Χωρίς αμφιβολία, η πολυετής διαδρομή του Μιχάλη Τσαμάζ στον Όμιλο ΟΤΕ συνοδεύτηκε από πολύ σημαντικές επιτυχίες, με το αποτύπωμά του να είναι έντονο και τον Κώστα Νεμπή να βρίσκει τον πήχη τοποθετημένο σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 το Global Telecoms Business συμπεριέλαβε τον Μιχάλη Τσαμάζ στη θέση 84 στον κατάλογο των 100 ισχυρότερων προσωπικοτήτων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών διεθνώς, ενώ στις 26 Ιουνίου του 2023 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.