02 Μάι 2024
READING

Αττική Οδός: Ένα έργο πνοής που άλλαξε την Ελλάδα

6 MIN READ

Αττική Οδός: Ένα έργο πνοής που άλλαξε την Ελλάδα

Αττική Οδός: Ένα έργο πνοής που άλλαξε την Ελλάδα

Η Αττική Οδός ετοιμάζεται να κλείσει, τον προσεχή Μάρτιο, 23 χρόνια ζωής, αφού η λειτουργία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2001, μαζί με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κατασκευή της είχε ξεκινήσει το 1996, και αρχικά είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως το ύψος της λεωφόρου Γέρακα αλλά κι ένα μέρος της από το ύψος της λεωφόρου Κύμης μέχρι τον Α/Κ αυτοκινητοδρόμου Αθηνών Λαμίας.

Στις αρχές του 2003, δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα από τη Λεωφόρο Κηφισίας έως τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επίσης, η Περιφερειακή Υμηττού, είχε ασφαλτοστρωθεί μέχρι τη χρονιά αυτή και οι σήραγγες ήταν έτοιμες. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2003, η Περιφερειακή Υμηττού δόθηκε στην κυκλοφορία. Αυτό το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου διατρέχει τον Υμηττό και παρακάμπτει τη Λεωφόρο Μεσογείων και συνδέει τη Λεωφόρο Κηφισίας και τις παρακείμενες περιοχές, και το αεροδρόμιο με τα ανατολικά προάστια της Αθήνας.

Το Νοέμβριο του 2003, το δυτικό τμήμα από την Ελευσίνα προς τη Λεωφόρο Κηφισίας δόθηκε στην κυκλοφορία. Τον Απρίλιο του 2004, ένα μικρό τμήμα 2,5 χιλιομέτρων άνοιξε, συνδέοντας την Περιφερειακή Υμηττού με τη δυτική κατεύθυνση της Αττικής Οδού.

Σήμερα η Αττική Οδός διατρέχει την Αττική από την Ελευσίνα ως τα Σπάτα, με κύριο αυτοκινητόδρομο τον Αυτοκινητόδρομο 6 (Α6) και δευτερεύοντες τους A61 (Μαρκόπουλο – Λαύριο), Α62 (Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού), Α64 (Κορωπί-Αεροδρόμιο), Α65 (Περιφερειακή Λεωφόρος Αιγάλεω),, οι οποίοι είναι κλάδοι του Α6. Τέλος, υπάρχει ο τριτεύων αυτοκινητόδρομος Α621, κλάδος του Α62.

Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας – Σπάτων (με κατεύθυνση τα Σπάτα), ξεκινά λίγο μετά το σταθμό διοδίων της Ελευσίνας και τερματίζει 3 χιλιόμετρα πριν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο αυτοκινητόδρομος από το σημείο τερματισμού της Αττικής Οδού μέχρι το κτίριο του αεροσταθμού συντηρείται από την εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Από τους πιο ασφαλείς δρόμους της Ευρώπης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική Οδός θεωρείται ένας από τους πιο ασφαλείς δρόμους της Ευρώπης. Σχεδιάστηκε με πολύ αυστηρά κριτήρια ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται ισχυρά προστατευτικά σε κάθε κατεύθυνση και αντιολισθητική άσφαλτος υψηλής ποιότητας, πυκνός φωτισμός και άριστη περίφραξη.

Ακόμα, στην Αττική Οδός λειτουργεί κλειστό κύκλωμα καμερών παρακολούθησης, συνδεδεμένο με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, το οποίο ανιχνεύει κάθε συμβάν που λαμβάνει χώρα στον αυτοκινητόδρομο και ενημερώνει τις μονάδες παρέμβασης και συντήρησης, για να παράσχουν βοήθεια.

Άλλα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν είναι:

  • Αισθητήρες οδοστρώματος.
  • Συστήματα μέτρησης του άνθρακα εγκατεστημένο στις σήραγγες.
  • Σύστημα TETRA για επικοινωνία με τις μονάδες περιπολίας.
  • Ηλεκτρονικοί πίνακες μεταβαλλόμενων μηνυμάτων.
  • Αυτόματα συστήματα εξαερισμού των σηράγγων.
  • Διόδια

Οι σταθμοί διοδίων βρίσκονται στις εισόδους των κόμβων που οδηγούν στην Αττική Οδό, και το ποσό πληρώνεται κατά την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο. Το ποσό πληρωμής είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως τις απόστασης που διανύεται, αλλά εξαρτάται από το είδος του οχήματος. Οι οδηγοί μπορούν να πληρώσουν είτε με μετρητά, μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής, ή μέσω ειδικής κάρτας. Σήμερα το κόστος είναι στα 2,80 ευρώ.

