02 Μάι 2024
READING

Απενοχοποιώντας την second hand αγορά – Και η Skroutz «μπαίνει» στα μεταχειρισμένα

5 MIN READ

Απενοχοποιώντας την second hand αγορά – Και η Skroutz «μπαίνει» στα μεταχειρισμένα

Απενοχοποιώντας την second hand αγορά – Και η Skroutz «μπαίνει» στα μεταχειρισμένα

Έτοιμη να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην αγορά των μεταχειρισμένων προϊόντων παρουσιάζεται η Skroutz, επιχειρώντας έτσι να αντισταθμίσει και τον περιορισμό της ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο εγχείρημα, το οποίο τώρα λειτουργεί πιλοτικά σε beta επίπεδο. Με βάση τον σχεδιασμό, θα επιτρέπεται η αγοραπωλησία μεταχειρισμένων προϊόντων μεταξύ χρηστών της πλατφόρμας.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες που εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο ρόλο. Η διαφορά στην περίπτωση της Skroutz είναι ότι εκείνη θα εκτελεί και χρέη «εγγυητή» της συναλλαγής, η οποία δεν θα ολοκληρώνεται εάν πρώτα δεν παραδοθεί το προϊόν και διαπιστωθεί ότι αυτό είναι έτσι όπως διαφημιζόταν. Με τον τρόπο αυτό μηδενίζεται το ενδεχόμενα να παρουσιαστούν φαινόμενα εξαπάτησης, τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν σε έναν υπολογίσιμο βαθμό.

Μία ακόμα καινοτομία είναι ότι στους αντισυμβαλλόμενους θα δίνεται η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και μέσω των locker της Skroutz. Συγκεκριμένα, ο πωλητής θα μπορεί να αφήνει το αντικείμενο σε κάποια θυρίδα, οι άνθρωποι της Skroutz να το παραλαμβάνουν και στη συνέχεια να το παραδίδουν στον αγοραστή. Και, κυρίως, η συγκεκριμένη υπηρεσία να πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα μέσω της πλατφόρμας.

Ακόμα, οι χρήστες θα μπορούν να πουλάνε το προϊόν που επιθυμούν και να αγοράζουν ένα άλλο μέσα από τα συμβεβλημένα καταστήματα.

Public: Η υπηρεσία Segond go και τα video games

Στον… χορό των μεταχειρισμένων έχουν μπει από πολύ νωρίς τα Puclic, τα οποία προσφέρουν εδώ και χρόνια ανάλογες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Όλα ξεκίνησαν από την κατηγορία των video games, με τους καταναλωτές να έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να αγοράσουν κάποιο μεταχειρισμένο παιχνίδι για την αγαπημένη τους κονσόλα αλλά και να επιστρέψουν παιχνίδια που είχαν ήδη στην κατοχή τους προκειμένου να μειώσουν το κόστος της επόμενης αγοράς τους.

Επρόκειτο για μία υπηρεσία που μπορεί να υπήρχε σε εξειδικευμένα καταστήματα του χώρου, ήταν όμως η πρώτη φορά που την προσέφερε μία μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που τα Public προσφέρουν σε συνεργασία με την iRepair (εταιρεία της οποίας κατέχουν το 50%) την υπηρεσία Second go.

Μέσω αυτής, προσφέρονται στους καταναλωτές πλήρως ανακατασκευασμένες συσκευές iPhone αλλά και laptop που ξαναφτιάχτηκαν από τους πιστοποιημένους τεχνικούς της γνωστής αλυσίδας iRepair, σύμφωνα με κορυφαία πρότυπα ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά μιας refurbished συσκευής μειώνει το κόστος για τους καταναλωτές έως και 50%, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει σημαντικά την κυκλική οικονομία.

