02 Μάι 2024
READING

Πώς τα κενά στον τουρισμό έκαναν τους ξενοδόχους… «κολλεγιάρχες»

3 MIN READ

Πώς τα κενά στον τουρισμό έκαναν τους ξενοδόχους… «κολλεγιάρχες»

Πώς τα κενά στον τουρισμό έκαναν τους ξενοδόχους… «κολλεγιάρχες»

Τις ομολογουμένως μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού επιχειρούν να καλύψουν με ίδια μέσα οι τουριστικοί όμιλοι, προκειμένου να συμπληρωθούν έστω και κατά το ήμισυ οι οργανικές θέσεις που μένουν κενές και το 2024.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων οι θέσεις που θεωρείται ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα πλησιάζουν τις 30.000, αλλά βάσει οργανογράμματος φέτος οι συνολικές ελλείψεις υπολογίζονται σε 50.000 έως 55.000. Πάντως, το 2023 η απασχόληση στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασε τις 208.000 θέσεις εργασίας από 185.000, που ήταν το 2022.

Με στόχο να εκπαιδεύσει εργαζόμενους για να καλύψουν θέσεις που χρήζουν ειδίκευσης, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι δημιουργούν προγράμματα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προσεχώς, η Brown Hotels ανακοινώνει τη συνεργασία της με το BCA College. Ήδη, από το 2023, η Brown λάνσαρε πιλοτικά το Brown Academy στο Ισραήλ, «σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στη δέσμευση να προωθήσει την ανέλιξη εκ των έσω», είπε ο επικεφαλής της αλυσίδας ξενοδοχείων Leon Avigad. Κατά τη διάρκεια μίας τρίμηνης περιόδου, οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στο HR, στο ψηφιακό μάρκετινγκ, στην κατάρτιση προϋπολογισμού και στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες για το πρόγραμμα κατάρτισης που αναμένεται να ξεκινήσει σε συνεργασία με το BCA.

Η συνεργασία του Ομίλου Μητροπολιτικό-ΑΚΜΗ με τη Sani/Ikos

Την κατάρτιση με την αγορά εργασίας συνδέουν μέσω της συνεργασίας τους ο όμιλος Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ και η Sani/Ikos. Οι δύο εταιρείες τρέχουν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hospitality Forward, που αφορά τις ειδικότητες του ειδικού μαγειρικής τέχνης (σεφ) και του στελέχους ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Στους σπουδαστές παρέχονται 150 ώρες βιωματικής εκπαίδευσης πάνω στις δύο αυτές ειδικότητες, επιπλέον του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, τις οποίες χρηματοδοτεί εξολοκλήρου η Sani/Ikos. Το πρόγραμμα εστιάζει στις νέες τάσεις της γαστρονομίας και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, τα προηγμένα εργαλεία εξατομικευμένης φιλοξενίας, τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον οικοτουρισμό, αλλά και σε νέους τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και ο υπεύθυνος τουρισμός. Η σύνδεση με την αγορά εργασίας επιτυγχάνεται μέσω της υπογραφής σύμβασης με τη Sani/Ikos από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.

Για έναν όμιλο με παρουσία σε όλη τη Μεσόγειο και σχεδιαζόμενες επενδύσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ, η εύρεση λύσης σε ό,τι αφορά το δυναμικό κρίνεται επιτακτική. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης είχε σχολιάσει με την ανακοίνωση του προγράμματος πως «η δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ως βασικού πυλώνα της οικονομίας, επιβάλλει δραστικές κινήσεις για την ενίσχυση τομέων στους οποίους παρατηρούμε σημαντική έλλειψη τα τελευταία χρόνια όπως οι τομείς εξυπηρέτησης και επισιτισμού, ειδικότερα στη μετά-Covid εποχή που άλλαξε διεθνώς τον χάρτη απασχόλησης στον κλάδο».

Η ακαδημία της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής εταιρείας

O μεγαλύτερος ξενοδόχος της χώρας, η Hotel Brain έχει ιδρύσει τη HotelBrain Academy, που συνεργάζεται με περισσότερα από 100 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα προγράμματα λαμβάνουν χώρα σε εγκαταστάσεις της εταιρείας, όπου έχει δημιουργηθεί ένα εικονικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Ο όμιλος έχει σχεδιάσει εργαστήρια μαγειρικής, οινολογίας, bartending και barista, άλλα σχετικά με Front Office Management σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ενώ παρέχει executive diploma σε Hotel Management, Front Office and Reception Management Food and Beverage Management και Professional Diploma in Hospitality από online παρακολούθηση μαθημάτων.

Μέσω της HotelBrain Academy οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πιστοποιημένη κατάρτιση για να προστεθούν στους περίπου 2.700 εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες που διαχειρίζεται η εταιρεία, με επικεφαλής τον Πάνο Παλαιολόγο. Η Hotel Brain σχεδιάζει να έχει την προσεχή τετραετία 20.000 δωμάτια, επομένως στόχος είναι να διοχετεύσει στα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται τους αποφοίτους του «φυτώριου» στελεχών που έχει ιδρύσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.