Κατακτώντας την εμπιστοσύνη των οδηγών

Καθημερινά εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι σε πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα ικανοποίησης που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Invision και Metron Analysis, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 9 στους 10 δηλώνουν πως νιώθουν «πολύ/αρκετά ασφαλείς» όταν κινούνται στην Αττική Οδό.

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, όσοι χρησιμοποιούν την Αττική Οδό ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο για μετακινήσεις σχετικές με την εργασία τους και άλλες υποχρεώσεις, βαθμολογούν τη συνολική εικόνα που έχουν για τον αυτοκινητόδρομο με μέση τιμή το «άριστα», δηλαδή το 9/10.

Αυτή η εικόνα ικανοποίησης που κατακτά η Αττική Οδός σε σχέση με τους χρήστες της, επεκτείνεται και στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού: Σε ποσοστά που κυμαίνονται από 94,6% έως και το σχεδόν απόλυτο 99,4% οι ερωτηθέντες απάντησαν πως αισθάνονται «πολύ» ή «αρκετά ικανοποιημένοι» από την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων στην Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών, στα Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών και στους Σταθμούς Διοδίων. Αντίστοιχα, η ικανοποίηση των χρηστών είναι πολύ υψηλή και όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ομάδων περιπολίας, καθώς περισσότεροι από 8 στους 10 εμφανίζονται «πολύ» ή «αρκετά ευχαριστημένοι».

Η παραχώρηση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το δάνειο των 2,7 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ, επικράτησε στον διαγωνισμό για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σε μερικούς μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η σημαντικότερη είδηση πάντως που προέκυψε τις τελευταίες μέρες είναι το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξασφάλισε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από τις τέσσερις -λεγόμενες- συστημικές τράπεζες για την Αττική Οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο θα έχει 20ετή διάρκεια, με τις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha να συμμετέχουν ισόποσα, εισφέροντας από 675 εκατ. ευρώ. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα ενταχθούν στο δάνειο οι Attica Bank και Optima Bank, με τη συμμετοχή τους να μην ξεπερνά πάντως τα 50 εκατ. ευρώ έκαστη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τι αποφασίστηκε τελικά αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου, καθώς το spread τελικά φαίνεται να έχει συμπιεστεί ελαφρώς κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, επίπεδο που αρχικά οι πιστώτριες είχαν θέση ως το ελάχιστο προαπαιτούμενο, δεδομένης της μεγάλης διάρκειάς του δανείου.

Μία εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός έναντι των παραχωρήσεων του Ομίλου έχει δομηθεί με έναν τρόπο που επιτρέπει οι αποπληρωμές να ταιριάζουν χρονικά με τις χρηματοροές των παραχωρήσεων, προκειμένου τα χρήματα να μην προέρχονται απευθείας από την εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στρέψει την προσοχή της, σε μεγάλο βαθμό, στον τομέα των παραχωρήσεων, καθώς, εκτός από την επικράτησή της στην νέα 25ετη σύμβαση για την Αττική Οδό, ελέγχει κατά 100% τις συμβάσεις των οδικών παραχωρήσεων Νέα Οδός (Ιόνια Οδός και Αθηνών – Λαμίας, με αρχή την περιοχή του Ανισόπεδου Κόμβου Μεταμόρφωσης έως την περιοχή της Σκάρφειας –μετά τα Καμένα Βούρλα– και το συνδετήριο κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα) και Κεντρική Οδός (Ε 65), έχει μερίδιο 17% στην Ολυμπία Οδό, έχει κερδίσει και αναμένει την υπογραφή της σύμβασης (35 ετών) παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, πού σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, και τριών κάθετων οδικών αξόνων της (ποσοστό 75%).

Κερδισμένες από τη συμφωνία αυτή θα έχουν βγει φυσικά και οι τράπεζες, αφού ένα τόσο μεγάλο δάνειο τούς επιτρέπει να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των φετινών τους στόχων, την ώρα που γενικά επικρατεί προβληματισμός για την λεγόμενη πιστωτική επέκταση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.