02 Μάι 2024
READING

Γιατί όλες οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν γραφεία στο Μαρούσι

4 MIN READ

Γιατί όλες οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν γραφεία στο Μαρούσι

Γιατί όλες οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν γραφεία στο Μαρούσι

Το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων εταιρειών έχει προσελκύσει το Μαρούσι, όπου τρέχουν από αρκετές διαφορετικές επιχειρήσεις, σημαντικές επενδύσεις ανακαίνισης ή δημιουργίας νέων συγκροτημάτων γραφείων. Σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική Οδό, η οποία αποτελεί κόμβο για προσέλευση από πολλές διαφορετικές περιοχές του λεκανοπεδίου, προσφέροντας ουσιαστικά εύκολη πρόσβαση στο προσωπικό όλων των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν την έδρα τους εκεί.

Χαρακτηριστικό της υψηλής ζήτησης είναι και το γεγονός ότι ο όγκος των επενδύσεων στην τοπική γραφειακή αγορά κινήθηκε ανοδικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Συνολικά 75 εκατομμύρια ευρώ ήταν το ύψος των συναλλαγών, ποσοστό 30% περίπου υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι συνολικές επενδύσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2022 έως και το πρώτο μισό του 2023 υπολείπονταν κατά περίπου 17% συγκριτικά με τα 160 εκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ελάχιστα ή και μηδενικά είναι τα διαθέσιμα οικόπεδα μετά την γνωστοποίηση για τις επενδύσεις της Dimand και της Eurobank στο νέο κτίριο της Κηφισίας όπου προσεχώς θα στεγαστεί η PwC, την απόκτηση δύο οικοπέδων εκεί που παλιά ήταν το λούνα παρκ Αηδονάκια και το κτίριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά από την Prodea, την απόκτηση του κτιρίου της Kodak από τις Brook Lane Capital και Noval Property αλλά και την επικείμενη ανάπτυξη του οικοπέδου μπροστά στο Ιατρικό Κέντρο από Dimand, ΓΕΚ Τέρνα και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μία από τις πιο περιζήτητες αγορές γραφείων στην Αθήνα

Το Μαρούσι θεωρείται μία από τις πιο εδραιωμένες γραφειακές αγορές της πρωτεύουσας, διαθέτοντας μοντέρνους γραφειακούς χώρους, όπου εδράζονται τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς εταιρείες υψηλού προφίλ όπως η Coca Cola HBC, General Electric International, Elpedison, Nestle Hellas, OTE κ.λπ..

Η λεωφόρος Κηφισίας αποτελεί τον πιο κεντρικό οδικό άξονα του δήμου Αμαρουσίου και έναν από τους κεντρικότερους της Αθήνας. Κατά μήκος της λεωφόρου συναντώνται διαφορετικές χρήσεις με τη γραφειακή και αυτή του λιανικού εμπορίου να κυριαρχούν σε συγκεκριμένα τμήματά της. Αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές γραφειακές αγορές, καθώς κατά μήκος της αναπτύσσονται κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, διαθέτοντας υψηλή προβολή.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αξιολογήσεων και αποτιμήσεων ακινήτων, Axies, μόλις μια συναλλαγή ολοκληρώθηκε στην περιοχή το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι έξι αγοραπωλησιών το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή 11 συναλλαγών την περίοδο Ιουλ 2021- Ιουν 2022.

Ειδικότερα, κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο κυριάρχησαν κινήσεις όπως η υπογραφή προσυμφώνου για το υπό ανέγερση βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσει η Dimand επί της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της η Eurobank. Το ακίνητο κατόπιν ολοκλήρωσης θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της PWC. Θα διαθέτει πιστοποίηση LEED Gold & WELL και θα αποτελείται από δύο κτίρια συνολικής επιφάνειας 23.000 τετραγωνικών μέτρων, πλέον χώρων φιλοξενίας για πανεπιστήμια και ερευνητές. Η οριστική πώληση του ακινήτου θα γίνει με την ολοκλήρωση της κατασκευής το 1ο εξάμηνο του 2024.

Επίσης στη διάρκεια της περσινής χρονιάς έγινε γνωστή η ανακοίνωση απόκτησης ενός ακόμη κτιρίου γραφείων από την Trastor, το οποίο βρίσκεται στο Χαλάνδρι και είναι πλήρως μισθωμένο. Αυτή τη στιγμή η Trastor κατασκευάζει ένα κτίριο γραφείων επί της οδού Χειμάρρας στη συμβολή της με την οδό Αμαρουσίου Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Τη μελέτη υλοποίησε η ISV και την κατασκευή έχει αναλάβει η Diolkos. Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο προς λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Η επένδυση αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ ως προς την κατασκευή και μελέτη του κτιρίου. Το οικόπεδο όπου πραγματοποιείται η κατασκευή προήλθε από τη συνένωση δύο όμορων εκτάσεων που απέκτησε η Trastor από διαφορετικούς ιδιοκτήτες, τα οποία συνένωσε. Το κτίριο γραφείων που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει σχεδόν 5.000 τ.μ. χώρους γραφείων και στα 9.775 τετραγωνικά μέτρα θα ανέλθει η μεικτή επιφάνεια. Το εν λόγω ακίνητο θα πιστοποιηθεί κατά Leed.

Πάντως, παρά τον περιορισμένο αριθμό συναλλαγών, λόγω της ανελαστικής προσφοράς, η τοπική γραφειακή αγορά παραμένει πόλος έλξης για τους επενδυτές, ιδίως για γραφεία πολύ καλών προδιαγραφών, σημειώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση των αγοραίων τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών αγοραστών.

Noval Property: Ένα βήμα πιο κοντά η επένδυση του The Grid στο Μαρούσι - BusinessNews.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.