Οι refurbished συσκευές “second go” διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα Public και στο Public.gr με εγγύηση 12 μηνών. Κάθε μία από αυτές έχει περάσει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου από το εξειδικευμένο προσωπικό της iRepair και διαθέτει εμπεριστατωμένη αξιολόγηση που πιστοποιεί ότι είναι 100% λειτουργική, σαν καινούργια. Οι καταναλωτές που θα προμηθευτούν μία από αυτές τις συσκευές, έχουν τη δυνατότητα δωρεάν επιστροφής σε 30 ημέρες, ενώ για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές, η παράδοση γίνεται δωρεάν εντός 3 εργάσιμων ημερών, σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σύστημα διαβάθμισης συσκευών (grades) που προσδιορίζει την εξωτερική τους εμφάνιση και χρησιμοποιείται ως ποιοτικό πρότυπο, η κορυφαία ποιότητα των refurbished συσκευών κυμαίνεται από A (Άριστη κατάσταση με ανεπαίσθητα σημάδια χρήσης) σε Β (Άριστη κατάσταση με εμφανή σημάδια χρήσης) και C (Καλή κατάσταση με εμφανή σημάδια χρήσης).

Όσοι μάλιστα επιθυμούν να τις δουν από κοντά και να επιλέξουν την καταλληλότερη για τους ίδιους, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν ένα από τα 20 iRepair σημεία που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα Public.

Τα κύρια πλεονεκτήματα μίας refurbished συσκευής, επομένως, σε σχέση με μία μεταχειρισμένη είναι πως:

(α) έχει 12-μηνη εγγύηση

(β) έχει περάσει διαγνωστικό έλεγχο από την τους iRepair Experts

(γ) υπάρχει δυνατότητα επιστροφής

Το πρόγραμμα “second go” είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής “Love Earth” των Public, βοηθώντας το brand να παρατείνει τη διάρκεια ζωής 100% λειτουργικών συσκευών, αποτρέποντας την πρόωρη κατάληξη τους ως ηλεκτρονικά απόβλητα. Αξιοποιώντας την αγάπη των Public αλλά και των καταναλωτών για την τεχνολογία, οι συσκευές αποκτούν δεύτερη ζωή, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αγάπη για τον πλανήτη.

Αγοράζοντας μεταχειρισμένα χωρίς… ενοχές

Μπορεί παλαιότερα η ελληνική αγορά να αντιμετώπιζε με δισταγμό τα μεταχειρισμένα προϊόντα, πλέον όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ακολουθώντας μία τάση που επικρατεί σε πολλές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές παρουσιάζονται πλέον πρόθυμοι να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα (κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές video games, ρούχα κ.α.), είτε από καταστήματα, είτε από διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες αγγελιών και marketplaces.

Ενδεικτικό της νέας τάσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά, το 1/3 των Ελλήνων προχώρησε στην αγορά μίας τουλάχιστον μεταχειρισμένης συσκευής, με τα κινητά τηλέφωνα να έχουν την πρώτη θέση στις επιλογές τους, ενώ 1 στους 2 είναι θετικός για μία ανάλογη αγορά.

Ακόμα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα καταγράφει αύξηση 49,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 8,92 εκατ. ευρώ.

Σημαντική είναι και η άνθηση της αγοράς μεταχειρισμένων ειδών στα ρούχα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανοίξει στη χώρα μας καταστήματα, μεταξύ άλλων, από τη λιθουανική Humana και τη βουλγαρική Mania, ενώ η αλυσίδα Zara έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα Pre-Owned από τις 12 Δεκεμβρίου και στην Ελλάδα, μέσω της οποίας οι πελάτες της μπορούν να πωλούν ή να αγοράζουν ρούχα και αξεσουάρ από δεύτερο χέρι.

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν ξαφνιάζει, καθώς, σύμφωνα με τη Statista, η συγκεκριμένη αγορά, των μεταχειρισμένων ρούχων, το 2022 είχε αποτίμηση 177 δισ. δολάρια, με τις προβλέψεις να μιλούν για «εκτόξευση» μέχρι το 2027 Στα 351 δισ. δολάρια.

Γίνεται πλέον εμφανές ότι σε μία εποχή που το καταναλωτικό κοινό είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σχετικά με τις «πράσινες» πολιτικές των εταιρειών, ενώ ταυτοχρόνως αναζητά ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, ο τομέας των μεταχειρισμένων προϊόντων, ειδικά με την εγγύηση μεγάλων εταιρειών, θα γνωρίζει συνεχώς άνθιση. Μένει να δούμε, ποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.