02 Μάι 2024
READING

Χρήστος Μεγάλου: Ο άνθρωπος που οδηγεί την Τρ. Πειραιώς στο μέλλον

5 MIN READ

Χρήστος Μεγάλου: Ο άνθρωπος που οδηγεί την Τρ. Πειραιώς στο μέλλον

Χρήστος Μεγάλου: Ο άνθρωπος που οδηγεί την Τρ. Πειραιώς στο μέλλον

Επτά χρόνια συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από τότε που ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς και μαζί την -γεμάτη προκλήσεις- αποστολή να οδηγήσει την τράπεζα στην επόμενη ημέρα.

Ο έμπειρος τραπεζίτης εκτελεί χρέη CEO από τον Μάρτιο του 2017. Μία θέση που θεωρήθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να την αναλάβει, με δεδομένη την σημαντική διαδρομή που είχε καταγράψει στον τομέα του Investment Banking, αλλά, φυσικά, και της τεράστιας πείρας που απέκτησε από τη διοίκηση της Eurobank, στην οποία διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος.

Κάπως έτσι, μετά από συνεδρίαση του Nomination Committee και του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Χρηστος Mεγάλου έγινε ο νέος διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας καθώς εξελέγη, ομόφωνα, ως μόνος υποψήφιος.

Μία ζωή μέσα στις τράπεζες

Το βιογραφικό του Χρήστου Μεγάλου άλλωστε ήταν είναι αρκετό για να πείσει ότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να ηγηθεί μίας τόσο σημαντικής προσπάθειας.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1959 , ολοκλήρωσε αρχικά τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια απέκτησε ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας.

Από το Φεβρουάριο 2013, μέχρι την εκλογή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Eurobank, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), της Επενδυτικής Τράπεζας Credit Suisse Europe με έδρα του το Λονδίνο.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα, από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe, ενώ από το 2002 μέχρι το 2010, είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο.

Την περίοδο 1997-2002 διετέλεσε Διευθυντής της Credit Suisse Europe και ήταν υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο, ενώ την περίοδο 1989-1997, ήταν Διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd), την επενδυτική τράπεζα της Barclays Worldwide.

Αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πλέον παρέμεινε και εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1984 έως το 1986 εργάστηκε στην Arthur Andersen & Co, στην Ελλάδα.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εποχή που ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν γεμάτη προκλήσεις τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Άλλωστε, η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στον εφιάλτη των capital controls ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε σημαντικό ποσοστό στις λεγόμενες συστημικές τράπεζες. Και για την ίδια την Τρ. Πειραιώς πάντως ήταν μία περίοδος σημαντικών ανακατατάξεων. Συγκεκριμένα, η τράπεζα είχε βρεθεί για ένα διάστημα με προσωρινό πρόεδρο και σύμβουλο, ενώ υπήρχαν και σημαντικές διαφωνίες στελεχών για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει ως νέος CEO.

Ήταν λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η λύση που βρέθηκε ήταν ομόφωνη, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κ. Μεγάλου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, ίσως και καθοριστικές για την ίδια την τράπεζα, όπως η υπόθεση με τα αποκαλούμενα «κόκκινα δάνεια».

Τα στοιχεία που έπεισαν τους μετόχους να «ανάψουν το πράσινο φως» ήταν, εκτός των άλλων, η μεγάλη διεθνής εμπειρία, οι γνώσεις για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και η σε βάθος κατανόηση της ελληνικής αγοράς του Χρήστου Μεγάλου.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή, παλιοί του συνεργάτες σχολίαζαν ότι: «Ο Μεγάλου ξέρει καλά να στήνει σχήματα και να μαζεύει λεφτά». Τον περιέγραφαν δηλαδή ως έναν εξαιρετικά έμπειρο επαγγελματία της επενδυτικής τραπεζικής που καταφέρνει να γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ του προβλήματος που αναζητά λύση και των χρημάτων που μπορούν να μαζευτούν και να στηρίξουν την λύση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία του στην Eurobank συνδέθηκε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της και την μετοχική διεθνοποίηση της.

Και στην Τράπεζα Πειραιώς τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, αφού μέσα σε μόλις 143 μέρες κατάφερε να απαλλάξει την τράπεζα που διοικεί από «κόκκινα» δάνεια 26 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη συμφωνία με την Intrum.

Η πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον και ο στόχος του 1 δισ. ευρώ

Η συνέχεια ήταν εξίσου θετική, με την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει σημαντικές κινήσεις προς ένα καλύτερο μέλλον, επωφελούμενη και από την γενικότερη θετική συγκυρία που επικρατεί πλέον τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στο τραπεζικό σύστημα, και κορυφώθηκε, φυσικά, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πριν λίγες μέρες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε κερδοφορία 800 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ παρουσίασε το ιστορικά ισχυρότερο σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το 4ο τρίμηνο, παράγοντας €0,25 κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε €0,80 και 17%.

Βασιζόμενη στις επιδόσεις του 2023, η Πειραιώς ανακοίνωσε τους νέους χρηματοοικονομικούς της στόχους για την περίοδο 2024-26. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου €1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Επίσης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο, στοχεύει πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Κι όλα αυτά, έχοντας στο «τιμόνι» της τον Χρήστο Μεγάλου, έναν άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να βρει λύσεις σε καυτά ζητήματα, με τα αποτελέσματα να τον δικαιώνουν.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.