02 Μάι 2024
READING

Έκαστος στο είδος του, χωρίς όμως να εμποδίζεται η συνεργασία

3 MIN READ

Έκαστος στο είδος του, χωρίς όμως να εμποδίζεται η συνεργασία

Έκαστος στο είδος του, χωρίς όμως να εμποδίζεται η συνεργασία

Δεν θα ήταν πολύ ωραίο αν συνεργαζόμασταν με συναδέλφους που σκέφτονται και αντιδρούν όπως εμείς; Ναι. Ή μάλλον όχι. Όσο δύσκολο κι αν είναι να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από εμάς, η καινοτομία και η δημιουργικότητα μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από τη διαφορετική σκέψη και εμπειρία. Κι αυτό είναι κάτι που σε πρακτικό επίπεδο μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία και την πρόοδο, ειδικά εάν ο προϊστάμενος ή οι συνάδελφοί σας είναι εντελώς διαφορετικοί από εσάς.

Οι στόχοι που θέτουν οι άνθρωποι και ο τρόπος που τους κινητοποιεί για τους πετύχουν διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Texas περιγράφει πέντε δομικά χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι και τους κάνουν να ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο: εξωστρέφεια, συμφωνία, ευσυνειδησία, διαφάνεια και συναισθηματική σταθερότητα.

Νιώθεις καλά όταν τα φώτα είναι πάνω σου

Η εξωστρέφεια αντανακλά τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται καλά όταν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Οι εσωστρεφείς αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, αν και συνήθως είναι κοινωνικοί άνθρωποι που απλά προτιμούν να έχουν λίγους ανθρώπους γύρω τους.

Θέλεις να είσαι αρεστός και αποδεκτός

Η συμφωνία αντανακλά πόσο πολύ θέλουν οι άνθρωποι να γίνονται αρεστοί στους άλλους. Συνήθως τα άτομα που έχουν ευχάριστη προσωπικότητα θέλουν να αρέσουν στους άλλους, δυσκολεύονται να μεταφέρουν άσχημα νέα, να ασκήσουν κριτική και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Κάτι φυσικά που δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους -άλλοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου.

Είσαι πολύ ευσυνείδητος

Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι καθοδηγούνται από την ανάγκη και επιθυμία τους να ολοκληρώσουν αυτό που έχουν αναλάβει και να ακολουθούν κανόνες. Συχνά οι άλλοι τους θαυμάζουν γιατί είναι συνεπείς και επικρίνουν τους λιγότερο ευσυνείδητους επειδή χρειάζονται μεγαλύτερη επίβλεψη. Ωστόσο, εκείνοι που δείχνουν λιγότερο ευσυνείδητοι μπορεί να αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί και ότι μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικές λύσεις στα προβλήματα καθώς δεν αισθάνονται την ανάγκη να ακολουθήσουν κανόνες.

Δεν διστάζεις μπροστά στο καινούριο

Η διαφάνεια αντανακλά την προθυμία των ανθρώπων να εξετάσουν νέες ιδέες, σε αντίθεση με άλλους που θα τις απορρίψουν μόνο και μόνο επειδή είναι καινούριες και δεν έχουν ξαναδοκιμαστεί.

Είσαι συναισθηματικά σταθερός

Η συναισθηματική σταθερότητα φαίνεται στις συναισθηματικές αντιδράσεις που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στην επιτυχία και την αποτυχία. Εκείνοι που είναι σταθεροί συναισθητικά δεν αποσυντονίζονται από την εναλλαγή των συνθηκών και αντιμετωπίζουν τα πάντα με στωικότητα. Τα συναισθηματικά ασταθή άτομα, από την άλλη πλευρά, βιώνουν σημαντικές διακυμάνσεις στη διάθεσή τους, κάτι που ενδέχεται να προκαλεί δυσκολία στη συνεργασία με τους άλλους.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι ο καθένας κομίζει κάτι διαφορετικό και μοναδικό στον εργασιακό χώρο. Κάποιος μπορεί να είναι συγκρουσιακός και να δυσκολεύει τη συνεργασία, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικός στο να βρίσκει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Κάποιος άλλος, ίσως να μην είναι αποτελεσματικός όταν δουλεύει στον ίδιο χώρο με πολλούς συναδέλφους, αλλά να είναι πολύ λεπτομερής και μεθοδικός όταν έχει ησυχία. Ένας εξωστρεφής μπορεί να εργάζεται καλύτερα στο γραφείο, από ότι ένας εσωστρεφής που μπορεί να προτιμά την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Μόνο μερικά από τα στοιχεία της πολύπλευρης προσωπικότητάς μας φέρνουμε στη δουλειά. Το να τα αναγνωρίζουμε, μπορεί να βοηθήσει τόσο για να παρατηρήσουμε το δικό μας μοτίβο συμπεριφοράς, όσο και των συναδέλφων ή υφισταμένων μας. Μπορεί να μας ωθήσει επίσης να κάνουμε μια προσπάθεια να τα αλλάξουμε, ειδικά αν αποτελούν εμπόδιο. Γιατί όσο υπέροχη και αν είναι η ψυχολογία της προσωπικότητας, τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου αποτελούν το σημείο από το οποίο ξεκινά, και όχι το πεπρωμένο του. 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.